Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Δεκαπενταύγουστος: γιορτή στο πιάτο

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγές

Διπλή χαρά, νομίζω, έχουν τα καλοκαιρινά τραπέζια. Πρώτα πρώτα τα χρώματα: όλα ευφορικά και αισιόδοξα, ντομάτες στην καλύτερη ώρα τους, κολοκυθάκια καταπράσινα, μελιτζάνες ψωμωμένες, φασολάκια τρυφερά - να χαίρεσαι να κόβεις σαλάτες και να ζεσταίνεις κατσαρόλες. Έπειτα η ευκολία στην ετοιμασία: θαλασσινά και κρεατικά δεν χρειάζονται μπελάδες αποβραδίς και μαρινάρες πολύωρες, με ένα γρήγορο πέρασμα από την κατσαρόλα ή ένα σβέλτο καψάλισμα στη σχάρα φτάνουν ζουμερά και λιμπιστερά στο πιάτο. Αφού ζυγώνει ο Δεκαπενταύγουστος, το «Πάσχα του καλοκαιριού» όπως τον αποκαλούν οι εγκρατείς και νηστεύοντες, οι bostanistas σκαλίζουν τα τεφτέρια τους για ένα τραπέζι ανάλαφρο και χορταστικό μαζί. Και το φετινό γιορτινό τραπέζι, ακόμα κι αν όλα γύρω δείχνουν μαύρα και ακατόρθωτα, ας το επιτρέψουμε σε εαυτούς και φίλους για έστω λίγη ξεγνοιασιά.

Απεριτίφ με μαρμελάδα μούρο, της Κικής Τριανταφύλλη
Απεριτίφ με μαρμελάδα μούρο, της Κικής Τριανταφύλλη

Μέχρι να μαζευτούμε και να καλοστρωθούμε, απεριτίφ «τραγανό» και «παιχνιδιάρικο» από την Κική Τριανταφύλλη, με μαρμελάδα μαύρο μούρο (η ρετσέτα της εδώ), τσίπουρο, πάγο, ανθρακούχο νερό και έτοιμο το κοκτέιλ της αρχής που σηκώνει και δεύτερο και τρίτο ποτήρι.

Μπαλάκια γεμιστά, της Τζίνης
Μπαλάκια γεμιστά, της Τζίνης

Φτάνει η μεγάλη ώρα του μεζέ: Πρώτα τα γεμιστά με ελιές μπαλάκια της Τζίνης, το ιδεώδες ορεκτικό. Τραγανά, πασπαλισμένα με σουσάμι, με την πρώτη κιόλας δαγκωνιά βρίσκεις την ελιά-έκπληξη και τα καταβροχθίζεις με μανία. Φέρτε τα στο τραπέζι με τυριά ή αλλαντικά από δίπλα, λίγη ντομάτα και κάπαρη - οι περισσότεροι θα χορτάσουν με τούτα πριν ακόμα καταφτάσουν τα κυρίως μαγειρέματα.

Μυκονιάτικη μόστρα σε bostanistas παραλλαγή, της Κικής Τριανταφύλλη
Μυκονιάτικη μόστρα σε bostanistas παραλλαγή, της Κικής Τριανταφύλλη

Έπεται η μυκονιάτικη μόστρα σε bostanistas εκδοχή, με μικρές παραλλαγές, όπως την συνηθίζει η Κική Τριανταφύλλη. Κρίθινα ντακάκια, καλό ελαιόλαδο, κατίκι Δομοκού μαζί με την Κοπανιστή για να μαλακώσει την αψιά της γεύση και δίπλα στα ντοματίνια, σταφύλι-φράουλα. Κολατσιό πρώτης τάξης όσο η ζέστη καλά κρατεί αλλά και φίνος ουζομεζές.

Μπάμιες τηγανητές, του Νίκου Μορόπουλου
Μπάμιες τηγανητές, του Νίκου Μορόπουλου

Δεν θα ξεχάσουμε, βέβαια, τους απίθανους μεζέδες του Νίκου Μορόπουλου, τις τηγανητές μπάμιες και το στρόμπολι με ζαρζαβατικά.

Σαλάτα με φρούτα και καπνιστό σολομό, του Κώστα Τσαούση
Σαλάτα με φρούτα και καπνιστό σολομό, του Κώστα Τσαούση

Σαλάτες για όλους, πρώτος ο Κώστας Τσαούσης δείχνει τον δρόμο. Μικρή σημασία έχουν τα υλικά, όλο το παιχνίδι παίζεται στη δροσιά και στην ιδέα του παντρέματος. Ροδάκινα, αχλάδια, νεκταρίνια, ό,τι πρασινάδα έχουμε, λίγος σολομός καπνιστός και τέλος βαλσαμικό για να ενωθούν όλα γλυκά. Γρήγορη σαλάτα και το δίχως άλλο αναζωογονητική.

Φασολάκια σαλάτα, της MamaTsita
Φασολάκια σαλάτα, της MamaTsita

Στα πράσινα και η σαλάτα της MamaTsita με μόλις βρασμένα φασολάκια, ίσα να μαλακώσουν, γρήγορη σάλτσα και ανθότυρο. Τραγανές και δροσάτες πηρουνιές.

Καρπούζι με φέτα, κρεμμύδι και δυόσμο, της Κικής Τριανταφύλλη
Καρπούζι με φέτα, κρεμμύδι και δυόσμο, της Κικής Τριανταφύλλη

Η Κική Τριανταφύλλη επιμένει πως καλοκαίρι σημαίνει καρπούζι με φέτα. Παίρνει, λοιπόν, δυόσμο, ένα μικρό κόκκινο κρεμμύδι και με αλάτι και μπούκοβο φτιάχνει σαλάτα ενδιαφέρουσα που σηκώνει πολλές παραλλαγές, όπως ρόκα - δείτε εδώ να εμπνευστείτε.

Μουσακάς με τα όλα του της Ξανθής Μπαξεβάνη
Μουσακάς με τα όλα του της Ξανθής Μπαξεβάνη

Και περνάμε στο ψητό: Η Ξανθή Μπαξεβάνη δεν χάνει ευκαιρία, τώρα που οι μελιτζάνες είναι στην καλύτερη στιγμή τους, ευκαιρία για μουσακά με τα όλα του. Έξυπνο πολύ το κόλπο της για την μπεσαμέλ, χωρίς τα συνήθη καβουρντίσματα, διαβάστε και θα καταλάβετε.

Φασολάκια πράσινα με μοσχαράκι, της Στέλλας Αλαφούζου
Φασολάκια πράσινα με μοσχαράκι, της Στέλλας Αλαφούζου

Υπόθεση κυριών η κατσαρόλα. Η Στέλλα Αλαφούζου ετοιμάζει φασολάκια πράσινα με μοσχαράκι - η σειρά έχει σημασία γιατί δείχνει ποιος είναι ο πρωταγωνιστής εδώ. Το μοσχαράκι σε δεύτερο ρόλο, σιγοντάρει χορταστικά το τετρανόστιμο λαδερό.

Κεφτέδες με πατάτες στην κατσαρόλα, της Βαγγελιώς Κασσαπάκη
Κεφτέδες με πατάτες στην κατσαρόλα, της Βαγγελιώς Κασσαπάκη

Από τα αγαπημένα μου, τα μαγειρευτά της «αγίας καθημερινότητας» κατά Εύη Βουτσινά, κεφτέδες με πατάτες στην κατσαρόλα. Η αξιοζήλευτη Βαγγελιώ Κασσαπάκη δίνει τις παραλλαγές της στη βασική ιδέα: με παραπάνω μπαχάρι ή κύμινο και λίγο κρασί το φαγητό γίνεται ελαφρώς πικάντικο ενώ με μια χούφτα φέτα ή ξινομυζήθρα λίγο πριν το σερβίρισμα νοστιμεύουν και δένουν όλα, κεφτέδες και πατάτες.

Κρέας με φασολάκια, της Στέλλας Αλαφούζου
Κρέας με φασολάκια, της Στέλλας Αλαφούζου

Τελευταίος μα όχι έσχατος ο Φιλάρετος Ψημμένος με σπετζοφάι πηλιορείτικο, γρήγορο, καλοκαιρινό. Μια σοφή συνταγή της πηλιορείτισσας νοικοκυράς που ενώνει τα εν αφθονία καλοκαιρινά υλικά (πιπεριές και ζαρζαβατικά) με το χορταστικό λουκάνικο.

Εσπρεσίνο φρένο, της Μαρίνας Μαυρομάτη
Εσπρεσίνο φρένο, της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πλησιάζει η ώρα του γλυκού, τίποτα το περίτεχνο ασφαλώς, όλα ελαφρά, δροσερά, φρουτένια. Κάπου μεταξύ παγωμένου καφέ και μους το εσπρεσίνο φρέντο της Μαρίνας Μαυρομάτη, αγαπημένο επιδόρπιο της Νότιας Ιταλίας. Απλό και με λιγοστά υλικά, το ετοιμάζεις γρήγορα, τρεις ώρες στο ψυγείο και σερβίρισμα με ό,τι σου κάνει κέφι: σοκολάτα σε σιρόπι, ζεσταμένη νουτέλα, κακάο ή κόκκους καφέ.

Ζελέ-μωσαϊκό για μικρούς και μεγάλους, της Μαριλίτας Χατζηβασιλείου
Ζελέ-μωσαϊκό για μικρούς και μεγάλους, της Μαριλίτας Χατζηβασιλείου

Η Μαριλίτα Χατζηβασιλείου φροντίζει μικρά και μεγάλα παιδιά. Με γιαούρτι, ζαχαρούχο γάλα και ζελέ όλων των χρωμάτων φτιάχνει ζελέ-μωσαϊκό που πρώτα ξετρελαίνει το μάτι, αμέσως μετά και με τη γεύση του. Μοναδικό του μειονέκτημα ο χρόνος που θέλει για να πήξει, 2 με 3 ώρες, αν όμως βάλετε μπρος από νωρίς θα είναι πανέτοιμο την ώρα του μεσημεριανού.

Παγωτό βανίλια, της Κικής Τριανταφύλλη
Παγωτό βανίλια, της Κικής Τριανταφύλλη

Τέλος, το παγωτό που έχω ετοιμάσει ξανά και ξανά φέτος ακολουθώντας τις οδηγίες της Κικής Τριανταφύλλη: 4 μόνο υλικά, βανίλια, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και αυγά και ιδού σπιτικό παγωτό βανίλια για όσους δεν διαθέτουμε παγωτομηχανές, να το χαίρεσαι ολημερίς.

Τούτα είναι μόνο μερικές προτάσεις. Με ένα πέρασμα από τις Συνταγές των bostanistas ξεδιπλώνονται όλα τακτοποιημένα σε κατηγορίες για να ψάξετε ό,τι τραβάει η παρέα κι η όρεξή σας. Σπεύσατε!

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'