Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ετοιμάζω βοτανομποστάνι για το φθινόπωρο

του Άντυ Παξινού Κάντο μόνος σουφθινόπωρο, μποστάνι, βότανα, καλλιέργεια, μποστάνι-σπιράλ, αστική κηπουρική, βασιλικός, κόλιανδρος, άνηθος, μέντα, μαϊντανός

Ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης θεωρούνται οι καλύτεροι μήνες για τη σπορά και τη φύτευση πολλών βοτάνων, καθώς, αυτή την εποχή, η θερμοκρασία είναι ακόμα σχετικά υψηλή αλλά η υγρασία διατηρείται περισσότερο στο έδαφος σε σύγκριση με το καλοκαίρι. Για να μας βρει το φθινόπωρο έτοιμους, λοιπόν, μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα υπερυψωμένο βοτανο-μποστάνι σε σχήμα σπιράλ, ώστε να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα μικροκλίματα για να ευδοκιμήσει μεγαλύτερη ποικιλία βοτάνων. Αξιοποιώντας στο έπακρο, αλλά και διακοσμώντας πολύ όμορφα, μια γωνία του κήπου μας.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Θα χρειαστούμε ένα κομμάτι γης που να το βλέπει αρκετές ώρες ο ήλιος μέσα στην ημέρα, όσο πιο κοντά στην κουζίνα γίνεται, για να μπορούμε εύκολα να κορφολογούμε καθημερινά φρέσκα αρωματικά για όλα μας τα γεύματα. Ένας κύκλος με διάμετρο 1-2 μέτρων είναι αρκετά βολικός ώστε να μπορούμε να φτάνουμε με ευκολία όλα τα σημεία του μποστανιού μας.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Θα απλώσουμε σε σχήμα σπιράλ μια σειρά από τούβλα, πέτρες ή οτιδήποτε μπορεί να στηρίξει το χώμα στο μποστάνι. Θα δώσουμε αυτό τo σχήμα ώστε μέσα στον μεγάλο κύκλο να δημιουργηθούν ακόμα 2 κύκλοι, φτιάχνοντας έτσι τρία νοητά τμήματα. Η εξωτερική πλευρά του σπιράλ πρέπει να καταλήγει στο ψηλότερο σημείο του εδάφους, εάν υπάρχει κλίση στο έδαφος. Αλλιώς, εάν το έδαφος είναι επίπεδο, η εξωτερική πλευρά πρέπει να καταλήγει στον βορρά, ώστε να διατηρείται η υγρασία περισσότερο στο χώμα.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Ύστερα θα γεμίσουμε με χώμα το σπιράλ μέχρι να φτάσουμε την κορυφή του τείχους. Στη συνέχεια θα απλώσουμε ένα δεύτερο τείχος, πάνω στο προηγούμενο, αλλά μόνο στους δυο εσωτερικούς κύκλους αυτή την φορά. Θα ξαναγεμίσουμε με χώμα τα δυο εσωτερικά τμήματα ώστε να φτάσει το χώμα την κορυφή των δεύτερων τοιχίων. Επαναλαμβάνοντας θα απλώσουμε ένα ακόμα τείχος, στον εσωτερικό κύκλο μονάχα, ξαναγεμίζοντάς το ως την κορυφή με χώμα.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Με αυτόν τον τρόπο η βόρεια πλευρά του μποστανιού μας μπορεί να φιλοξενεί βότανα που προτιμούν την σκιά και την υγρασία, όπως οι μέντες, ο μάραθος, το εστραγκόν και ο μαϊντανός. Συνεπώς στη νότια πλευρά θα ευδοκιμήσουν βότανα που αγαπούν την ζέστη και τον ήλιο. Αλλά μπορούμε να συνθέσουμε ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία βοτάνων, παραχωρώντας την κορυφή σε φυτά που προτιμούν την ξηρασία, όπως η ρίγανη, το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο και το θυμάρι.

Photo: peaceofearthfarmalbany.wordpress.com
Photo: peaceofearthfarmalbany.wordpress.com

Στο μεσαίο τμήμα φυτά που ευδοκιμούν σε μια μέση υγρασία, όπως η γλυκόριζα, ο άνηθος, η αψιθιά και το λιβάνι. Στο χαμηλότερο σημείο μπορούμε να φυτέψουμε βότανα που λατρεύουν το νερό, ο βασιλικός, η στέβια, ο κόλιανδρος και το νεροκάρδαμο. Ακόμα μπορούμε να σπείρουμε ωφέλιμα λουλούδια ανάμεσα στα βότανά μας. Στην βόρεια πλευρά θα ευδοκιμήσουν περισσότερο το χαμομήλι, η καλέντουλα και οι βιολέτες, καθώς προτιμούν την σκιά. Αντίθετα, στη νότια πλευρά του μποστανιού μας κατιφέδες και εχινάτσια.

Μια χρήσιμη συμβουλή είναι να απλώσετε κομμένο γκαζόν η άχυρο (χωρίς σπόρια) πάνω από το χώμα, πριν φυτέψετε τα βότανα, για να απαλλαγείτε από το πρόβλημα των ζιζανίων στο μποστάνι αλλά και να διατηρείτε γόνιμο το χώμα σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'