Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γεωπόνε, πώς θα καλλιεργήσω φράουλες;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςγεμιστά, κολοκυθανθοί, ρύζι, ντομάτες, κολοκυθάκια

Όταν είσαι στο χωριό κάθε πρωί θα έρθει ένα πεσκέσι. Μια γειτόνισσα θα φέρει 2 αυγά, η άλλη δυο ντομάτες και ένα αγγουράκι και η ξαδέλφη σου λίγα φρέσκα φασολάκια ή μερικούς κολοκυθοανθούς, κομμένους πρωί πρωί από την κολοκυθιά που κρέμεται στον τοίχο του κήπου της.  
photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη
 
Να τους κάνεις γεμιστούς με ρύζι. Ο,τι πρέπει για το Δεκαπενταύγουστο, είτε νηστεύεις είτε όχι. Κι αν περισσέψει γέμιση άδειασε δυο ντομάτες και γέμισέ τες κι αυτές και βάλτες στην άκρη της κατσαρόλας. Ακόμη πιο νόστιμα,όμως, γίνονται τα γεμιστά στο φούρνο.
photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη
Υλικά
  • 20-25 κολοκυθοανθοί
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • 1 κολοκυθάκι τριμμένο
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • ½ φλ ελαιόλαδο 
  • 1 μέτριο κολοκύθι τριμμένο (έδωσε περίπου ¾ κούπας)
  • 1/2 φλ ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο ή βασιλικό
  • 1 φλ ρύζι καρολίνα
  • αλάτι, πιπέρι
Πλένουμε  προσεκτικά τα λουλούδια (για να μην σκιστούν) και αφαιρούμε τον κίτρινο στήμονα από το εσωτερικό τους. Κατόπιν τα τοποθετούμε το ένα μέσα στο άλλο για να μην κλείσουν. Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με λίγο νερό και τα αχνίζουμε. Όταν εξατμιστεί το νερό ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το τριμμένο κολοκυθάκι, το ρύζι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη γέμιση να σιγοβράσει για 3-4 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να μισοκρυώσει. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται κι άλλο αλατοπίπερο.
Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τους κολοκυθοανθούς κατά τα δύο τρίτα, γυρίζουμε ελαφρά την κορυφή τους για να κλείσει και τους ακουμπάμε τον ένα δίπλα στον άλλο σε μια χαμηλή και φαρδιά κατσαρόλα, με το κλείσιμο προς τα κάτω. Κάνουμε το ίδιο με όλους τους ανθούς, ακουμπώντας τους πλάι-πλάι. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο νερό, ακουμπάμε επάνω ένα πιάτο ανάποδα, για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μαλακώσει το ρύζι.
Εναλλακτικά, τοποθετούμε τους κολοκυθοανθούς σε ένα ταψάκι, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγη τριμμένη ντομάτα και νερό και τους ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και ροδοκοκκινίσουν από πάνω.
Σερβίρουμε τους κολοκυθοανθούς χλυαρούς ή κρύους με γιαούρτι πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο δυόσμο. 
photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη
* Στη γέμιση μπορούμε να προσθέσουμε επίσης κουκουνάρι και μαύρη σταφίδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'