Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Η Τέχνη του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κέικ πορτοκάλι, της ευκολίας

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςκέικ, πορτοκάλι, ελαιόλαδο

Πρέπει να σας ομολογήσω ότι μια εμμονή με τα κέικ την έχω. Κάθε φορά φτιάχνω κάτι άλλο, παραλλάζω δηλαδή τη συνταγή προσθέτοντας άλλοτε τριμμένους ξηρούς καρπούς και άλλοτε ψιλοκομμένα καραμελωμένα φρούτα γιατί θέλω να έχουμε κάτι διαφορετικό στο τραπέζι μας το πρωί με τον καφέ. Εκτός κι αν πρόκειται για το κέικ λαδολέμονο ή για το κέικ πορτοκάλι που γίνονται πάντοτε χωρίς την παραμικρή αλλαγή στη συνταγή και στα υλικά. Ειδικά αυτό το τελευταίο είναι το ευκολάκι μου. Αρκεί λίγο ελαιόλαδο (τελευταία έχω αντικαταστήσει το βούτυρο στα κέικ) και ένα μεγάλο πορτοκάλι μέρλιν* χωρίς κουκούτσια για να το αρωματίσει και να το κάνει αφράτο και μαλακό.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Αυτή τη φορά το έκανα με ένα τεράστιο υπέροχο πορτοκάλι από  αυτά που έφερα από την Ασίνη έδωσα μερικά και στην Ξανθή που τα έκανε καταπληκτικό γλυκό του κουταλιού, πιο αρωματικό και εύγευστο δεν έχω ξαναφάει. Πραγματικά εκστασιάστηκα στον πορτοκαλεώνα της Αννας Γαλανου την περασμένη Κυριακή. Όπως και στον ελαιώνα του Τάσου Ιπποκράτους στον κόλπο της Καλλονής. Κι αυτός τις προάλλες μόλις έβγαλε το φρέσκο λάδι του μου έστειλε πεσκέσι. Ευλογία δεν είναι να έχεις τέτοιους φίλους;  

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά 

  • 1 μεγάλο πορτοκάλι μέρλιν* 
  • 1 κούπα* ζάχαρη (330γρ) 
  • 2 κούπες αλεύρι (500 γρ)
  • 4 αυγά
  • 1/2 πακέτο βούτυρο λιωμένο ή 125 γρ λάδι 
  • 4 κ.γλ baking powder 
  • 2 βανίλιες

Εκτέλεση

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Πλένω καλά το πορτοκάλι, το κόβω σε κομμάτια και το χτυπάω (με τη φλούδα) στο μούλτι μέχρι να γίνει πολτός. Προσθέτω το ελαιόλαδο και χτυπάω λίγο ακόμη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε άλλο μπολ χτυπάω τα αυγά, μόλις αφρατέψουν προσθέτω τη ζάχαρη χτυπάω και πάλι και ενώ συνεχίζω το χτύπημα ρίχνω τον πολτό του πορτοκαλιού / ελαιολάδου. Κατόπιν προσθέτω σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking και τη βανίλια ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Λαδώνω και αλευρώνω* μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, την τινάζω για να πέσει το περιττό αλεύρι, ρίχνω τον χυλό και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά. Βγάζω το κέικ από τη φόρμα και το αφήνω να κρυώσει εντελώς πάνω σε μια σχάρα.

*Σημειώσεις

Η δόση αυτή είναι για δύο μικρές μακρόστενες φόρμες ή για μια μεγάλη στρογγυλή

Το κέικ αυτό γίνεται και με καλοκαιρινά πορτοκάλια, αρκεί να είναι φρεσκοκομμένα και να τους αφαιρέσεις τα κουκούτσια πριν τα βάλεις στο μούλτι

1 κούπα αντιστοιχεί σε 300 ml

Αντί να λαδώσω και να αλευρώσω τις φόρμες, προτιμώ να τις καλύπτω με αντικολητικό χαρτί (λαδόχαρτο)

Σε αλεύρι για όλες τις χρήσεις προσθέτω 1 φακελάκι baking powder (20γρ) / 500gr αλεύρι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'