Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γεωπόνε, πώς θα καλλιεργήσω φράουλες;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Παγωτό φράουλα αλά Ciccio Sultano

της Αμάτας Σκουλούδη Συνταγέςεπιδόρπιο, γλυκά, παγωτό, παγωτό φράουλα, σπιτικό παγωτό, εύκολο παγωτό, φράουλα, μασκαρπόνε, Ciccio Sultano

Παραείναι απλό για να το ονομάσω συνταγή, μάλλον πρόκειται για (σχεδόν μαγικό) τρικ για στιγμιαίο παγωτό φράουλας που μπορεί να ετοιμαστεί στο σπίτι - σε κάθε σπίτι, για να είμαι ακριβής. Ούτε μηχανή για παγωτά χρειάζεται, ούτε καν μεγάλο μίξερ, ένα μεσαίο συνηθισμένο μπλέντερ αρκεί. Από υλικά, φτάνουν μερικές φράουλες, ένα πορτοκάλι, λίγο μπαλσάμικο και τυρί μασκαρπόνε. Τούτη τη συνταγή-αποκάλυψη την πέτυχα στο latimes.com και θα γίνει (έγινε ήδη) το μαγειρικό σουξέ μου για το φετινό καλοκαίρι. Ο αρθρογράφος Russ Parsons, ονομαστός σε θέματα φαγητού και συγγραφέας μαγειρικών βιβλίων, αναφέρει εδώ πως αντέγραψε την τεχνική του φρέσκου παγωτού πριν πολλά χρόνια από τον περιώνυμο ιταλό σεφ Ciccio Sultano. Δοκιμάστε το, είναι εντυπωσιακά εύκολο!

icecreamscience.com
icecreamscience.com

Για 4 με 5 μερίδες παγωτό:

  • 900 γραμμ. φράουλες
  • 2/3 φλιτζ. ζάχαρη
  • χυμός από ένα πορτοκάλι
  • 3 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικο 
  • ½ φλιτζ. τυρί μασκαρπόνε

Στρώνουμε μια άνετη πιατέλα με λαδόκολλα. Κόβουμε τις φράουλες σε λεπτές φέτες και τις απλώνουμε εκεί περιχύνοντάς τις με 3 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικο και τον χυμό του πορτοκαλιού. Τις βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα, φρούτα, χυμός και μπαλσάμικο να παγώσουν καλά και να σφίξουν όσο γίνεται περισσότερο. Μετά τη μία ώρα τα αδειάζουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μασκαρπόνε και ανακατέβουμε μέχρι το μίγμα να γίνει λείο.

Θα χρειαστούν κάμποσα λεπτά μέχρι να ενωθούν τα υλικά καλά επειδή τα φρούτα είναι παγωμένα. Ο θόρυβος ίσως σας αποθαρρύνει (ο Parsons αναφέρει πως τα φρούτα θα ακούγονται σαν να ανακατεύατε πέτρες!) αλλά δείχνοντας λίγη υπομονή, μετά από 10 λεπτά περίπου, το παγωτό αρχίζει κιόλας να σχηματίζεται! Κάτι μεταξύ μαλακού παγωτού και σφιχτής κρέμας, με γνήσια όμως γεύση φράουλας. Μπορούμε να το δοκιμάσουμε απευθείας ή να το αδειάσουμε σε μεταλλικό μπολ και από εκεί στην κατάψυξη για μισή ώρα περίπου, να σφίξει λίγο παραπάνω.

Η αρχική συνταγή συμβούλευε να χρησιμοποιήσω μόνο ¼ του φλιτζανιού τυρί μασκαρπόνε, όμως κατά το ανακάτεμα είδα πως ήταν αρκετά σφιχτό το μίγμα και αποφάσισα να το αυξήσω. Έγινε κρεμώδες πιο γρήγορα, χωρίς να με ενοχλεί το παραπάνω τυρί στη γεύση. Τώρα μένει να το δοκιμάσω με τα υπόλοιπα καλοκαιρινά φρούτα: νεκταρίνια, ροδάκινα, βανίλιες...

Μοναδικό του μειονέκτημα, πως δεν μπορεί να διατηρηθεί με επιτυχία στην κατάψυξη. Σφίγγει υπερβολικά και δύσκολα επανέρχεται στην αρχική κατάσταση, οπότε το χαιρόμαστε μόνο φρέσκο και θα πρέπει να φαγωθεί ολόκληρο άπαξ και ετοιμαστεί - το μόνο εύκολο!

icecreamscience.com
icecreamscience.com

* Η Αμάτα Σκουλούδη είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr

Περισσότερα άρθρα της Αμάτας Σκουλούδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες