Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ένας ντάκος ανάμεσα στο γλυκόξινο και το αλμυρό

του Κώστα Τσαούση Συνταγέςντάκος, παξιμάδια, μαρμελάδα, ντομάτα, ανθότυρο

Στην εποχή μας τα καλά πράγματα δεν γίνονται μοναχικά και ας λένε ό,τι θέλουν τα... social media. Τα καλά πράγματα – κυρίως οι ωραίες συνταγές - δουλεύονται μέσα από το κουβεντολόι της παρέας, τα κεράσματα των φίλων, τις συνεχείς δοκιμές και τους πειραματισμούς, τις ανατροπές και τις αποτυχίες και, πάνω από όλα, με αντισυμβατικές συμπεριφορές και πολύ χιούμορ!

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι και η σημερινή συνταγή. Από τον φίλο τον Σταμάτη – που έχει τον μικρό παράδεισο «Ελληνικά Καλούδια» δίπλα στο Μουσείο της Ακρόπολης - προμηθεύθηκα τη βάση: ένα κρίθινο – σκέτο κρίθινο - παξιμάδι από την Κρήτη, από μια οικογενειακή επιχείρηση αρτοσκευασμάτων από το Βενεράτο του Ηρακλείου. Ο ίδιος, που πάντα έχει κάτι ενδιαφέρον να προτείνει, μου υπέδειξε και τους τρόπους του βρεξίματος. Επιπλέον από μια έκθεση στο Γκάζι αγόρασα ένα αγαιοπελαγίτικο φυσικό θαλασσινό αλάτι – για την ακρίβεια, η γυάλινη επιμελημένη διαφανής συσκευασία περιέχει πρωτογενείς κρυστάλλους άλατος. Τέλος, από φίλους και γνωστούς έμαθα ότι τα ιδιαίτερα προϊόντα της Icaria Pure μπορούσα να τα προμηθεύομαι από το elenianna.com του Ξενοφώντα Λιαπάκη. Ο τελευταίος προσέτρεξε σε βοήθεια και τον ευχαριστώ γιατί η μαρμελάδα τομάτας με πορτοκάλι και τσίλι (η αγαπημένη των συνταγών μου) είχε τελειώσει.

Τα υλικά τα είπαμε – ας ξεκινήσουμε το φτιάξιμο του ντάκου που ακροβατεί ως άλλος Αλέξης Τσίπρας ανάμεσα στο γλυκόξινο και το αλμυρό. Αλλά αυτά τα... πάθη έχει και η Μεσόγειος (την αποκοτιά της αλμύρας, τα γήινα του παξιμαδιού και τις αποδράσεις των συνδυασμών της Ανατολής).

Το πρώτο που κάνω είναι να βρέξω για τα καλά το παξιμάδι. Το θέλω να κρατάει ακόμη στο στόμα. Στη συνέχεια βάζω στο μπλέντερ τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, μια κουταλιά της σούπας λευκής κρέμας βαλσαμικού με γεύση εσπεριδοειδή, κρυστάλλους άλατος, ρίγανη και θυμάρι, πιπέρια. Το μείγμα το ρίχνω σιγά σιγά πάνω στο παξιμάδι έτσι ώστε να μπορεί να το απορροφά. Στη συνέχεια βάζω στο μπλέντερ μια κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο και δύο κουταλιές του γλυκού μαρμελάδα τομάτας με πορτοκάλι και τσίλι. Το μείγμα στρώνεται και αυτό στο παξιμάδι. Απομένει το τυρί. Προτιμώ το ανθότυρο που αγοράζω από τα μαγαζιά της Ευριπίδου, δίπλα από την Βαρβάκειο.

Στο τέλος, η τσαχπινιά με τη γλυκιά καπνιστή πάπρικα να στολίζει τα κομμάτια του ανθότυρου και ρίχτε μερικούς κρυστάλλους γύρω από τον ντάκο.

Μικρή συμβουλή: Ανακατέψτε τα υλικά πριν εφορμήσετε στον ντάκο. Αξίζει η κίνηση!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Τσαούση

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'