Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ριζότο για πρώτο: με λεμόνι και μαϊντανό

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςριζότο, λεμόνι, μαϊντανός

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Είναι ένα πιάτο που συνηθίζεται σε ιταλικά σπίτια, είναι απλό πανεύκολο και ωραίο με χυμό και ξύσμα λεμονιού, που του προσθέτουν υπέροχο άρωμα και γεύση. Και μπορεί να σερβιριστεί ως πρώτο, όπως το κάνουν οι Ιταλοί ή απλά ως κυρίως μαζί με μια σαλάτα.

Eχεις τα υλικά έτοιμα στην κουζίνα και μόλις έρθουν οι καλεσμένοι και αρχίσουν να τσιμπολογάνε κριτσίνια, τυράκια και αλλαντικά, βάζεις μπρος... Και μετά, όσο τρώγεται το ριζότο, ψήνεις στη σχάρα τα μπιφτέκια. Απλά πράγματα.

Ριζότο με λεμόνι

Υλικά

  • 6 φλιτζάνια ζωμό κότας ή λαχανικών
  • 3 κ.τ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 φλ. ρύζι για ριζότο
  • ½ φλ. λευκό κρασί
  • 1 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 κ.τ.σ. χυμό λεμονιού
  • ½ φλ. ξύσμα λεμονιού (από βιολογικά λεμόνια)
  • ½ φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Βράζω τον ζωμό και τον κρατάω ζεστό σε χαμηλή φωτιά. Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνω 1 κουταλιά ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το σοτάρω για 5-6 λεπτά, προσθέτω το ρύζι και ανακατεύω για 1-2 λεπτά με ξύλινη κουτάλα.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Σβήνω με το κρασί και ανακατεύω μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτω 1½ φλιτζάνι καυτό ζωμό και αφήνω το ριζότο να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθεί το υγρό. Προσθέτω πάλι ζωμό και επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να γίνει κρεμώδες και μαλακό. Θέλει περίπου μισή ώρα.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Τέλος ρίχνω το τυρί, το υπόλοιπο βούτυρο, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύω καλά. Αδειάζω το ριζότο σε μια πιατέλα, αλατοπιπερώνω και σερβίρω αμέσως.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Σημείωση

Αντί για μαϊντανό,μπορείτε να αρωματίσετε αυτό το ριζότο με θυμάρι, λεμονοθύμαρο, μέντα ή δενδρολίβανο, είναι θέμα γούστου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'