Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μη φας, έχουμε ψαρόσουπα

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςστείρα, στήρα, ψαρόσουπα, λαχανικά

Μια στήρα στην κατάψυξη που έπρεπε να μαγειρευτεί το συντομότερο δυνατό με έβγαλε από το πρόβλημα, τι τρώμε σήμερα. Εγινε βραστή μαζί με μπόλικα λαχανικά και έδωσε μια υπέροχη σούπα.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Αυτή τη στήρα την είχε ψαρέψει το καλοκαίρι ο γιος ενός φίλου στη Σκόπελο, ήρθε πεσκέσι κι έτσι κατέληξε στο ψυγείο και από κει στην κατσαρόλα. Είναι ένα υπέροχο ψάρι με κατάλευκη σάρκα που με έχει γοητεύσει η γεύση της. Μα πριν από τη γεύση με είχε γοητεύσει το όνομά της. Θα την βρεις γραμμένη και στείρα αλλά αυτό είναι επίθετο -ξέρεις τι σημαίνει-, ακόμα και στύρα, όμως κι αυτό είναι τα Στύρα, ορεινό χωριό της Νότιας Ευβοίας. Τέλος πάντων, το δικό μου μπέρδεμα έγινε ωραία αφορμή για να μιλήσω με τη φίλη μου τη Νανά Δαρειώτη, που καθόλου δεν μπερδεύεται και είχαμε καιρό να τα πούμε.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Η στήρα, λοιπόν, με τη βαρύγδουπη επιστημονική ονομασία Epinephelus costae, είναι της οικογένειας των Σερρανίδων και πολύ εντυπωσιάστηκα όταν το διάβασα γιατί συνειρμικά αυτό το όνομα έφερε στο μυαλό μου τη μυθική δυναστεία των Αχαιμενιδών στην Περσία. Τέλος πάντων, δεν ξέρω αν είναι ψάρι από βασιλική γενιά, σίγουρα όμως είναι εκλεκτό, παρόμοιο με τον ροφό, τον βλάχο και τη σφυρίδα, γίνεται πολύ ωραίο ψητό αλλά επίσης κάνει υπέροχη σούπα. Ιδού, λοιπόν:

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά

  • 1 ψάρι για σούπα καθαρισμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 μάτσο σέλινο
  • 1 ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη
  • 1 πατάτα ανά μερίδα
  • 1 καρότο ανά μερίδα

Καθαρίζω το ψάρι καλά, το αλατίζω και το αφήνω για λίγο στην άκρη να τραβήξει. Καθαρίζω τα λαχανικά, κόβω τα καρότα στα τρία και τις πατάτες στα τέσσερα και τα βάζω σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, υπολογίζοντας τον όγκο έτσι ώστε να χωρέσει κατόπιν και το ψάρι. Ρίχνω επίσης μερικούς κόκκους πιπέρι και βάζω να βράσουν περίπου 40 λεπτά.

Τοποθετώ από πάνω το ψάρι, προσθέτω λίγο ελαιόλαδο και αφήνω να βράσει μέχρι να ξεκολάει η σάρκα του ψαριού από τα κόκκαλα. Βγάζω προσεκτικά το ψάρι, το τοποθετώ σε μια πιατέλα μαζί με τα λαχανικά και σερβίρω χωριστά τη σούπα*.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Τιπς

*Η σούπα είναι πολύ ωραία ως σκέτος ζωμός αλλά είναι επίσης πολύ νόστιμη αν λιώσουμε μερικά λαχανικά στο μούλτι και τα προσθέσουμε, οπότε γίνεται πιο παχουλή. Μπορείτε επίσης να ρίξετε ένα φλιτζανάκι ρύζι να βράσει, ακόμη και να την αυγοκόψετε.

*Πριν από χρόνια ένας ψαράς μου είπε το μυστικό για την κατάψυξη των ψαριών. Τα καθαρίσω και τα βάζω σε ένα τάπερ με νερό να τα σκεπάζει. Στην κατάψυξη το νερό γίνεται πάγος και μέσα του κρατάει το ψάρι χωρί να αλλοιωθεί. Μια μέρα πριν το μαγειρέψω, κατεβάζω το τάπερ στην ψύξη ώστε να αποψυχθεί σιγά σιγά. Οταν ο πάγος λιώσει το ψάρι εμφανίζεται μπροστά σου ολόφρεσκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'