Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Η Τέχνη του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γεωπόνε, γιατί μαράζωσε η βουκαμβίλια;

του Κώστα Λιονουδάκη Α΄Βοήθειεςδέντρα, βουκαμβίλια, κλάδεμα, φύλλα, φροντίδα

Στην αυλή του σπιτιού, στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Πελοποννήσου, υπάρχει βουκαμβίλια μεγάλης σχετικά ηλικίας (άνω των 20 ετών), φυτεμένη σε χώμα, η οποία ήταν έως πρόσφατα το καμάρι του σπιτιού. Φυσικά έχει γίνει μεγάλο δένδρο, με τη διάμετρο του κορμού να είναι πάνω από 15 cm. Κάθε χρόνο γινόταν βαθύ κλάδεμα και το φυτό ανανεωνόταν, χαρίζοντας μια εκπληκτικής ομορφιάς εικόνα. Τα δύο τελευταία χρόνια εμφανίστηκε πρόβλημα: η αναγέννηση των βλαστών είναι σαφώς ελλειμματική, το φύλλωμα είναι σχετικά φτωχό και τα φύλλα ξεραίνονται πολύ πρόωρα, με αποτέλεσμα και το θέαμα να είναι ένα κάπως θλιβερό ανακάτεμα κόκκινων ζωντανών και κίτρινων ξεραμένων ανθών.

Photo: B0B B@Flickr
Photo: B0B B@Flickr

Ποια η αιτία και τι μπορεί να κάνει κανείς;

Απάντηση

Αγαπητέ φίλε bostanista,

Tα συμπτώματα που παρουσιάζει η βουκαμβίλια πιθανότατα έχουν σχέση με τις τεχνικές κλαδέματος που εφαρμόζεις. Συγκεκριμένα πρέπει να γνωρίζεις ότι φυτά που θα κλαδέψετε υπερβολικά κάποια χρονιά, είναι πιθανό να μην ανθίσουν καθόλου, ή περιορισμένα, στην επόμενη περίοδο ανθοφορίας. Βουκαμβίλιες με μεγάλο ύψος δεν τις κλαδεύουμε πολύ βαθιά, απλά καλό είναι να καθαρίζετε το φυτό από εντελώς ξερά κλαδιά και να "αραιώνετε" γενικά τα κλαδιά του όπου και αν χρειάζεται. Η βουκαμβίλια κλαδεύεται τον Μάρτιο, αμέσως μόλις περάσουν τα κρύα του χειμώνα.

Συμπληρωματικά θα σου πρότεινα, κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, να προσθέτεις κάθε μήνα 1 κιλό μεικτό βιολογικό λίπασμα καθώς και σβησμένη κοπριά για να εφοδιάσεις με αρκετά θρεπτικά συστατικά την βουκαμβίλια. Επίσης καλό θα ήταν να ποτίζεις κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες σταθερά, μια φορά την εβδομάδα.

Για την προστασία της κατά τους χειμερινούς μήνες να σημειώσουμε πως η βουκαμβίλια αγαπά ιδιαίτερα την ηλιοφάνεια ενώ είναι ευαίσθητη στο ψύχος και τον αέρα. Πρέπει να την φυτεύουμε σε σημεία που βλέπει για αρκετές ώρες ο ήλιος και προστατεύονται από τον αέρα. Για καλύτερη προστασία από τον χειμωνιάτικο αέρα, αν είναι εφικτό, θα την βοηθήσει πολύ ένα αντιανεμικό δίχτυ σε κατάλληλο σημείο. Επίσης ο ψεκασμός του φυλλώματος αλλά και το πότισμα στις ρίζες με βιολογικό εκχύλισμα φυκιών προσφέρει προστασία στο αντιπαγετικό stress του φυτού. Το εκχύλισμα φυκιών θα το προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα ή φυτώρια.

Εύχομαι του χρόνου να ξαναχαρείς το καμάρι του σπιτιού!

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Α΄Βοήθειες'