Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γεωπόνε, πώς θα γίνουν σπουδαία τα λάχανα;

του Κώστα Λιονουδάκη λάχανο, κόκκινο λάχανο, καλλιέργεια, λαχανόκηπος, μποστάνι

Αρχικά ξεκινάμε με θέματα οικογενειοκρατίας, που συμβαίνουν ακόμη και στα καλύτερα μποστάνια, καθώς το λάχανο ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των σταυρανθών και μαζί με τα ξαδελφάκια του, το κουνουπίδι και το μπρόκολο, κατέχουν δεσπόζουσα θέση στο φθινοπωρινό λαχανόκηπο. Όσοι θέλετε να μεγαλώσετε λάχανα από σπόρο, θα πρέπει να ξεκινήσετε τη σπορά αυτή την εποχή. Καλλιεργήστε, λοιπόν, λάχανα για ντολμάδες επιλέγοντας αφράτες ποικιλίες, κάποιες από τις οποίες δίνουν κεφάλι λάχανου που μπορεί να φτάσει ως και τα 5 με 6 κιλά (μιλάμε για πολλούς ντολμάδες, ταψί ολόκληρο). Αν θέλετε για σαλάτα, μπορείτε να επιλέξετε τις ημιαφράτες ποικιλίες που είναι πιο ανθεκτικές στις ασθένειες αλλά και στη διατήρηση στο ψυγείο μετά τη συγκομιδή. Συνήθως αυτή την εποχή συνιστούμε να φυτέψετε μεσοπρώιμες ποικιλίες για να συγκομίσετε μετά από 90 μέρες και να προλάβετε να φτιάξετε λαχταριστές σαλάτες στην αρχή του χειμώνα.

Photo: cache.tokyotimes.com
Photo: cache.tokyotimes.com

Μην παραλείψετε να δώσετε εντυπωσιακό χρώμα στις σαλάτες σας καλλιεργώντας και το κόκκινο λάχανο γιατί, όπως λέμε και στην Κρήτη, «το κόκκινο κομμάτι, στου κουζουλού το μάτι»! Το κόκκινο λάχανο άλλωστε έχει πολύ περισσότερες αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες από το άσπρο ενώ και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι πολύ μεγαλύτερη. Επίσης το κόκκινο λάχανο βοηθάει στον καθαρισμό του οργανισμού από τοξίνες, έχει πολύ καλή επίδραση στο δέρμα και γι' αυτό άλλωστε χρησιμοποιείται κατά κόρον σε δίαιτες. Πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κεφαλή του κοκκινου λάχανου γίνεται συνήθως μικρότερη, πιο συμπαγής και λίγο σκληρή από εκείνη του άσπρου.

Photo: elisabethrobson@Flickr
Photo: elisabethrobson@Flickr

Να θυμάστε πάντοτε ότι το λάχανο θέλει δροσιά και το κορίτσι θάλασσα! Στο θέμα κοριτσιού και θάλασσας θα αυτολογοκριθώ και θα περιοριστώ να σας πω ότι η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή του λάχανου είναι 15 -20 βαθμοί Κελσίου. Το λάχανο θέλει πολύ και συχνό πότισμα καθώς έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό ενώ χρειάζεται και καλή στράγγιση του εδάφους, ώστε να εξασφαλίζεται καλός αερισμός των ριζών. Μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών εκτός από τα πολύ όξινα. Για τα πρώιμα λάχανα προτιμώνται αμμουδερά, ζεστά εδάφη ενώ για τα όψιμα προτιμώνται βαρύτερα εδάφη που είναι στραγγερά και πλούσια σε οργανική ουσία.

Ίσως κάποιοι από εσάς να φυτεύουν και να αφήνουν τα φυτά στην τύχη τους, όμως πρέπει να σημειώσω ότι το λάχανο είναι απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία, ιδιαίτερα σε άζωτο και κάλιο καθώς και σε ιχνοστοιχεία βορίου και μαγνησίου. Σας συνιστώ την ανάμιξη σβησμένης κοπριάς και μεικτού βιολογικού λιπάσματος σε αναλογία 1:1 για βασική αρχική λίπανση μπας και φάμε κανένα λάχανο. Επαναλάβετε μετά από έναν μήνα ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπερβολικές ποσότητες αζώτου (κοπριάς) συντελούν στην κακή ποιότητα, τη μικρή διατηρησιμότητα και το σκάσιμο του κεφαλιού του λάχανου.

Photo: adf_images@Flickr
Photo: adf_images@Flickr

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν και όσοι θέλουν σπορόφυτα λάχανου ας ξεκινήσουν τώρα, τον Ιούνιο, να σπέρνουν σπόρους σε υπαίθριο σπορείο σε βάθος 1-1,5 εκατοστού. Οι καλύτερες θερμοκρασίες για το φύτρωμα του σπόρου και την ανάπτυξη των φυτών είναι 15 - 20 βαθμοί Κελσίου. Στις θερμοκρασίες αυτές το φύτρωμα ολοκληρώνεται σε 10 περίπου ημέρες και τα φυτά είναι έτοιμα για μεταφύτευση σχεδόν σε 40 ημέρες. Κατά τη μεταφύτευση τα λάχανα φυτεύονται σε σειρές που απέχουν μεταξύ τους 80 εκατοστά ενώ η απόσταση μεταξύ των φυτών στην ίδια σειρά είναι 50 εκατοστά.

Πάμε τώρα σε θέματα ασφαλείας, την προστασία από κάμπιες και σαλιγκάρια. Για την οικολογική αντιμετώπιση των καμπιών φτιάξτε διάλυμα με 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο σαπούνι και 1 κουταλιά της σούπας οινόπνευμα σε 1 κιλό νερό, ψεκάστε κάθε 3-4 μέρες ή σκονίστε τα φυτά με βιολογική σκόνη βάκιλου, που θα βρείτε σε κάποιο γεωπονικό κατάστημα. Για τον έτερο Καππαδόκη-τρομοκράτη, τα σαλιγκάρια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στάχτη γύρω από τα λάχανα ή να τοποθετήσετε αυτοσχέδιες παγίδες με κεσεδάκια γιαουρτιού που θα τα γεμίσετε με μπύρα για να τα προσελκύσετε. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιολογικό λίπασμα φωσφορικού σίδηρου, πλευρικά των φυτών, για να τα εξοντώσετε.

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'