Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μαρμελάδα φράουλα και τα κόλπα της

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςμαρμελάδα, φράουλες, λεμόνι, ζάχαρη, βανίλια, πιπέρι, μαρμελάδα φράουλα, σπιτική μαρμελάδα, εύκολη μαρμελάδα φράουλα

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Αν έχει μαγειρευτεί σωστά, χωρίς πολύ βράσιμο και με φρούτα καλλιεργημένα χωρίς φυτοφάρμακα, η σπιτική μαρμελάδα φράουλα είναι ένα πραγματικό θαύμα. Την φτιάχνω από τώρα σε ποσότητες που θα κρατήσουν, υποτίθεται, όλο τον χειμώνα αλλά είναι η πρώτη μαρμελάδα που τελειώνει πριν καλά-καλά εκπνεύσει το φθινόπωρο.

Η βανίλια της πάει πολύ, όπως και το πιπέρι, αλλά στο σπίτι μας την αγαπάμε σκέτη, χωρίς κανένα άλλο άρωμα να σκεπάζει το δικό της.

Διαλέγω φράουλες πάρα πολύ φρέσκες, της ημέρας αν είναι δυνατόν, εντελώς υγιείς, χωρίς στίγματα και αλλοιώσεις (γιατί θα την πικρίσουν). Πρέπει να είναι σφιχτές, μάλλον άγουρες αλλά όχι εντελώς (τα αγουρωπά φρούτα έχουν περισσότερη πηκτίνη, που χάνεται καθώς ωριμάζουν), προσθέτω, όμως, και μερικές πιο ώριμες για να δώσουν γλύκα, βάθος και πολυπλοκότητα στο χρώμα, το άρωμα και τη γεύση της μαρμελάδας.

Σημείωσε ότι οι καλύτερες μαρμελάδες γίνονται σε μικρές ποσότητες που δεν πρέπει να ξεπερνούν το 1-1½ κιλό φρούτου κάθε φορά.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Μαρμελάδα φράουλα

Υλικά

  • 1 κιλό φράουλες
  • 600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 μικρό λεμόνι, χυμός
  • ½  λοβός βανίλιας (προαιρετικά) ή
  • ½ κ.τ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι  πολύ λεπτοκομμένο  και 1-2 κουταλιές της σούπας βαλσαμικό ξύδι (προαιρετικά)

Πλένω και καθαρίζω τις φράουλες, αφαιρώ τα κοτσανάκια και τυχόν αλλοιώσεις. Κόβω τις μεγάλες στη μέση ή στα τέσσερα και τις βάζω σε μια μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα με στρώσεις ζάχαρης ανάμεσά τους. Σκεπάζω και αφήνω στο ψυγείο μια νύχτα.

Την επόμενη ημέρα βάζω την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Βράζω για 10 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός, χωρίς καπάκι, ανακατεύοντας περιστασιακά και αφαιρώντας τους αφρούς.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Αφήνω να κρυώσει εντελώς και (κατά προτίμηση την επόμενη ημέρα) επαναλαμβάνω τη διαδικασία. Αυτή τη φορά προσθέτω τη βανίλια ή το πιπέρι και το βαλσαμικό, βράζω λίγο ακόμη, αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνω τον χυμό του λεμονιού. Δοκιμάζω αν έχει δέσει.

Αφήνω να σταθεί για λίγο και αδειάζω σε αποστειρωμένα βάζα.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'