Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το λαχταριστό σπιτικό παγωτό σύκο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σάλτσα σύκου, πασπαρτού

της MamaTsita Κάντο μόνος σουσύκα, σάλτσα, κρασί, κανέλα

Είμαι άνθρωπος που βαριέται εύκολα. Θα μ’ ακούσεις να παραπονιέμαι γύρω στον Μάρτιο πως “κουράστηκα με το κρύο και τα στρωμένα χαλιά” και πως “θέλω να ‘ρθει το καλοκαίρι” για να πατάω το πάτωμα ξυπόλητη και να κυκλοφορώ με τιραντέ”.

Το ζω έντονα το καλοκαίρι. Το ζω μαζί με τα παιδιά μου από τη μέρα που θα κλείσουν τα σχολεία μέχρι τη μέρα που θ’ ανοίξουν ξανά. Μόλις όμως τον Αύγουστο δω τα κλαδιά της συκιάς φορτωμένα σύκα, χαίρομαι πολύ γιατί ξέρω πως το φθινόπωρο είναι κοντά.

photo: MamaTsita
photo: MamaTsita

Πολύ κοντά. Μου αρέσει το φθινόπωρο, ίσως να φταίει και το γεγονός πως είμαι “φθινοπωρινό” παιδί, ούσα γεννημένη Οκτώβριο. Για να το υποδεχθώ, ετοιμάζω τις σάλτσες και τις μαρμελάδες μου. Αποθηκεύω ζουμερές, κατακόκκινες, τριμμένες ντομάτες στα βαζάκια μου και μαρμελάδες με τα σύκα της “ανοιχτοχέρας” συκιάς μας που στην κυριολεξία μας διάλεξε για να ευδοκιμήσει στον κήπο μας.

Την ανακαλύψαμε, πριν μερικά χρόνια, μικρό κλαράκι κοντά στον μαντρότοιχο. Με λίγη φροντίδα και νερό θέριεψε και μας το ανταποδίδει. Συνήθως φτιάχνω με τους καρπούς της μαρμελάδα.

Φέτος όμως είπα να δοκιμάσω και κάτι ακόμη. Αράδιασα λοιπόν στον πάγκο μου κατσαρολάκια, συκαλάκια κι υλικά και πειραματίστηκα σε μια νόστιμη και μυρωδάτη σάλτσα με κανέλα και κρασί. Ιδιαίτερη γεύση αλλά πραγματικά πολύ νόστιμη. Και παίζει παντού. Στο φαγητό, στις σαλάτες, στο γλυκό, ακόμη και στο παγωτό. Για να την φτιάξεις θα χρειαστείς:

photo: MamaTsita
photo: MamaTsita

Υλικά

  • 6-7 σύκα
  • ½ κούπα καστανή ζάχαρη
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1 ξυλαράκι κανέλα

Ξεφλουδίζεις κι ανοίγεις στη μέση τα σύκα. Τα βάζεις στην κατσαρόλα και τα λιώνεις με ένα πηρούνι. Προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά και βράζεις σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

photo: MamaTsita
photo: MamaTsita

Η σάλτσα είναι έτοιμη μόλις αρχίσει να πήζει. Τότε σβήνεις τη φωτιά και συνεχίζεις το ανακάτεμα για να μη σου αρπάξει. Αυτό ήταν. Μόλις κρυώσει, μπορείς να την διατηρήσεις στο ψυγείο και να την χρησιμοποιήσεις με διάφορους τρόπους. Όπως για χοιρινές πανσέτες με σάλτσα σύκου και πουρέ πατάτας. Ή σε σαγανάκι με σάλτσα σύκου. Ταιριάζει και νοστιμίζει πράσινες σαλάτες, πανακότα ή παγωτό βανίλια.

Φαντασία να 'χεις κι όλα γίνονται.

Με αγάπη,
MamaTsita

*Η συνταγή είναι από το blog της MamaTsita

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της MamaTsita

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'