Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πικάντικες αποχρώσεις του μωβ: τσιπς μελιτζάνας κ.ά.

της Μαρίας Χούκλη Συνταγέςμελιτζάνες, τσιπς, σκορδαλιά

Πάντα είναι καιρός για τις θεσπέσιες μελιτζάνες. Μου αρέσουν σε όλες τις μορφές, του γλυκού συμπεριλαμβανομένου. Τις τρώγαμε συχνά στο σπίτι, ακόμη και μέσα στο καταχείμωνο αφού η γιαγιά είχε φροντίσει να αποξηράνει το καλοκαίρι πολλές, φτιάχνοντας με υπομονή εκείνα τα μακριά "κολιέ" από φέτες μελιτζάνας. Πιτσιρίκα τα φόραγα στο λαιμό και άκουγα τα εξ αμάξης. Η συνταγή, λοιπόν, που θα μοιραστώ μαζί σας είναι άλλο ένα νόστιμο καταπίστευμα της κουζίνας των ευρηματικών καλοφαγάδων Ελλήνων της Ιωνίας. Αλλά και μια ανάμνηση από την πατρίδα των παιδικών μου χρόνων.

Photo: alldayidreamaboutfood.com
Photo: alldayidreamaboutfood.com

Συνταγή - απλή όσο δε φαντάζεστε:
Χρειαζόμαστε 3-4 μελιτζάνες από τις σκούρες μωβ. Να είναι αρκετά θρεμμένες. Τις κόβουμε σε μακρόστενες φέτες και τις ρίχνουμε για πέντε λεπτά σε αλατισμένο νερό που βράζει. Τις αφαιρούμε και μία-μία τις πιέζουμε για να φύγει το νερό που κράτησαν. Θα χρειαστεί να λερώσετε μια πετσέτα κουζίνας γιατί δεν βοηθάει το απορροφητικό χαρτί, κολλάει και θα δοκιμαστεί η υπομονή σας.

Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σ' ένα ρηχό σκεύος αραδιάζουμε τις αχνισμένες μελιτζάνες και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Τις φουρνίζουμε για 15 με 20 λεπτά και εντωμεταξύ ετοιμάζουμε εμείς τη σκορδαλιά. Α, ναι, ξέχασα να σας πω ότι τα τσιπς μας απογειώνονται με το ντιπ που παραθέτω ευθύς αμέσως.

Σκορδαλιά με καρύδια

Βάζουμε στο μικρό μπλέντερ δυο κούπες καρυδόψυχα, μία σκελίδα σκόρδο (δύο αν το λέει η καρδιά σας), μία κουταλιά της σούπας άσπρο ξύδι, λίγο αλάτι, μία κουταλιά της σούπας λάδι. Τα χτυπάμε - όχι όμως να γίνουν αλοιφή. Να μείνει με κόκκους. Δεν ξέρω γιατί αλλά το χρώμα που θα πάρει η καρυδο-σκορδαλιά θα είναι ανοιχτό μωβ.

Photo: ankeskitchen.wordpress.com
Photo: ankeskitchen.wordpress.com

Βγάζουμε τις μελιτζάνες από τον φούρνο και τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα περιχύνοντας τις - όπως είναι ζεστές- με το μείγμα. Δεν τρώγεται φυσικά ως κυρίως φαγητό αλλά μπορεί να συνοδεύσει ένα γεύμα με ψαράκια τηγανητά. Του πάει πολύ το λευκό κρασί.

Μια πικάντικη νότα στο ανοιξιάτικο τραπέζι σας ενόψει του καλοκαιριού που δεν θα αργήσει.

Η Μαρία Χούκλη είναι δημοσιογράφος.

Περισσότερα άρθρα της Μαρίας Χούκλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'