Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Vegan banana bread για ένα «όνειρο» στην Τήνο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αγγουράκι: Χτύπησέ το, ζούληξέ το, κάντο δροσερή σαλάτα

της Κικής Τριανταφύλλη Κάντο μόνος σουαγγούρια, σαλάτα, γιαούρτι, μέλι, Tabasco, μπούκοβο, ντρέσινγκ

(photo:Shutterstock)
(photo:Shutterstock)

Πώς το κόβετε το αγγουράκι; Το πιθανότερο είναι σε ροδέλες, σε μπαστουνάκια σαν σπιρτόξυλα, ίσως και σε κύβους…  Ξεχάστε το. Η νέα μόδα κοπής μάς έρχεται από την Απω Ανατολή μέσω Νέας Υόρκης, όπου κάθε εστιατόριο που σέβεται τη όνομά του, κάνει αγγουροσαλάτα αφού πρώτα  σπάσει και ζουλήξει τα αγγούρια ανηλεώς  μέχρι να βγάλουν τα σπόρια τους και τα υγρά τους.

Αναρωτιέστε γιατί;  Όπως επισημαίνει  η Τζούλια Μόσκιν  στους New York Times, το αγγουράκι, όταν κοπεί σε ροδέλες δεν έχει απορροφητικότητα. Και έχει δίκιο, γιατί όποια σος ή βινεγκρέτ κι αν προσθέτουμε θα γλιστρήσει πάνω στη λεία επιφάνειά του και η γεύση του αγγουριού θα μείνει ανέπαφη. Αντίθετα τα κομμάτια του αγγουριού όταν είναι χτυπημένα, ζουληγμένα και χοντροκομμένα αποκτούν αδρή επιφάνεια και απορροφούν την σάλτσα, πράγμα που γίνεται αντιληπτό με την πρώτη μπουκιά. Αφού λοιπόν έχουν κατακτήσει το Μανχάταν γιατί να μην τα δοκιμάσουμε κι εμείς;

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Η τεχνική των κινέζων μαγείρων είναι απλή. Ακουμπάνε τη λάμα ενός μαχαιριού πάνω στο αγγούρι και με το άλλο χέρι το χτυπάνε όπως κάνουν με  τη σκελίδα του σκόρδου πριν την ξεφλουδίσουν. (Εγώ πάλι, επειδή εύκολα πετσοκόβω τα χέρια μου, το έκανα μεν αλλά την επόμενη φορά θα χτυπήσω το αγγουράκι με το γουδοχέρι, όπως άλλωστε κάνουν και οι Γιαπωνέζοι...)

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Στη συνέχεια τα κοπανισμένα αγγούρια χοντροκόβονται με το μαχαίρι ή ακόμα καλύτερα με το χέρι -γιατί έτσι μπορείς να αφαιρέσεις τους σπόρους και το νερουλιασμένο εσωτερικό τους -, αλατίζονται ελαφρά και μένουν για λίγο στην άκρη να στραγγίξουν. Με τη διαδικασία αυτή,  η σάρκα τους σφίγγει ενώ η φλούδα τους μαλακώνει και αποκτά λαμπερό χρώμα. Εννοείται ότι τα αγγουράκια πρέπει να είναι ολόφρεσκα, γιατί τα μπαγιάτικα λιώνουν αμέσως με την πίεση και γίνονται νιανιά, που δεν το θέλουμε. Κάπως έτσι, όμως, δεν επεξεργαζόμαστε κι εμείς το αγγούρι πριν το βάλουμε στο τζατζίκι ή στο ταρατόρι;

Τέλος πάντων μετά από αυτή τη διαδικασία, αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και μπορούμε να ετοιμάσουμε χίλιες δυο διαφορετικές σαλάτες. Το αγγουράκι ταιριάζει πολύ ωραία με σκόρδο, άνηθο, μαϊντανό και φρέσκο κόλιανδρο, με λαδόξυδο αλλά και με αραιωμένο γιαούρτι.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Εδώ σας δίνω μια πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή αγγουροσαλάτας με λάιμ, γιαούρτι, πικάντικο μέλι και κρουτόν με σουσάμι, που έφτιαξα χθες για να δροσίσουμε τα σουτζουκάκια της κυρίας Μαρίας Κορέντζελου από την Υπάτη.

Πικάντικη αγγουροσαλάτα

Υλικά

  • 8-10 μικρά λεπτόφλουδα αγγουράκια ή 2 μεγάλα
  • χοντρό αλάτι
  • ζάχαρη
  • ½ φλ γιαούρτι
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 λάιμ (βιολογικό, ακέρωτο), χυμός και ξύσμα
  • 1κ.τ.σ  ξύδι
  • 2 κ.τ.σ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για ράντισμα
  • ¼ κ.τ.γλ φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • ½ κ.τ.γλ Tabasco ή τσίλι σκόνη ή μπούκοβο
  • 1 κ.τ.γλ μέλι
  • κρουτόν με σουσάμι

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα αγγούρια, τα κόβουμε κάθετα στη μέση και κατόπιν σε μεγάλα κομμάτια. Τα απλώνουμε σε ένα δίσκο κοπής, ακουμπάμε επάνω τους τη λάμα ενός μαχαιριού και με το άλλο χέρι τα πιέζουμε ελαφρά (αντί για μαχαίρι μπορούμε να τα πιέσουμε με το γουδοχέρι) μέχρι να αρχίσουν να σπάνει και οι σπόροι να ξεκολλάνε.  Αφαιρούμε τους σπόρους και τα κόβουμε σε μπουκιές.

Βάζουμε τα κομματάκια του αγγουριού στο σουρωτήρι και το σουρωτήρι μέσα σε ένα μπολ και τα πασπαλίζουμε με αλάτι και ζάχαρη. Τοποθετούμε από πάνω μια πλαστική σακούλα με παγάκια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν για περίπου 15-30 λεπτά ή τα βάζουμε έτσι όπως είναι στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε τη σαλάτα, το πολύ για 4 ώρες.

Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το ξύσμα και το χυμό του λάιμ, το ξύδι, το ελαιόλαδο, ½ κ.τ.γλ αλάτι, δοκιμάζουμε την οξύτητά του και αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε τη σαλάτα.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το μέλι με το ταμπάσκο ή το τσίλι μέχρι να γίνει εντελώς λείο και ετοιμάζουμε τα κρουτόν. Κόβουμε φέτες ψωμιού με σουσάμι σε κυβάκια και τα βάζουμε για λίγο στο φούρνο ή σε αντικολητικό τηγάνι μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίζουν καλά. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στικς με σουσάμι αφού τα σπάσουμε σε μικρά κομμάτια.

Λίγο πριν από το σερβίρισμα ανακατεύουμε καλά τα αγγούρια για να φύγουν όλα τα υγρά τους και τα μεταφέρουμε σε μια σαλατιέρα. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε απαλά, ρίχνουμε το μισό ντρέσινγκ, ανακατεύουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμη ώστε να καλυφθούν αλλά να μην «κολυμπάνε», ρίχνουμε από πάνω το πικάντικο μέλι και μερικά κρουτόν και σερβίρουμε αμέσως. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'