Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σπιτικό παστέλι: με σουσάμι, αμύγδαλο ή φιστίκι;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ντομάτες ακόμα πιο νόστιμες!

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςντομάτες, φούρνος, κονφί, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι, ψητές ντομάτες, ντομάτες κονφί

Η πιο νόστιμη εποχή τους δεν έχει έρθει ακόμα - τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τότε οι κατακόκκινες ντομάτες πλημμυρίζουν τις αγορές. Είναι, λοιπόν, ο καιρός για το κόλπο του φούρνου: όποτε βρω χρόνο τις ψήνω και το χαίρομαι διπλά, πρώτον γιατί το σπίτι μυρίζει σαν πιτσαρία και δεύτερον γιατί οι ντομάτες, ακόμα και οι όχι τόσο νόστιμες, ψημένες αποκτούν γλύκα, καραμελωμένη ντοματίλα που δίνει ωραία γεύση στα πάντα.

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Κι έπειτε φέρτε σαλάτες, μαζί με κρεμμύδια, ελιές και φέτα. Ακόμα και στα λαδερά τις ρίχνω, λίγο πριν βγουν από τη φωτιά, και όταν φτάσουν στο πιάτο μοιάζουν σαν ψευτο-λιαστές.

Το κόλπο μου είναι απλούστερο του κονφί: τις κόβω στη μέση και αφαιρώ τους σπόρους όλους ή όσους περισσότερους μπορώ. Ζεσταίνω στο μεταξύ τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Καλύπτω ένα ρηχό ταψί με αλουμινόχαρτο (διευκολύνω έτσι και το καθάρισμα μετά), ραντίζω με ελαιόλαδο μπόλικο - το καλύτερο που μπορώ να βρω - και αλατοπιπερώνω με αλάτι χοντρό και πιπέρι, τέλος ρίγανη ή θυμάρι.

Ψήνω στην ίδια θερμοκρασία για περίπου μία ώρα, ίσως μία και μισή, μέχρι να δω τις άκρες να καψαλίζονται και τις ντομάτες να συρρικνώνονται, να μοιάζουν σχεδόν με πομοντόρια.

Είτε τις αφήνω μόνες είτε με τα συνοδευτικά τους: συχνά θα ρίξω κρεμμύδι σε ροδέλες, μανιτάρια ή πιπεριές, μισή ώρα πριν σταματήσει το ψήσιμο. Τα βγάζω όλα στον πάγκο, κρυώνουν για 10 λεπτά, αδειάζω σε μπολ, ελαιόλαδο, αλατοπίπερο (αν χρειάζεται), κατσικίσιο τυρί ή φέτα και έχω την πιο γλυκιά καπνιστή σαλάτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'