Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Απεριτίφ με τσίπουρο και μαρμελάδα μούρο

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςαναψυκτικό, απεριτίφ, χωνευτικό, μαρμελάδα μούρο, τσίπουρο, ανθρακούχο νερό, κοκτέιλ, καλοκαιρινό ποτό, δροσερό ποτό

Τι είναι απεριτίφ; 'Η απεριτίβο στα ιταλικά; Ενα ποτό που ανοίγει την όρεξη, όπως υπονοεί και η λέξη, η οποία προέρχεται από το λατινικό ρήμα aperire, που σημαίνει «ανοίγω». Περιέχει μια σχετικά ελαφριά δόση αλκοόλ, το οποίο όταν πέφτει σε άδειο στομάχι προκαλεί έκκριση γαστρικών υγρών. Αυτά με τη σειρά τους δημιουργούν το αίσθημα της πείνας και στη συνέχεια διευκολύνουν την πέψη. Βασικά, λοιπόν, πίνεται, πριν από το φαγητό, μπορούμε, όμως, να το πιούμε και ως χωνευτικό (digestive), ειδικά αυτές τις μέρες που είναι ανάγκη να επεξεργαστούμε και να χωνέψουμε όλα αυτά τα δύσπεπτα έως αδιανότητα που μας συμβαίνουν.

Μπορεί να είναι ένα απλό ποτό, από αφρώδες κρασί μέχρι ουίσκι, πράγμα που βέβαια εξαρτάται από τις συνήθειες της κάθε χώρας. Κάπως έτσι στην Ελλάδα για παράδειγμα έχει καθιερωθεί ως εθνικό μας απεριτίφ, το ούζο, αραιωμένο με μπόλικα παγάκια και νερό, στη Γαλλία το Pernod, και στην Αγγλία το Pimm's και το Dry sherry, στην Ιταλία το Vermouth, το Campari αλλά και το Prosecco, αρωματικό αφρώδες λευκό κρασί που παράγεται από την ποικιλία προσέκο.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Μπορεί όμως να είναι και ένα κοκτέιλ, όπως θέλει η τάση της εποχής. «Τραγανό» και «παιχνιδιάρικο», όχι όμως πολύ γλυκό. Τόσο όσο. Εφτιαξα, λοιπόν, το δικό μου απεριτίβο/ντιτζεστίβο με μαρμελάδα μαύρο μούρο που υπεραγαπώ και μια φίνα σούμα που μου είχε στείλει ο φίλος μου ο Μανώλης Ηρώνιας από τον Παλιό Μονόλιθο της Ρόδου, την οποία φυλάω στην κατάψυξη ως κόρην οφθαλμού. Βότκα δεν είχα και ήθελα ένα αλκοόλ χωρίς αρώματα. Γιατί θα ήταν ιεροσυλία να καλύψω το λεπτεπίλεπτο άρωμα του μούρου με κάποιο άλλο αρωματικό.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Γέμισα, λοιπόν, με παγάκια ένα μεγάλο ποτήρι του κρασιού, έριξα μια κουταλιά της σούπας σπιτική μαρμελάδα μούρο (την οποία κάνουμε με τη λιγότερη δυνατή ζάχαρη), ένα σφηνάκι τσίπουρο και φυσικό ανθρακούχο νερό. Αυτή είναι όλη κι όλη η συνταγή και παρακαλώ, φίλοι μου bartenders και mixologists, μη με πυροβολείτε.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Ενα έχω να σας πω. Ηταν απίθανο. Και όσο πέρναγε η ώρα, γινόταν ακόμη καλύτερο. (Δεν το ήπια μονορούφι.) Γίνεται, εξάλλου, και χωρίς καθόλου αλκοόλ, μόνο με ανθρακούχο νερό ή σόδα, οπότε είναι ένα δροσιστικό αναψυκτικό με υπέροχα αρώματα.

Αυτά. Και καλή χώνεψη. Και ο νοών νοείτω.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'