Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μπριάμ, τουρλού ή ρατατούιγ;

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςμπριάμ, τουρλού, πιπεριές, κολοκυθάκια, ντομάτες, μελιτζάνες

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Oπως και να το πεις, είναι ένα από πιο ωραία καλοκαιρινά φαγητά που αξιοποιεί όσα λαχανικά έχετε διαθέσιμα: πιπεριές σε όλα τα χρώματα, καρότα, κρεμμύδια φρέσκα και ξερά, μερικές σκελίδες σκόρδο, κολοκυθάκια, ντομάτες, μελιτζάνες, πατάτες, αν θέλετε βάλτε και φασολάκια, μπάμιες, ακόμη και μερικά μπουκετάκια μπρόκολο ή κουνουπίδι. Θα γίνει τέλειο!

Κόβω τα λαχανικά σε ροδέλες ή σε κύβους (να είναι περίπου ίσα τα κομμάτια) και γεμίζω ένα βαθύ ταψί. Κόβω πρώτα τις μελιτζάνες, τις αλατίζω και τις αφήνω λίγη ώρα στο σουρωτήρι να ξεπικρίσουν, τα πιο σκληρά λαχανικά, όπως τα καρότα, τα κόβω σε πιο μικρά κομμάτια, τα μαλακά σε μεγαλύτερα.

Παλιότερα συνήθιζαν να περνάνε όλα τα λαχανικά από το τηγάνι πριν τα ρίξουν στο ταψί. Εγώ σοτάρω μόνο το κρεμμύδι. Το χοντροκόβω, το βάζω σε ένα βαθύ τηγάνι με λίγο νερό και, όταν εξατμιστεί, ρίχνω λίγο λάδι και αφήνω να ροδίσει ελαφρά.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Ρίχνω όλα μαζί τα λαχανικά σε ένα πιρέξ, περιχύνω με ένα φλυτζάνι λάδι και ένα φλυτζάνι νερό (ή λευκό κρασί), αλατοπιπερώνω, ρίχνω λίγο μπούκοβο και ψιλοκομμένο μαϊντανό και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, συνολικά 2 ώρες μέχρι να μαλακώσουν και να ροδοκοκκινίσουν τα λαχανικά.

Μετά την πρώτη ώρα ψησίματος, βγάζω το ταψί από τον φούρνο και ανακατεύω προσεκτικά. Το ξαναβάζω στον φούρνο και επαναλαμβάνω τη διαδικασία περίπου κάθε 20-30 λεπτά.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Το τουρλού τρώγεται χλιαρό - την άλλη μέρα μάλιστα είναι ακόμη πιο νόστιμο - με πικάντικη φέτα, χωριάτικο ψωμί ψημένο στο γκριλ και ένα δροσερό λευκό ή ροζέ κρασί. Μια Μαντινεία (Μοσχοφίλερο) ή ένα Ασύρτικο είναι ό,τι πρέπει για να το συνοδεύσετε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'