Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σπιτικό παστέλι: με σουσάμι, αμύγδαλο ή φιστίκι;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πάστα φρόλα: Και φλόρα, να την πεις, μέσα θα πέσεις

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςπάστα φλόρα, pasta frola, μαρμελάδα, μαρμελάδα βερίκοκο

Θέλω να σας γλυκάνω σήμερα. Με ένα γλυκό τραγανό και βουτυράτο χάρη στη ζύμη του και γλυκόξινο χάρη στη μαρμελάδα βερίκοκο που απλώνεται στην επιφάνειά του.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Είναι γλυκό «παιδικό», εύκολο, νόστιμο και νοσταλγικό, από αυτά που είχανε οι μαμάδες των σίξτις στην ατζέντα τους μαζί με το μωσαϊκό, κάτι απλά κέικ, και ακόμη μερικά γλυκάκια που θα σας τα ξαναφτιάξω εν καιρώ, γιατί κι εγώ πολύ τα νοσταλγώ και ξέρω πώς αρέσουν. Οι ιταλομαθείς το λένε πάστα φρόλα. Πράγματι κατάγεται από την Ιταλία όπου pasta frolla σημαίνει ζύμη που τρίβεται. Τώρα πώς έφτασε σε μας και στην Ισπανία ως πάστα φλόρα θα σας γελάσω. Γίνεται οπωσδήποτε με μαρμελάδα βερίκοκο αλλά και με άλλη μαρμελάδα να την κάνεις πάλι νόστιμη θα είναι. Και επειδή ανέκαθεν μ'άρεσε να κάνω συγκριτικές δοκιμές, η καλύτερη πάστα φλόρα που έχω δοκιμάσει είναι της Μαρίας Γιαννάκου. Την κάνει τακτικά στην Ανεράδα, τον ωραίο ξενώνα της στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας, με τη συνταγή της μαμάς της. Δεν ήταν δύσκολο να την αντιγράψω, ξαδέρφες είμαστε και μυστικά δεν έχουμε.

Υλικά

  • 225 γρ φρέσκο βούτυρο ανάλατο (1 πακέτο)
  • 5 κ.τ.σ ζάχαρη
  • 1 κ.τ.γλ μπέικινγκ πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • 1 αυγό
  • περίπου 225-250 γρ αλεύρι (ή όσο χρειάζεται για να ξεκολλάει η ζύμη από τα δάχτυλα)
  • 1 σφηνάκι μπράντι
  • 1 ½ βαζάκι μαρμελάδα βερίκοκο
     

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το αυγό, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ και κατόπιν λίγο λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας και προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειάζεται μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα δάχτυλα.  Τυλίγουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Χωρίζουμε τη ζύμη, σε δύο μέρη. Κρατάμε το 1/3 και το ανοίγουμε σε λεπτό κορδόνι και τα υπόλοιπα 2/3 τα ανοίγουμε σε φύλλο.  Απλώνουμε το φύλλο σε βουτυρωμένο πυρέξ. Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με το μπράντι, την απλώνουμε στην επιφάνεια της ζύμης καλύπτουμε με το κορδόνι, χιαστί.
Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 170 βαθμούς για μισή ώρα μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'