Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Μπακαλιάρος: όλα για το κουρκούτι και το «κρατς»!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα κρητικά: κόκορας γιουβετσάτος

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςκόκορας, κρασί, ντομάτα

Η κατάληξη του αλανιάρη κόκορα της αυλής με το κατάμαυρο κρέας και το κατακίτρινο δέρμα ήταν ένα κλασικό γιουβέτσι που μοσχοβολάει κανέλα και μπαχάρι. Το κλασικό γιουβέτσι βέβαια είναι κάτι σχετικό. Η δική μου εκδοχή είναι με πολλά, πολλά μπαχαρικά, χωριάτικο κρασί και εννοείται σάλτσα από φρέσκες ντομάτες μόνο. Αρχικά ο κόκορας μπαίνει στην κατσαρόλα και η διαδικασία ολοκληρώνεται στον φούρνο, γι' αυτό φροντίστε να έχετε αρκετό χρόνο διαθέσιμο, αφού το χωριάτικο κοτόπουλο χρειάζεται περισσότερη ώρα να ψηθεί. Επίσης λίγη προσοχή να έχει το φαγητό μας αρκετή σάλτσα πριν ρίξουμε το κριθαράκι για να μη μας κολλήσει και τρέχουμε πανικόβλητοι.

Κόκορας γιουβέτσι

  • 1 κόκορα κομμένο σε μερίδες
  • μπόλικο ελαιόλαδο για τσιγάρισμα
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1 ξύλο κανέλα, λίγο μοσχοκάρφι, λίγο μπαχάρι, 2 φύλλα δάφνη
  • 4 ντομάτες μεγάλες, κόκκινες και ζουμερές περασμένες από τον τρίφτη
  • νερό
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 χαρτί κριθαράκι μέτριο
  • γραβιέρα τριμμένη

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει καλά και από τις δύο πλευρές. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί αφαιρώντας με μια σπάτουλα όλο το λίπος που έχει κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας διότι αυτό δίνει όλη τη νοστιμιά στο φαγητό μας.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε ξανά μέσα το κοτόπουλο και τα μπαχαρικά. Μόλις μοσχοβολήσουν όλα, σειρά έχει η σάλτσα ντομάτα και το νερό, ίσα να σκεπάσει το κοτόπουλό μας. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε στο μέτριο μέχρι να μισοψηθεί. Αλατοπιπερώνουμε και μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί φροντίζοντας να έχει αρκετό ζουμί και συνεχίζουμε το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.

Ένα τέταρτο πριν το φαγητό μας ψηθεί, προσθέτουμε το κριθαράκι. Σερβίρεται ζεστό με μπόλικο τυρί απο πάνω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'