Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα ιταλικά: εσπρεσίνο φρέντο για δροσιά

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςεσπρεσίνο φρέντο, επιδόρπιο, γλυκά, εσπρέσο, καφές, σαντιγί, μους, εύκολο γλυκό, καλοκαιρινό γλυκό, ελαφρύ γλυκό, γλυκά με καφέ

(photo: Μαρίνα Μαυρομάτη)
(photo: Μαρίνα Μαυρομάτη)

Το εσπρεσίνο φρέντο είναι ένα κρεμώδες γλυκάκι, που συνηθίζεται πολύ στα μπαρ της Νότας Ιταλίας (Απουλία, Νάπολη).

Και βέβαια όταν μιλάμε για ιταλικό μπαρ δεν εννοούμε κάποιο κακόφημο μέρος, αλλά την κλασσική ιταλική καφετερία, όπου μπορεί κάποιος να καθίσει να πιει τον καφέ του ή να φάει κάτι πρόχειρο, αλλά και να πιει στο πόδι έναν εσπρέσο πριν πάει το πρωί στην δουλειά του.

Ας γυρίσουμε όμως στο γλυκάκι μας. Το εσπρεσίνο φρέντο δεν είναι τίποτε άλλο απο σαντιγί με καφέ εσπρέσο. Είναι νόστιμο, δροσερό, γίνεται πανεύκολα και μπορείτε να το διατηρήσετε και για μια-δυο μέρες στο ψυγείο.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Υλικά

Για 4 άτομα: 

  • 300 gr κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 2 μικρά φλυτζανάκια γεμάτα καφέ εσπρέσο δυνατό
  • 3 κ.σ. ζάχαρη

Για το σερβίρισμα : 

Ετοιμάστε τον εσπρέσο και αφήστε τον να κρυώσει καλά. Βάλτε τον για μισή ώρα στην κατάψυξη, να είναι παγωμένος. Μπορείτε βέβαια να ετοιμάστε τον καφέ και με στιγμιαίο, χωρίς βράσιμο. Εγώ πάντως προτιμώ τον καφέ καφέ και όχι τα υποκατάστατα. Και η κρέμα γάλακτος που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι πολύ κρύα, αλλά όχι παγωμένη (την κρέμα γάλακτος την βάζω συνήθως στο συρτάρι του ψυγείου, όπου η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή, για να την έχω έτοιμη όποτε την χρειαστώ).

Χτυπήστε τον καφέ με τη ζάχαρη. Το εσπρεσίνο μπορείτε να το κάνετε όσο γλυκό θέλετε, ανάλογα με το γούστο σας, με την δόση που σας δίνω πάντως δεν γίνεται ιδιαίτερα γλυκό. Προσθέστε επίσης την κρύα κρέμα γάλακτος και χτυπήστε καλά, μέχρι να γίνει σαν σαντιγύ. Μπορείτε να φτιάξετε το εσπρεσίνο περισσότερο ή λιγότερο κρεμώδες, εμένα πάντως μου αρέσει να είναι σφιχτό σαν σαντιγύ και να στέκεται.

Βάλτε το μίγμα μέσα σε έναν κορνέ ζαχαροπλαστικής με μύτη αστεράκι και γεμίστε φαρδύλαιμα ποτήρια. Στολίστε με κόκκους καβουρντισμένου καφέ, σταγόνες σοκολάτας ή ακόμη και νουτέλα (ζεστάνετέ την ελάχιστα, για να είναι ρευστή) ή σιρόπι σοκολάτας.  Σερβίρετε το εσπρεσίνο φρέντο απαραίτητα κρύο.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Μπορείτε να το διατηρήσετε για μία - δύο ημέρες στο ψυγείο, μέσα σε ένα σκεύος με καπάκι (όχι έτοιμο σερβιρισμένο!). Κάποιοι το διατηρούν και στην κατάψυξη, αλλά μπορεί να παγώσει πολύ. Μπορείτε πάντως να βάλετε την κρέμα στην κατάψυξη για μία ωρίτσα πριν την σερβίρετε, ώστε το εσπρεσίνο να είναι πολύ κρύο, σχεδόν παγωμένο.

Ακόμη ένα τιπ: Μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα λίγο ρούμι ή λικέρ κρέμα καφέ.

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'