Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Στη βεράντα, τα κάναμε σαλάτα

της Αλέκας Κυφιώτη Συνταγέςσαλάτα, φασολάκια, κολοκυθάκια, αυγά, σκουμπρί

Πέρσι, τέτοια περίπου εποχή, έκανα ένα τραπέζι. Ήταν μια τεράστια αποτυχία. Οι καλεσμένοι μου ήρθαν με πολύ καλή διάθεση για να βρεθούμε όλοι μαζί και να τα πούμε αλλά φορτωμένοι ενοχές και κανένα κέφι για να απολαύσουν το τέλειο μενού μου, που περιελάμβανε τέσσερα πιάτα και γλυκό. Ο λόγος; Το προ των πυλών καλοκαίρι και τα επιπλέον κιλά που τους άφησε ως αποχαιρετιστήριο δώρο ο χειμώνας. Ήταν κι οι οκτώ φίλοι μου σε δίαιτα. 

Γι' αυτό, λοιπόν, αποφάσισα ότι το πρώτο “βεραντάτο” θα είχε συγκεκριμένο θέμα. Κάλεσα τους φίλους μου σε “Σαλάτα πάρτι”. 'Eφτιαξα μια κλασική χωριάτικη σαλάτα με τις πρώτες αληθινές ντομάτες που βρήκα. Έψησα όλων των ειδών τα λαχανικά -μελιτζάνες, κολοκύθια, χρωματιστές πιπεριές, πλευρώτους, καρότα, κρεμμύδια σε ροδέλες - στον φούρνο και στη συνέχεια τα ράντισα με ελάχιστο λάδι, αρκετό μπαλσάμικο καλής ποιότητας, αλάτι πιπέρι και ρίγανη. Ανακάτεψα χοντροκομμένες σαλάτες, κινέζικο λάχανο, λόλες, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο και μαϊντανό και τα περιέχυσα με μια κλασική βινεγκρέτ. Συμπλήρωσα τον σαλατομπουφέ μου με την αγαπημένη μου γερμανική σαλάτα με φρέσκα φασολάκια (που δεν θυμάμαι πια γιατί τη λέω “γερμανική”) και τη γνωστή στην παρέα μας ως “σαλάτα του Νώντα”. Τελευταία στιγμή θυμήθηκα ότι η Ελένη και ο Γιάννης κάνουν δίαιτα Ντουκάν. Έκλεψα, λοιπόν, από το βιβλίο του μετρ τη συνταγή με τα αυγά και το σκουμπρί και συμπλήρωσα το μενού μου για να τους έχω όλους ευχαριστημένους. Και τους είχα. Περάσαμε τέλεια!

Γερμανική σαλάτα με φρέσκα φασολάκια

Υλικά

  • 800 γρ. φασολάκια φρέσκα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1 κουταλιά της σούπας άνηθο
  • 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό
  • 2 κίτρινες πιπεριές Φλωρίνης
  • αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζουμε τα φασολάκια και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και, έτσι όπως είναι ζεστά, τα ραντίζουμε το μισό λάδι και το ξύδι. Ψήνουμε στο γκριλ τις πιπεριές, τις ξεφλουδίζουμε και τις ψιλοκόβουμε. Εγώ χρησιμοποίησα τις κίτρινες, ψητές πιπεριές Royal σε βάζο, τις οποίες βρίσκω καταπληκτικές.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και τον άνηθο και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ μαζί με τις πιπεριές, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο λάδι. Περιχύνουμε με το μείγμα τα φασολάκια, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για μία τουλάχιστον ώρα στο ψυγείο. Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα, τα γαρνίρουμε με τον μαϊντανό τον οποίο έχουμε επίσης ψιλοκόψει και σερβίρουμε.

Η σαλάτα του Νώντα

  • 16-20 ψιλά κολοκυθάκια
  • 2 αβοκάντο
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό τα κολοκυθάκια. Όταν μαλακώσουν, τα σουρώνουμε και τα μεταφέρουμε σε πιατέλα. Τα αφήνουμε ένα περίπου δεκάλεπτο να κρυώσουν. Κόβουμε τα αβοκάντο σε φέτες και τα προσθέτουμε στην πιατέλα. Τα περιχύνουμε με το λάδι, την παρμεζάνα και το πιπέρι και σερβίρουμε. Εγώ, αυτή τη φορά, δεν έβαλα αβοκάντο για ευνόητους λόγους (δεν ενδείκνυται για δίαιτα) όμως ταιριάζει καταπληκτικά.

Photo: mealmakeovermoms@Flickr
Photo: mealmakeovermoms@Flickr

Αυγά γεμιστά με σκουμπρί (Από τις συνταγές Ντουκάν)

  • 4 αυγά
  • 1 κονσέρβα σκουμπρί σε λευκό κρασί καλά στραγγισμένο
  • 15 γρ. γιαούρτι με 2% λιπαρά
  • 15 γρ. ανθότυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • αλάτι, πιπέρι

Βράζουμε τα αυγά για 10 περίπου λεπτά μέχρι να γίνουν σφιχτά. Κόβουμε τα αυγά κατά μήκος στη μέση. Βάζουμε τους κρόκους σε ένα μπολ και κρατάμε στην άκρη τα ασπράδια. Προσθέτουμε στο μπολ τα φιλέτα από το σκουμπρί, το γιαούρτι, το ανθότυρο, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Τα συνθλίβουμε και τα ανακατεύουμε καλά με πιρούνι μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα ασπράδια και τα τοποθετούμε όμορφα σε πιατέλα. Βάζουμε την πιατέλα στο ψυγείο και την αφήνουμε για μια ώρα περίπου πριν τα σερβίρουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αλέκας Κυφιώτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'