Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Απο την ταράτσα στο μπριάμ

της Γκέλης Βούρβουλη Κάντο μόνος σου

Το φθινοπωρινό μποστάνι μας δεν μοιάζει και τόσο φθινοπωρινό, εδώ που τα λέμε. Οι ντοματιές  μας, που τον Ιούλιο  δεν γλύτωσαν το κάψιμο που υπέστησαν οι περισσότερες ντοματιές της χώρας, είναι τώρα γεμάτες πράσινες ντομάτες.

Κι όπως λένε οι ειδικοί,  αν συνεχιστούν οι  τρέχουσες λιακάδες ίσως προλάβουν να κοκκινίσουν – και να μας παρηγορήσουν φθινοπωριάτικα.  Αν και οι προφητείες δεν είναι η τέχνη μου ( κάποτε είχα προφητεύσει ότι η ανηψιά μου θα έβγαινε ανηψιός ) στοιχηματίζω ότι τα ντοματάκια μας, που έχουν ήδη πάρει χρώμα, όχι απλώς θα κοκκινίσουν μέσα στον Οκτώβριο αλλά θα συνεχίσουν ακάθεκτα μέχρι τα Χριστούγεννα και θα στολίσουν περήφανα τις εορταστικές σαλάτες (αμήν).

Εν τω μεταξύ, εκεί που οι αγγουριές μας έβγαζαν το ένα αγγουράκι μετά το άλλο, ξαναχτυπήθηκαν απο τις μαύρες μελίγκρες και κάθε απόγευμα τις ψεκάζω με το γνωστό μίγμα νερού με ξύδι και πράσινο σαπούνι, ελπίζοντας πώς όταν θα κοκκινίσουν οι ντομάτες, θα υπάρχουν και μερικά αγγούρια για τις φθινοπωρινές χωριάτικες.

Απο πιπεριές πάμε καλά, πάντως. Όπως επίσης και κρεμμύδια. Η δε έκπληξη της σεζόν είναι οι μελιτζάνες μας, τσακώνικες και φλάσκες, που μεγαλώνουν ευτυχισμένες και μας έδωσαν ήδη τις νοστιμότατες πρωταγωνίστριες του προχθεσινού μπριάμ. Τα καρότα που φυτέψαμε τον Αύγουστο είναι σχεδόν έτοιμα και οι βασιλικοί μας περιμένουν να κουρευτούν και να γίνουν πέστο για τις  μακαρονάδες και τις σάλτσες του χειμώνα.

Συνολικά, το φετεινό καλοκαιρινό μποστάνι τα πήγε πολύ καλύτερα απο το περσινό. Οι μόνες απώλειες ήταν τα κολοκυθοειδή, τα οποία σαρώθηκαν απο τον άθλιο τετράνυχο (η έρευνα για την αντιμετώπισή του συνεχίζεται χωρίς αποτέλεσμα). Αν και φέτος λείψαμε απο την Αθήνα περισσότερο απ’ όσο πέρυσι, το αυτόματο ποτιστικό μας δούλεψε μια χαρά και το μόνο εκτός ελέγχου που βρήκαμε όταν επιστρέψαμε ήταν η γνωστή αντράκλα, που είχε εξαπλωθεί σε όλα τα γειτονικά καφάσια και απειλούσε μέχρι και την πουκαμβίλια.

Για το φθινόπωρο ακολουθούμε το περσινό πρόγραμμα: το περασμένο σαββατοκύριακο φυτέψαμε άσπρα και κόκκινα λάχανα, μπρόκολα, σέληνο και δυό καφάσια κρεμμύδια κι αυτό το σαββατοκύριακο, αν όλα πάνε καλά, θα προχωρήσουμε στα πράσσα και στα πατζάρια.

Όσο για τον (άθλιο) τετράνυχο, ευτυχώς έρχεται χειμώνας και δεν ευδοκιμεί στα κρύα. Κι όποιος γνωρίζει κάποιο σχετικό ματζούνι, παρακαλείται να το καταθέσει για το καλό του συνόλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γκέλης Βούρβουλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'