Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Θερινό ριζότο με θράψαλα Ατλαντικού και μανιτάρια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τάρτα με μύδια και πράσα

της Ξανθής Μπαξεβάνη Συνταγέςτάρτα, πράσα, μύδια

Τις μέρες που ήμουν στο χωριό «σκάλιζα» τα ντουλάπια  κι εκεί ανακάλυψα κάποια παλιά περιοδικά με εργόχειρα από τις δεκαετίες 1970 και 1980 που είχε φυλαγμένα η μητέρα μου. Τα δικά μου δυστυχώς τα χάρισα όλα σε μια στιγμή δύσκολη για την αποθήκευση τους. Ξεφυλλίζοντάς τα, λοιπόν, πέρα από τα εργόχειρα, ανακάλυψα και κάποιες συνταγές.
Μεταξύ αυτών και η τάρτα με μύδια και πράσα, την οποία και έφτιαξα επιστρέφοντας  στην Αθήνα, με μικρές τροποποιήσεις.

photo: mariecuisine.canalblog.com
photo: mariecuisine.canalblog.com

Υλικά (για ταρτιέρα 24 εκατ.) 

Για τη ζύμη

  • 250γρ αλεύρι μαλακό
  • 130γρ βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι 
  • 3 κουτ. σούπας νερό

Για τη γέμιση

  • 1200γρ φρέσκα μύδια (220γρ. καθαρισμένα)
  • 500γρ. πράσα
  • Αλάτι και πιπέρι 
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 
  • 3 αυγά
  • 1 κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
     

Σε ένα μπόλ ή σε επιφάνεια εργασίας βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε ένα λακουβάκι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και ανακατεύουμε με τα δάκτυλα μας. Μόλις πάρουμε μια μαλακή ζύμη την τυλίγουμε με σελοφάν και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Με ένα βουρτσάκι πλένουμε τα μύδια κάτω από μπόλικο νερό κι αφαιρούμε προσεκτικά το γενάκι από το άνοιγμά τους.
Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει τοποθετούμε τα μύδια μέσα σε ένα καλάθι και τα αχνίζουμε για 5 λεπτά. Τα σουρώνουμε και κρατάμε μόνο αυτά που ανοίγουν. Καθαρίζουμε τα μύδια από τα κελύφη τους και τα τοποθετούμε σε ένα μπολάκι.

Με τη βοήθεια ενός μικρού πλάστη απλώνουμε την ζύμη στην ταρτιέρα, έτσι ώστε να καλύπτει και τα τοιχώματα της και την τοποθετούμε για 15 λεπτά στην κατάψυξη. 

Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες και τα αχνίζουμε με νερό σε ένα τηγάνι. Μόλις μαλακώσουν  προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε ελαφρά.
Αλατοπιπερώνουμε  και αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά μαζί με την κρέμα γάλακτος και το μοσχοκάρυδο.

Βγάζουμε την ταρτιέρα από την κατάψυξη και τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι. Ανακατεύουμε τα μύδια με τα πράσα και τα στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη. Περιχύνουμε με το μείγμα αυγών κρέμας πασπαλίζουμε με το πιπέρι καγιέν

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα για 10 λεπτά και στη συνέχεια κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.

photo: mariecuisine.canalblog.com
photo: mariecuisine.canalblog.com

Αφήνουμε την τάρτα να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε συνοδεύοντας με μια σαλάτα, παγωμένη μπύρα ή λευκό  κρασί.

Παρατηρήσεις

* Οφείλω μια εξήγηση.  Όπως ξέρετε, υπερθεματίζω στην κατανάλωση προϊόντων εποχής. Αυτό τον καιρό τα πράσα δεν είναι στην εποχή τους αλλά εμένα μου είχε καρφωθεί στο μυαλό αυτή η τάρτα από την ώρα που την είδα κι έτσι έγινε η παρασπονδία.
* Αν δεν σας αρέσουν τα μύδια, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε τα με γαρίδες. 
* Η ζύμη μας άρεσε πολύ, γιατί είχε μια μπισκοτένια και τραγανή υφή, θα την ξανακάνω, λοιπόν, και σε άλλες τάρτες. Αν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε για γλυκές τάρτες, προσθέστε  50γρ ζάχαρη. 

Η συνταγή είναι από το blog της Ξανθής Μπαξεβάνη, «Συνταγές τις Ασπρούλας» 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ξανθής Μπαξεβάνη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'