Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Κρύωσες; Θα σου φτιάξω κοτόσουπα!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κολοκύθια και κολοκυθάκια για κάθε γούστο

του Άντυ Παξινού Wikiκολοκύθα, κολοκύθια, κολοκυθάκια, κολοκυθανθοί, πότισμα, συντήρηση

Το κολοκύθι  είναι ένας υπέροχος καρπός, για πολλούς λόγους. Ο καλύτερος από όλους για μένα, είναι η τεράστια ποικιλομορφία του. Διαθέτει ποικιλία σε σχήματα, χρώματα , γεύσεις , αλλά ακόμα στην υφή και την πυκνότητα του καρπού. Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο κείμενο, κολοκύθα ονομάζουμε μια μεγάλη οικογένεια φυτών . Την οικογένεια των κολοκυνθοειδών (Cucurbitaceae), που το κάθε είδος στην οικογένεια έχει αρκετές διαφορές, στις καλλιεργητικές απαιτήσεις αλλά και στον καρπό τους. Ακόμα όμως και μέσα στο ίδιο είδος, της οικογένειας αυτής, θα παρατηρήσουμε μεγάλες διαφορές στους καρπούς. Με τόσους συνδυασμούς , μπορούμε να πούμε με σιγουριά, ότι υπάρχει ένα κολοκύθι για κάθε γούστο. Αρκεί να έχει όρεξη κανείς να τις δοκιμάσει  όλες, για να βρει το αγαπημένο του. Εμείς πάντως  θα σας ανοίξουμε την όρεξη, με κάποια από τα δικά μας αγαπημένα. Από το είδος της κοινής κολοκύθας  (Cucurbita pepo - Κολοκύνθη  ο  πέπων) συγκεκριμένα.

Photo: Παξινός Άντυ
Photo: Παξινός Άντυ

1) Πράσινο  κολοκυθάκι,  που  γνωρίζουμε όλοι. Τα κολοκυθάκια τα κόβουμε, όταν είναι σχετικά μικρά σε μέγεθος, για να είναι τρυφερά. Θα αφήσουμε όμως ένα να μεγαλώσει, να κάνει γόνιμους σπόρους, για να τους φυλάξουμε. Συλλέγουμε τα αρσενικά άνθη, για κολοκυθοκορφάδες. Τα κολοκυθάκια θέλουν καλό πότισμα, αλλά πάντα μετά την δύση του ήλιου. Ειδικά όταν αναμένεται καύσωνας, διότι τα επιφανειακά νερά καθώς εξατμίζονται, μεταφέρουν μυκητιάσεις στα φύλλα του φυτού. Η  εδαφοκάλυψη και η σπορά την ιδανική εποχή, θα ωφελήσουν να αποτρέψουμε την ζημιά.  Αλλιώς ψεκάζουμε τα φύλλα των φυτών μας, με ένα μίγμα που ανά λίτρο νερού θα ανακατέψουμε ένα κουτάλι από μαγειρική σόδα και  ένα κουτάλι οξυζενέ. Ψεκάζουμε πάντα μετά την δύση του ήλιου, ανά 15 μέρες  για πρόληψη ή ανά μέρα αν έχει εμφανιστεί το πρόβλημα.

Photo: Παξινός Άντυ
Photo: Παξινός Άντυ

2) Χρυσό κολοκυθάκι (Golden zucchini), πιο τρυφερό από το συνηθισμένο κολοκυθάκι. Μας δίνει την δυνατότητα να το αφήσουμε να μεγαλώσει  περισσότερο και να είναι εξίσου τρυφερό. Ή να το φάμε όταν είναι μικρό και πολύ τρυφερό, ωμό σε μια ωραία σαλάτα.

Photo: Παξινός Άντυ
Photo: Παξινός Άντυ

3) Λευκό κολοκυθάκι, επίσης τρυφερός καρπός. Μας δίνει την δυνατότητα να συλλέγουμε τον καρπό ακόμα και σε μεγάλο μέγεθος και να παραμένει τρυφερή η σάρκα του καρπού.

Photo: Παξινός Άντυ
Photo: Παξινός Άντυ

4) Κολοκυθάκι  Πάτισον (Pattypan). Με μοναδικό σχήμα, που παραπέμπει σε ιπτάμενο δίσκο. Τα μικρότερα κολοκυθάκια  τρώγονται σε σαλάτα και τα μεγαλύτερα γίνονται πολύ νόστιμα γεμιστά, ειδικά με φέτα και βασιλικό.

Photo: Παξινός Άντυ
Photo: Παξινός Άντυ

5)Κολοκυθάκι  di Toscana, παραδοσιακή ποικιλία της Τοσκάνης. Παραγωγικό φυτό, χωρίς έντονη γεύση, ιδανική για γεμιστά.

Photo: Παξινός Άντυ
Photo: Παξινός Άντυ

6) Κολοκυθάκι βελανίδι (Acorn). Επίσης παραγωγικό φυτό, με πορτοκαλί σάρκα και έντονη γεύση. Τρώγεται ιδανικά, ψημένο στο φούρνο με γλυκιά σάλτσα.

Photo: Παξινός Άντυ
Photo: Παξινός Άντυ

7)Κολοκυθάκι Gem squash. Ένας σχετικά μικρός καρπός, αλλά ιδιαίτερα νόστιμος. Το βράζουμε για λίγα λεπτά και το ανακατεύουμε με λίγο βούτυρο ή λαδάκι και μοσχοκάρυδο.

Photo: Παξινός Άντυ
Photo: Παξινός Άντυ

8)Κολοκυθάκι Golden nugget. Γλυκός καρπός, με έντονη σάρκα. Διαθέτει την ιδιαιτερότητα να αποθηκεύεται  για αρκετές  εβδομάδες, πριν χαλάσει.

Photo: Παξινός Άντυ
Photo: Παξινός Άντυ

9)Κολοκυθανθούς, συλλέγουμε λίγο πριν το μεσημέρι. Ώστε να έχουν κάνει την επικονίαση οι μέλισσες, αλλά πριν είναι έντονη η θερμοκρασία και χαλάσουν. Θα τοποθετήσουμε τον ένα ανθό μέσα στο άλλο, για να διατηρήσουν το σχήμα τους και θα τα συντηρήσουμε στο ψυγείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'