Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Η Τέχνη του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μουσακάς με μελιτζάνες, του καύσωνα

της Ξανθής Μπαξεβάνη Συνταγέςκιμάς, μελιτζάνες, μπεσαμέλ

Ο μουσακάς είναι από τα πολύ αγαπημένα φαγητά. Τώρα που οι μελιτζάνες είναι στην εποχή τους κι είχα και λίγο χρόνο παραπάνω είπα να τον φτιάξω, ήταν άλλωστε κι επιθυμία της κοντέσας κι εγώ χατήρι δεν της χαλάω.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Υλικά

  • 4-5 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1/2 κιλό κιμά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 ώριμες ντομάτες
  • αλάτι, πιπέρι, λάδι

Για την μπεσαμέλ:

  • 600 ml γάλα
  • 6 κοφτές κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1-2 κουταλιές βούτυρο
  • 1 κεσεδάκι τριμμένη παρμεζάνα
  • 2 αυγά
  • αλάτι, μοσχοκάρυδο

Πλένουμε τις μελιτζάνες κι αφαιρούμε μερικές λωρίδες από τη φλούδα τους. Τις κόβουμε σε φέτες του ενός περίπου εκατοστού, τις αλατίζουμε ελαφρά και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για μισή έως μια ώρα. Σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Στη σχάρα του φούρνου τοποθετούμε χαρτί ψησίματος το αλείφουμε με ελάχιστο λάδι και αραδιάζουμε τις μελιτζάνες.  Με πινέλο αλείφουμε τις μελιτζάνες με λάδι και τις βάζουμε στο φούρνο στο γκριλ για πέντε λεπτά. Γυρίζουμε τις μελιτζάνες και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.

Αν θέλετε, υπάρχει και η διαδικασία του τηγανίσματος. Τηγανίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν τα πολλά λάδια σε σουρωτήρι. Η επιλογή είναι δική σας. Ετοιμάζουμε τον κιμά, σε κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο με λίγο νεράκι κι όταν βράσει λίγο προσθέτουμε 1/2 ποτήρι κρασιού λάδι, σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε τον κιμά. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα κι όταν ο κιμάς μας έχει σοταριστεί προσθέτουμε τις ντομάτες, αφού τις έχουμε περάσει από το μπλέντερ, το σκόρδο αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε μέχρι να εξατμιστούν εντελώς τα υγρά.

Ετοιμάζουμε και την μπεσαμέλ.
Για τη μπεσαμέλ έχω επινοήσει ένα δικό μου κόλπο αποφεύγοντας τα καβουρντίσματα. Βάζω το γάλα να βράσει αλλά κρατάω λίγο κρύο και το βάζω σε σέικερ ή στο μούλτι μαζί με το αλεύρι. Τα χτυπάω μέχρι να ομογενοποιηθούν και τα προσθέτω στο υπόλοιπο γάλα που βράζει. Προσθέτω επίσης το βούτυρο και συνεχίζω το βράσιμο ανακατεύοντας καλά μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζω από τη φωτιά και όταν κρυώσει η κρέμα προσθέτω τα αυγά χτυπημένα και τα 3/4 της παρμεζάνας, λίγο αλάτι και λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο..

Οταν όλα είναι έτοιμα στρώνουμε τον μουσακά. Σε ταψί ελαφρά λαδωμένο τοποθετούμε μια καλή στρώση μελιτζάνες, απλώνουμε τον κιμά και από πάνω άλλη μια στρώση μελιτζάνες. Σκεπάζουμε με την κρέμα μπεσαμέλ και σκορπίζουμε από πάνω την υπόλοιπη παρμεζάνα. Ψήνουμε το μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

Σε πολλούς αρέσει να προσθέτουν κι άλλα λαχανικά όπως κολοκυθάκια και πατάτες. Κάποια φορά σε ένα φόρουμ είχαμε ανοίξει συζήτηση για τον αυθεντικό μουσακά. Οι περισσότερες γνώμες ήταν ότι ο μουσακάς έχει μόνο μελιτζάνες. Δεν ξέρω τελικά ποιος είναι ο αυθεντικός αλλά εμένα μου αρέσει μόνο με μελιτζάνες.

* Η συνταγή είναι από το blog της Ξανθής Μπαξεβάνη, Οι συνταγές της Ασπρούλας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ξανθής Μπαξεβάνη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'