Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ρολά ψητού κολοκυθιού από τον «Ακάκιο»

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςΡολά ψητού κολοκυθιού, κολοκύθι, κιμάς, Ακάκιος, Belgo, μακαρονάδικο, Παλαιό Φάληρο

Τα εστιατόρια της αλυσίδας Belgo, που ιδρύθηκε πριν από  περίπου 20 χρόνια στο Λονδίνο, προσφέρουν απλό βελγικό φαγητό σε ένα περιβάλλον που θυμίζει μοναστήρι.  Στα Belgo με τα μεγάλα μοναστηριακά  τραπέζια και τους πάγκους, τρως bbq, σαλάτες και μύδια μαγειρεμένα με όλους τους δυνατούς βελγικούς τρόπους και πίνεις μπύρες, εννοείται βέλγικες μοναστηριακές, τις οποίες σερβίρουν «καλόγεροι» με ράσα και σανδάλια.

Δεν ξέρω αν ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος (της επιτυχημένης ομάδας εστίασης «Κυρ Αρίστος») έχει φάει ποτέ σε Belgo. Το πιθανότερο είναι ότι η ιδέα του για τον «Ακάκιο» (Αγίας Τριάδας 1 και Ζησιμοπούλου, Π. Φάληρο) προέκυψε από τη θρυλική φράση - κλειδί «Ακάκιε τα μακαρόνια να είναι Μίσκο»,  μιας από τις πιο επιτυχημένες  διαφημίσεις  στην ιστορία του ελληνικού μάρκετινγκ, η οποία μάλιστα στάθηκε αφορμή ώστε η ιταλική εταιρεία -που εντωμεταξύ έχει εξαγοράσει την παλιά ελληνική μακαρονοποιία-  να πάει στα δικαστήρια τον ιδιοκτήτη του μακαρονάδικου.

Photo: Κική Τριανταφύλλη
Photo: Κική Τριανταφύλλη

Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο «Ακάκιος»  έχει μεν το ίδιο -στα όρια του κιτς- διακοσμητικό κόνσεπτ, είναι όμως κλάσεις ανώτερος από το Belgo. Η κουζίνα του είναι επίσης ανοιχτή, τα τραπέζια μοναστηριακά -κάθεσαι, όμως σε καρέκλα  για να μην πιάνεται η πλάτη σου- από το ταβάνι κρέμονται λευκές ποδιές, ακόμη  και μανουάλια υπάρχουν, ναι ναι, ακόμη και παγκάρι με κεριά δίπλα στην είσοδο. Και οι μαυροφορεμένοι σερβιτόροι με το  καπελάκι - καλιμαύκι, σβέλτοι και ευγενικοί σου προτείνουν πιάτα έξτρα πληθωρικά, που κάθε άλλο παρά σε νηστεία παραπέμπουν. Τους δίνεις, όμως, άφεση αμαρτιών μόλις βάλεις την πρώτη πιρουνιά στο στόμα.

Photo: Κική Τριανταφύλλη
Photo: Κική Τριανταφύλλη

Το μενού -γραμμένο με εκκλησιαστική γραμματοσειρά- περιλαμβάνει ορεκτικά, σαλάτες, πίτσες, μακαρονάδες και γλυκά. Ολα τα πιάτα, εκτός από τα αξιοσέβαστα  ιταλικά ζυμαρικά de Decco - παρασκευάζονται αποκλειστικά με εκλεκτά ελληνικά προϊόντα και φέρουν ονόματα με άρωμα Ανατολής.  Ανατολίτικο άρωμα, άλλωστε, αναδίδεται και στα άλλα τέσσερα, εξίσου επιτυχημένα μαγαζιά  - ψαροταβέρνα «Ψιψίνα» , κεμπαμπτζίδικο, ντελίβερι/σελφ σέρβις και  ντελικατέσεν /τσιπουράδικο Κυρ Αρίστος  -  που έχει ανοίξει η ίδια ομάδα στην ίδια γειτονιά.

Στον Ακάκιο, λοιπόν, θα φας τυροπιτάρια γεμιστά με ξινομυζήθρα Κρήτης, πεκορίνο Αμφιλοχίας και δυόσμο, πίτσα ιμάμ με τραγανή λεπτή ζύμη, φέτες μελιτζάνας, ντομάτα και κασέρι, πίτσα με τα υλικά της χωριάτικης σαλάτας και πίτσα γιαουρτλού με σουτζούκι και γιαούρτι, πεκορινάδα (τα μακαρόνια βράζονται σε μοσχαρίσιο ζωμό και βουτυρώνονται μέσα σε λαξευμένο κεφάλι πεκορίνο Αμφιλοχίας), σκιουφιχτά Κρήτης, μακαρόνια με μπιφτεκάκια κοκκινιστά και την ωραιότερη παστιτσάδα με χωριάτικο κοκοράκι που έχουμε δοκιμάσει μέχρι στιγμής στο λεκανοπέδιο.

Photo: Κική Τριανταφύλλη
Photo: Κική Τριανταφύλλη

Τι άλλο μας έκανε εντύπωση εκτός από τη νοστιμιά; Οι τιμές. Δεν υπάρχει πιάτο πιο ακριβό από 7 ευρώ και μπουκάλι κρασί πάνω από 15 ευρώ (Η λίστα είναι μικροσκοπική αλλά ευπρεπής). Αυτούς τους δύσκολους καιρούς, λοιπόν, στον «Ακάκιο» δεν νιώθεις ότι υπάρχει κρίση. Είναι γεμάτος καθημερινά από την πρώτη ημέρα που άνοιξε εδώ και ένα μήνα. Πρέπει να κλείσεις τραπέζι ενώ δεν είναι κακή ιδέα να κάνεις τηλεφωνική κράτηση και για μια παστιτσάδα. Υπόψη είναι πιάτο που μαγειρεύεται μόνο Παρασκευοσαββατοκύριακο.  Να γιατί «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», όπως δηλώνουν οι ταμπέλες που έχει αναρτήσει παντού ο ιδιοκτήτης, ακόμη και στο παλιό περίπτερο που έστησε έξω από την «Ψιψίνα» του.

Photo: Κική Τριανταφύλλη
Photo: Κική Τριανταφύλλη

Σημείωση: Κρέμα γάλακτος, μας είπαν, δεν μπαίνει στις μακαρονάδες, οι άσπρες σάλτσες φτιάχνονται μόνο με τυριά. Εμείς, όμως, την ανακαλύψαμε στη συνταγή για τα γεμιστά ρολάκια κολοκυθιού που μας έδωσε μια από τις μαγείρισσες του Ακάκιου.  Είναι καταπληκτικά. Δοκιμάστε τα.

Photo: Κική Τριανταφύλλη
Photo: Κική Τριανταφύλλη

Ρολά ψητού κολοκυθιού

Υλικά

  • Μέτρια κολοκύθια
  • Φρέσκο βούτυρο

Για τον κιμά

  • Κιμάς μοσχαρίσιος
  • Ώριμες φρέσκιες ντομάτες
  • Πετιμέζι
  • Φρέσκος βασιλικός
  • Λίγο τριμμένο πεκορίνο

Για τη σάλτσα τυριού

  • Φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Βούτυρο
  • Τυρί κρέμα
  • Λίγη κρέμα γάλακτος
  • Πεκορίνο Αμφιλοχίας και γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ τριμμένη
  • Ελάχιστο μπαχάρι τριμμένο
  • Μαύρο πιπέρι
  • Φρέσκο ελαιόλαδο
Photo: Κική Τριανταφύλλη
Photo: Κική Τριανταφύλλη

Κόβουμε τα κολοκύθια κατά μήκος σε λεπτές ροδέλες. Βουτυρώνουμε ελαφρά με το πινέλο ένα τηγάνι, το βάζουμε στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε τις ροδέλες μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση του κιμά. Τρίβουμε τις ντομάτες και τις βράζουμε μαζί με τον κιμά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέτουμε λίγο πετιμέζι, φυλλαράκια βασιλικού και τυρί πεκορίνο τριμμένο και ανακατεύουμε καλά.
Σε άλλο τηγάνι ετοιμάζουμε την άσπρη σάλτσα. Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι σε λίγο φρέσκο βούτυρο μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το τυρί - κρέμα, την κρέμα γάλακτος, τα τριμμένα τυριά, ελάχιστο μπαχάρι σκόνη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να γίνει μια απαλή κρέμα.
Απλώνουμε τς ροδέλες του  κολοκυθιού. Βάζουμε στην κάθε μία λίγη γέμιση κιμά, ρολάρουμε και τοποθετούμε τα ρολάκια σε ένα πιάτο στη σειρά. Ρίχνουμε από πάνω σάλτσα τυριού, πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ραντίζουμε με παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'