Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Μπονέτ, σοκολατένια κρεμ καραμελέ από την Ιταλία

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Της διαπραγμάτευσης το ριζότο: με κολοκύθα και κουρκουμά

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςρύζι, ριζότο, κολοκυθάκια, κουρκουμάς, παρμεζάνα, κολοκύθα, λουκάνικο, λούζα, τυριά

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Του είπα, όχι. Μακαρόνια δεν τρώμε σήμερα. Μου είπε, καλά, πάντως έξω δεν βγαίνουμε, τι προτείνεις; Ρύζι, θα φάμε, ρύζι, όπως τα δύο τρίτα του πλανήτη, άνθρωπέ μου. Να μη σου πω πόσο αγχολυτικό, αντικαταθλιπτικό και δυναμωτικό μαζί είναι. Γιατί, πέρα από όλα τα άλλα θρεπτικά στοιχεία, είναι και φουλ σε βιταμίνες B και υδατάνθρακες, σε κάλιο και σε μαγνήσιο.

Είπε, λοιπόν, αμέσως ναι και συμφωνήσαμε σε ένα ριζότο με ό,τι υπάρχει στο ψυγείο μας. Μισό κίτρινο και μισό πράσινο κολοκυθάκι από το μποστάνι του Άντυ, φρέσκα κρεμμυδάκια και μαϊντανός της μαμάς μου, που τα ξέχασε στο ψυγείο της όταν έφυγε για να ξεκαλοκαιριάσει στο χωριό, λίγο κουρκουμά και ρύζι εκλεκτό από την Ανθήλη, χωριό - ορυζώνα έξω από τη Λαμία, που το προμηθεύτηκα πριν από λίγο καιρό σε μια αγορά παραγωγών στην Ηλιούπολη.

Τυριά έχουμε μπόλικα, τα βάλαμε στη σειρά για κατανάλωση. Πρώτη, αποφασίσαμε, να φύγει η παρμεζάνα που είχε αρχίσει να ξεραίνεται. Την έτριψα. Κρασί είχε περισσέψει από προχθές. Ζέστανα και τον ζωμό λαχανικών. Εννοείται ότι όσος περίσσεψε ξαναμπήκε στο ψυγείο σε γυάλινο μπουκάλι.

Με 2 κουταλιές ζωμό ζέστανα προ ολίγου το πιάτο που έμεινε, έτσι δεν χρειάστηκε να προσθέσω βούτυρο και περιττές θερμίδες. Ήταν υπέροχο, θα το ξαναφτιάξω. Και μαζί θα βγάλω πάλι λίγη από εκείνη την υπέροχη λούζα του Κρητικού που είχα φέρει τις προάλλες από την Τήνο ή με πικάντικο λουκάνικο από το χωριό μου. Του δίνει αυτή την έξτρα νοστιμιά που μερικές φορές τη χρειάζεται!

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά

  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών (όσο πάρει)
  • 3 ξερά κρεμμύδια
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ κίτρινο κολοκυθάκι
  • ½ πράσινο κολοκυθάκι
  • 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.τ.σ. βούτυρο φρέσκο
  • ½ κ.τ.γλ. κουρκουμά
  • ½ φλ. κρασί λευκό
  • 1 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Ζεσταίνω τον ζωμό των λαχανικών και εντωμεταξύ ξεπλένω το ρύζι και το αφήνω να στραγγίξει σε λεπτό σουρωτήρι, καθαρίζω και ψιλοκόβω τα κρεμμύδια και το σκόρδο και κόβω τα κολοκυθάκια σε μικρούς κύβους.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω λίγο νερό και ρίχνω τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Μόλις εξατμιστεί το υγρό, προσθέτω το ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο και σοτάρω τα κρεμμύδια για μερικά λεπτά. Προσθέτω το σκόρδο, ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα για 1-2 λεπτά ακόμη και ρίχνω τα κυβάκια του κολοκυθιού και στη συνέχεια το ρύζι.

Μόλις αρχίσουν να κολλάνε στον πάτο της κατσαρόλας, σβήνω με το κρασί και συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέτω με βαθιά κουτάλα ζεστό ζωμό και ρίχνω επίσης τον κουρκουμά. Χαμηλώνω τη φωτιά και, μόλις απορροφηθεί το περισσότερο υγρό, προσθέτω και άλλο ζωμό.

Επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να μαλακώνει το ρύζι αλλά στην καρδιά τους οι κόκκοι να μείνουν al dente και το φαγητό να είναι χυλωμένο, όχι στεγνό.

[Flickr/
[Flickr/

Ρίχνω το υπόλοιπο βούτυρο, την τριμμένη παρμεζάνα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύω καλά, πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρω αμέσως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'