Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το τέλειο τοστ: ζαμπόν, τυρί, ντομάτα

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςσάντουιτς, τοστ, ζαμπόν, τυρί, ντομάτα

Πλούσια γεύση κρέατος, τυρί που λιώνει ηδονικά και ψωμωμένη ντομάτα με σωστή οξύτητα συνθέτουν το αχτύπητο τρίο της νοστιμίας που περιγράφει το ιδανικό σάντουιτς. Υπάρχει κάτι πιο απλό; Μα ναι, με σκέτο τυρί ή με σκέτο ζαμπόν, αλλά οφείλουμε να το παραδεχτούμε: ο τριπλός συνδυασμός είναι που το κάνει ασυναγώνιστο. Οταν, μάλιστα, ψηθεί ελαφρά και γίνει τοστ, έχουμε το ακόμη "τέλειο πρόχειρο φαγητό".

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Υπάρχει κάτι πιο εύκολο; Δεν μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγμή. Αλλά προσέξτε, επειδή είναι εύκολο δεν σημαίνει ότι είναι πάντα νόστιμο. Γιατί ακόμη και το πιο απλό σάντουιτς / τοστ έχει τα μυστικά του. Βασικά θέλει το χρόνο του για να γίνει τέλειο, ενώ μια άλλη λέξη - κλειδί είναι η ισορροπία. Κρύβεται στις σωστές αναλογίες των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε και τα οποία εννοείται ότι θα πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας και όχι "ύποπτα" τυριά και αλλαντικά με τη γενική ταμπέλα "για τοστ". Έχει σημασία, για παράδειγμα, πόσο χοντρές θα είναι οι φέτες των υλικών, πράγμα που εξαρτάται επίσης από την υφή και τη γεύση του καθενός. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. 

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Το ζαμπόν

Δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρεται (σχεδόν πάντα) πρώτο. Το ζαμπόν είναι το βασικό συστατικό και πρέπει να είναι πάρα πολύ καλό. Βραστό, ψητό ή καπνιστό, είναι θέμα γούστου, σε κάθε περίπτωση, όμως, ζητάμε να μας το κόψουν σε φέτες με μέτριο πάχος. Δεν το θέλουμε λεπτό σαν τσιγαρόχαρτο αλλά ούτε και πολύ χοντρό οπότε η γεύση του θα "εξαφανίζει" τη γεύση των υπολοίπων.

Το τυρί 

Πρέπει να λιώνει μόλις ζεσταίνεται και να μην είναι τόσο έντονα τα αρώματά του ώστε να καλύπτονται οι υπόλοιπες γεύσεις. Η γκούντα και το έμενταλ είναι κλασικές επιλογές, όμως εξίσου καλά δίπλα στο ζαμπόν στέκεται ένα ήπιο κασέρι ή μια γλυκιά γραβιέρα. Η ποσότητα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Προτείνω δύο φέτες τυριού για κάθε σάντουιτς, μπορείτε όμως να βάλετε και τρίτη ενδιάμεσα αν το ψωμί είναι πολύ κρουστό. Γενικά η λέξη ισορροπία είναι η λέξη που ταιριάζει εδώ και είναι θέμα εμπειρίας. Θα την βρείτε με τον καιρό.

Η ντομάτα

Προσοχή! Στο κλασικό σάντουιτς/τοστ ζαμπόν-τυρί-ντομάτα δεν βάζουμε ντοματίνια αλλά ντομάτα αρωματική, μεγάλη, ώριμη και σφιχτή, ψωμωμένη και χωρίς πολλά ζουμιά, δηλαδή όπως ακριβώς οι ντομάτες τώρα που τελειώνει το καλοκαίρι και είναι στις δόξες τους. Με άλλα λόγια, τώρα απολαμβάνουμε σάντουιτς ή τοστ με ζαμπόν-τυρί-ντομάτα και όχι μέσα το καταχείμωνο. Τελεία. Τότε έχουμε άλλες επιλογές, κάντε υπομονή και θα τα ξαναπούμε.

Το ψωμί

Έχει μεγάλη σημασία τι ψωμί θα διαλέξετε. Ναι μεν λευκό και μαλακό αλλά να μη γίνεται και σαν παξιμάδι όταν ψήνεται. Ούτε πολύ αφράτο αλλά ούτε και πολύ στεγνό. Αν δεν το ψήσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πιο κρουστό ψωμί κομμένο σε φέτες, από το οποίο μπορείτε να αφαιρέσετε την κόρα αν θέλετε να υπάρχει ομοιομορφία στην υφή του σάντουιτς.

Μερικά μυστικά ακόμη

* Αν ψήσουμε για λίγο τις φέτες του ψωμιού στην τοστιέρα, το τυρί θα ακουμπήσει σε ζεστή επιφάνεια και θα λιώσει πιο εύκολα. Αφού ψηθούν ελαφρά, με ένα πλατύ μαχαίρι ή μια σπάτουλα αλείφουμε αυτή που θα είναι η εξωτερική τους πλευρά με λίγο βούτυρο.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

* Ακουμπάμε σε κάθε φέτα ψωμιού μια φέτα τυρί προσέχοντας να καλύπτεται ολόκληρη η επιφάνεια του ψωμιού. (Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια ξεραμένη γυμνή γωνία.)

* Η ντομάτα πρέπει να βασιλεύει στην καρδιά του σάντουιτς. Υπολογίζουμε 1-2 χοντρούτσικες ροδέλες για το καθένα. Τις αλατίζουμε ελαφρά και τις αφήνουμε για λίγο στο σουρωτήρι. Αν η ντομάτα είναι χοντρόφλουδη, την ξεφλουδίζουμε. Ταμπονάρουμε τις ροδέλες με χαρτί κουζίνας για να πάρει τα πολλά υγρά. 

* Σε μια φέτα ψωμιού με τυρί τοποθετούμε 1-2 ροδέλες ντομάτας (αν περισσεύουν τις κόβουμε) και στην άλλη μια φέτα ζαμπόν σουρωμένη ή διπλωμένη για να μην περισσεύει απ' έξω. Κλείνουμε το τοστ και το ψήνουμε στην τοστιέρα μέχρι να ροδίσει το ψωμί, να γίνει τραγανό και το τυρί να αρχίσει να λιώνει.

* Κόβουμε το τοστ διαγώνια σε δύο τρίγωνα κομμάτια και σερβίρουμε αμέσως. Το τυρί λιώνει και χύνεται. Εκεί, όμως, είναι η νοστιμιά του! Το τρώμε, λοιπόν, με μαχαιροπήρουνα και όχι με χαρτοπετσέτα που συνήθως κολλάει στο λιωμένο τυρί.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

* Η μαγιονέζα συντροφεύει ευχάριστα τόσο το ζαμπόν όσο και τη ντομάτα. Οπότε μια ελαφριά επάλειψη επιτρέπεται.

Τοστ με γραβιέρα Κρήτης και ψωμί πολύσπορο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη από το φούρνο Βυζάντιο, photo: Κική Τριανταφύλλη
Τοστ με γραβιέρα Κρήτης και ψωμί πολύσπορο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη από το φούρνο Βυζάντιο, photo: Κική Τριανταφύλλη

* Αν κάνουμε τοστ με σκέτο τυρί, προσέχουμε ιδιάιτερα την αναλογία ψωμιού - τυριού ώστε κανένα από τα δύο να μην κυριαρχεί.

Τοστ με τυρί, photo: Κική Τριανταφύλλη
Τοστ με τυρί, photo: Κική Τριανταφύλλη

*Τέλος, τυλίγουμε τα άψητα σάντουιτς σε λαδόχαρτο γιατί διατηρούνται καλύτερα από ό,τι αν τα τυλίξουμε με αλουμινόχαρτο (Παλιά μου γνώση).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'