Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Μπακαλιάρος: όλα για το κουρκούτι και το «κρατς»!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ριζότο για πρώτο: με λεμόνι και μαϊντανό

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςριζότο, λεμόνι, μαϊντανός

Συνηθίζεται σε ιταλικά σπίτια, είναι πανεύκολο και ωραίο. Έχεις τα υλικά έτοιμα στην κουζίνα και μόλις έρθουν οι καλεσμένοι και αρχίσουν να τσιμπολογάνε κριτσίνια, τυράκια και αλλαντικά, βάζεις μπρος. Και μετά, όσο τρώγεται το ριζότο, ψήνεις στη σχάρα τα μπιφτέκια. Απλά πράγματα.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά

  • 6 φλιτζάνια ζωμό κότας ή λαχανικών
  • 3 κ.τ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 φλ. ρύζι για ριζότο
  • ½ φλ. λευκό κρασί
  • 1 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 κ.τ.σ. χυμό λεμονιού
  • ½ φλ. ξύσμα λεμονιού (από βιολογικά λεμόνια)
  • ½ φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Βράζω τον ζωμό και τον κρατάω ζεστό σε χαμηλή φωτιά. Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνω 1 κουταλιά ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το σοτάρω για 5-6 λεπτά, προσθέτω το ρύζι και ανακατεύω για 1-2 λεπτά με ξύλινη κουτάλα.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Σβήνω με το κρασί και ανακατεύω μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτω 1½ φλιτζάνι καυτό ζωμό και αφήνω το ριζότο να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθεί το υγρό. Προσθέτω πάλι ζωμό και επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να γίνει κρεμώδες και μαλακό. Θέλει περίπου μισή ώρα.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Τέλος ρίχνω το τυρί, το υπόλοιπο βούτυρο, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύω καλά. Αδειάζω το ριζότο σε μια πιατέλα, αλατοπιπερώνω και σερβίρω αμέσως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'