Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Μπακαλιάρος: όλα για το κουρκούτι και το «κρατς»!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ρείκι στο αλάτι για κρουστή σάρκα

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςψάρι, ρείκι, φούρνος, ψάρι στο αλάτι, ψήσιμο σε αλάτι, ψάρι ψητό, ασπράδια, εύκολη συνταγή, εύκολο ψάρι

Τι κάνεις όταν έχεις μια ενδιαφέρουσα ψαριά; Τα μικρά τα κάνεις πλακί και το μεγάλο ψητό στο αλάτι! (Το καλαμάρι το κρατήσαμε για δόλωμα και τα πολύ μικρά τα έφαγε τελικά η γάτα!)

Photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
Photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Υλικά:

  • 1 μεγάλο ψάρι (εδώ είχαμε το ρείκι, που ήταν περίπου ένα κιλό) 
  • αλάτι χοντρό, περίπου ένα κιλό
  • 2 ασπράδια αυγού χτυπημένα
  • λίγα μυρωδικά (από 1-2 κλωναράκια δεντρολίβανο και μαϊντανό)

Σε ένα μεγάλο μπωl βάζουμε το αλάτι, τα ασπράδια χτυπημένα ελαφρά και προσθέτουμε λίγο νερό, ώστε να πάρουμε μια πάστα. Στρώνουμε με την πάστα αλατιού μια στρώση περίπου 1cm σε ένα ταψί, από πάνω βάζουμε το ψάρι καθαρισμένο από τα εντόσθια (από τα λέπια, εάν έχει, δεν είναι απαραίτητο να καθαριστεί), με τα μυρωδικά στην κοιλιά του και το χτίζουμε με την υπόλοιπη πάστα αλατιού.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220°C για μια ωρίτσα, μέχρι να αρχίζει να ροδίζει το αλάτι. Στη φωτογραφία βλέπετε και τις πατατούλες τριγύρω, οι οποίες είναι απλά πλυμένες και ψήθηκαν σαν να ήταν στα κάρβουνα.

Για να βγάλουμε το ψάρι, σπάζουμε την κρούστα του αλατιού, που έχει πετρώσει, με ένα αιχμηρό αντικείμενο (μαχαίρι, κατσαβίδι), χτυπώντας το στη βάση του, οπότε έτσι αφαιρείται όλο το πάνω μέρος σαν ένα καπάκι. Η πέτσα του ψαριού μένει κολλημένη στην κρούστα του αλατιού και το ψάρι είναι νοστιμότατο, ζουμερό και αλμυρό όσο ακριβώς πρέπει (απορροφά το αλάτι με όσμωση...)

Photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
Photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες