Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ας αποχαιρετίσουμε το καλοκαίρι με ένα ραβανί

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Καπνιστός τόνος με κρέμα λεμονιού και καπαρόφυλλα

του Κώστα Τσαούση Μαγειρικές ιστορίεςτόνος, καπαρόφυλλα, κρέμα λεμονιού, καπνιστός τόνος, Συνεταιρισμός Καλύμνου "Παναγία Υπαπαντή"

«Πρώτα δοκιμάζουμε και μετά γράφουμε», είπα αλλά δεν πρόκανα καν και ο Περικλής έσπευσε να με διορθώσει: «Πρώτα δοκιμάζουμε, μετά παραγγέλνουμε (για το σπίτι) και αν ικανοποιηθούμε για δεύτερη φορά, ε τότε γράφουμε». 

Η ιστορία και αυτής της συνταγής – όπως και άλλες πολλές- ξεκίνησε με τον συνήθη τρόπο: Απόγευμα Πέμπτης λίγο μετά τις 7 καβάλα στο ανθεκτικό Beverly και …βουρ για την Πλατεία Αυδή – για τα τραπεζάκια έξω στο πολλαπλά εναλλακτικό μεζεδοπωλείο «Σεϋχέλλες». Δοκίμασα τη σαλάτα με τις φακές και τον τόνο και ζήτησα ως συμπλήρωμα το ψαρικό. Μου ήρθε σε ένα πιατάκι και έμεινα με ανοιχτό το στόμα από την γευστική έκπληξη. Ρώτησα και έμαθα ότι ο καπνιστός τόνος έρχεται από την Κάλυμνο, από ένα γυναικείο συνεταιρισμό. 

Κουβέντα πάνω στη κουβέντα με την πρόθυμη και ευγενική σερβιτόρο ενημερώθηκα πως μπορώ να αγοράσω την συσκευασία των 330 γραμμαρίων έναντι 10 ευρώ. Το έκανα με μεγάλη ευχαρίστηση και το κομμάτι του καπνιστού τόνου από τον συνεταιρισμό των γυναικών των ψαράδων της Καλύμνου (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Καλύμνου «Παναγία Υπαπαντή») βρέθηκε στο ψυγείο του σπιτιού μου να αναμένει την αξιοποίηση του. Η τελευταία δεν άργησε να έρθει…

Σάββατο βράδυ μετά από βουτιές στα νερά του Κορινθιακού (με τις πάμπολες παιδικές αναμνήσεις από την εποχή της Ελευσίνας, της Αγίας Σωτήρας, των κατασκηνώσεων του Κιθαιρώνα και του Πόρτο Γέρμενο) έβγαλα τον τόνο από το ψυγείο και βάλθηκα να ψιλοκόβω. Πήρα τα πιο ευπαρουσίαστα κομμάτια και τα τοποθέτησα πάνω σε μια χούφτα καπαρόφυλλα από τη Σαντορίνη. Για το τέλος κράτησα το καλύτερο, μια αυτοσχέδια κρέμα λεμονιού και λίγες σταγόνες ελαιολάδου για να ζωντανέψει ο τόνος.

Ένας υπέροχος μεζές για τα καλοκαιρινά βράδια. Συνοδέψαμε το πιάτο μας με ένα παγωμένο τσίπουρο και κουλουράκια φτιαγμένα με χαρούπι από την Κρήτη.
Με λίγα λόγια, όλο το Αιγαίο είχε συνάντηση στον ουρανίσκο μας και εμείς το μόνο που κάναμε είναι να αφήσουμε τις γεύσεις ελεύθερες να ενωθούν μεταξύ τους.

Υ.Γ.: Για την αυτοσχέδια κρέμα λεμονιού: Ρίχνουμε στο μπλέντερ 2 καλά ψωμωμένα λεμόνια κομμένα σε κομμάτια μαζί με τη φλούδα (αφού αφαιρέσουμμε τα κουκούτσια) και ελάχιστο ελαιόλαδο. Γίνεται ξινή ξινή και με σώμα, εύκολα και γρήγορα.

photo: Κώστας Τσαούσης
photo: Κώστας Τσαούσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Τσαούση

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'