Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πέντε αστέρια: ο πιο χορτάτος μαθητής

του Δημήτρη Μπούτου Μαγειρικές ιστορίεςσχολείο, κολατσιό, τυροπιτάκια, μπάρες δημητριακών, κέικ, μπισκότα, ψωμί, κολατσιό για το σχολείο

Τυροψωμάκια [photo: Κική Τριανταφύλλη]
Τυροψωμάκια [photo: Κική Τριανταφύλλη]

Ανοίγουν τα σχολεία, αντίο τεμπελιά, λέει το τραγουδάκι και πράγματι όταν τα παιδιά πάνε σχολείο (μεταξύ μας όλο τον καιρό και όχι μόνο τότε) για τα αγχωμένα μαθητούδια και για όσους τα φροντίζουν τέλος η τεμπελιά: Ξύπνημα από νωρίς για να ψηθεί το κέικ, να φουσκώσει το τυροπιτάκι, να ετοιμαστεί το σάντουιτς εγκαίρως. Για το δικό μας δευτεράκι, ξάδερφος ετών 8, πρότεινα το τρανό κόλπο του σαββατοκύριακου. Μαγείρεμα χαλαρό αργά το απόγευμα της Κυριακής, κέικ, μπάρες, τυρόπιτες, ψωμάκια κάθε είδους, νοστιμιές δηλαδή που θα μπουν στο ψυγείο, το βάζο ή τη γυάλα και θα τον χορταίνουν στα διαλείμματα ως την Τετάρτη τουλάχιστον. Έτσι θα έχουμε και το ταπεράκι του γεμισμένο και τη μαμά του χορτάτη (από ύπνο). Κι επειδή τα πιτσιρίκια πρώτα τρώνε με το μάτι (ή μήπως όλοι μας;), φροντίζουμε για λιχουδιές πρωτίστως δελεαστικές στην όψη και απλές στη γεύση. Έχουμε οι bostanistas κάμποσες τέτοιες:

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Τυροπιτάκια που σώζουν: πρώτα εκείνα τα αφράτα με χαλούμι της Χρυσαυγής Μπόμπολα, με λάδι και χυμό πορτοκάλι στη ζύμη, τυρί και δροσερό δυόσμο στη γέμιση. Φουρνίζεις, ξεφουρνίζεις, γεμίζεις τα τάπερ, έτοιμα.

Photo: athoughtforfood.net
Photo: athoughtforfood.net

Αλλά και τα δικά μου, τα εύκολα τροπιτάκια της εκδρομής. Με την πρώτη ζύμη βγαίνουν κάμποσα, σίγουρα θα φτάσουν για 2-3 μέρες, αν μετά το ψήσιμο κρυώσουν και μπουν σε μπολ που σφραγίζει καλά. Και αφού είναι εκδρομικά, επιτρέπεται τσιμπολόγημα πριν χτυπήσει το κουδούνι. Ανάλογα και τα τυροψωμάκια της μιας μπουκιάς, της Κικής Τριανταφύλλη.

Photo: rcakewalk@Flickr
Photo: rcakewalk@Flickr

Τις δοκιμάσαμε πρόπερσι και από τότε ομνύουμε σε όποιον πρωτοέπλασε τις μπάρες δημητριακών: με ξερά φρούτα, με γιαούρτι ή μαρμελάδα και μέλι ή σοκολάτα που κάνουν τα πάντα πιο δελεαστικά. Μπαίνουν στο βάζο και θα μείνουν αναλλοίωτες από Δευτέρα ως Παρασκευή, κόλπο δοκιμασμένο ξανά και ξανά.

photo: Αμάτα Σκουλούδη
photo: Αμάτα Σκουλούδη

Μπισκότα και πάλι μπισκότα: ξεχάστε τα αλμυρά, αφήστε στην άκρη το τζίντζερ και τα περίεργα γλασαρίσματα. Παιδάκια και παιδιά τίποτα δεν λαχταρούν όσο τη σοκολάτα - έχουμε τις καλύτερες συνταγές για την περίπτωση. Πρώτα τα κυριακάτικα μπισκότα της ευκολίας, με ελάχιστα υλικά, έτοιμα μέσα σε 15 λεπτά.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Αλλά και πιο περίτεχνα, σαν εκείνα της Βαγγελιώς Κασσαπάκη, μαλακά και ταυτόχρονα τραγανά, με την ευωδιά της κανέλας και κριτσανιστά απ' έξω λόγω ζάχαρης. Και μέλι για πλούσια γεύση!

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Το μεγάλο των μαμάδων κέικ: κεκάκια μικρά σοκολατένια, το κλασικό δίχρωμο μαρμπρέ και ένα κέικ με μπανάνες, φρούτο που τα μαθητούδια έχουν σε μεγάλη εκτίμηση.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Για όσα εκτιμούν την ευωδιά των φρούτων και την κάπως ξινούτσικη γεύση η Κική Τριανταφύλλη έχει ιδέες μυρωδάτες, το κέικ λαδολέμονο - απαλλαγμένο από βούτυρο, άρα ανάλαφρο - και το κέικ πορτοκάλι της ευκολίας. Με μία ζύμη δύο φόρμες - έξοχα!

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Και τα ψωμάκια τους αρέσουν: με βάση τη συνταγή για φοκάτσια σπιτική μπορούμε να ετοιμάσουμε μικρότερα ψωμιά, χωρίζοντάς την πριν το ψήσιμο. Τυρί στο ένα, ντομάτα στο άλλο, λίγη ζάχαρη κρυσταλλική από πάνω ή γεμισμένο με σταφίδες, ανάλογα τι προτιμούν τα σχολιαρόπαιδα του σπιτικού.

Τούτα ήταν μόνο ενδεικτικά, στην Κουζίνα θα βρείτε και άλλα τυροπιτάκια, περισσότερα κέικ, μπισκότα άφθονα, ψωμιά και ψωμάκια για όλα τα γούστα. Γιατί ο πιο καλός μαθητής είναι ο πιο χορτάτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'