Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Η Τέχνη του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πατατοσαλάτα με σάλτσα από κάσιους

της Ξανθής Μπαξεβάνη Συνταγέςπατάτες, πατατοσαλάτα, ξηροί καρποί, κάσιους, μπαχαρικά

Μια διαφορετική πατατοσαλάτα, ως προς τη συνοδευτική της σάλτσα, για όσους δεν συμπαθούν τη μαγιονέζα όπως εμείς. Απλή στην παρασκευή της και οικονομική, αποτέλεσε ένα κύριο γεύμα μαζί με μια σαλάτα με αρμύρες και κάτι ακόμη!

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Συστατικά:

  • 500 γρ. μικρές φρέσκες πατάτες (βάρος που θα έχουν καθαρισμένες)
  • 50 γρ. κάσιους
  • 100 ml παγωμένο νερό
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών Μεσογείου Sparoza
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • φύλλα αντράκλας

Διαδικασία:

Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα κάσιους με το παγωμένο νερό και τα αφήνουμε για τουλάχιστον μια ώρα. Σε άλλο μπολάκι βάζουμε τα κομμένα κρεμμύδια μαζί με το μέλι και τον μισό χυμό λεμονιού κι αφήνουμε να μαριναριστούν.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και μια τσιμπιά αλάτι να βράσουν. Χρόνος βρασμού ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα των πατατών (δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι). Εμένα χρειάστηκαν 10 λεπτά από την ώρα του κοχλασμού. Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι για 5 λεπτά.

Σε δυνατό μπλέντερ βάζουμε τα κάσιους, αφού τα έχουμε στραγγίξει και στεγνώσει μαζί με το σκόρδο τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, και 50 ml παγωμένο νερό. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά. Θέλουμε μια σάλτσα ημίρρευστη, όπως περίπου η μαγιονέζα. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.

Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τις πατάτες (αν είναι μεγάλες τις κόβουμε σε μικρότερες). Αραδιάζουμε από πάνω τα μαριναρισμένα κρεμμύδια. Και περιχύνουμε με τη σάλτσα και το ελαιόλαδο. Στολίζουμε με φύλλα αντράκλας ή με άνηθο και μαϊντανό ανάλογα με τα γούστα μας και την εποχή.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Σημειώσεις:
Εμείς συνοδεύσαμε την πατατοσαλάτα με μια φωλιά από αρμύρες στον ατμό περιχυμένες με ελαιόλαδο και λεμόνι και στη φωλιά μέσα μπήκε ένα αυγό ποσέ.

  • Για κάτι πιο πολύ, στέκεται δίπλα της ένα χούμους, τυρί φέτα, ελιές, φρέσκο ψωμί και κρασί! 
  • Αν δεν έχετε το προτεινόμενο μείγμα μπαχαρικών, χρησιμοποιήστε ένα δικό σας με ανθό αλατιού, τζίτζερ, πιπέρι, ρίγανη και αποξηραμένο δυόσμο.
  • Αν θέλετε μπορείτε να επιλέξετε τις μικρές φρέσκες πατάτες (αυτές στις συσκευασίες) και, αφού τις πλύνετε καλά, να τις βράσετε με τη φλούδα τους χωρίς να τις καθαρίστε μετά.

*Η Ξανθή Μπαξεβάνη διατηρεί το blog Συνταγές της Ασπρούλας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ξανθής Μπαξεβάνη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'