Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τι (δεν) κάνει ο ΕΦΕΤ με τα ελαιόλαδα στα σούπερ μάρκετ;

του Βασίλη Φραντζολά Wikiελαιόλαδο, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, γευσιγνωσία, σούπερ μάρκετ, ΕΦΕΤ

Μια μεγάλη γερμανική εταιρεία σούπερ μάρκετ, με εκατοντάδες καταστήματα εγκατεστημένα στην Ελλάδα, λαμβάνει τον Οκτώβριο του 2014, στα ελληνικά της γραφεία της, μία έγγραφη καταγγελία από καταναλωτή ο oποίος τυγχάνει να είναι σχετικός με τον χώρο του ελαιολάδου (γευσιγνώστης) και ο οποίος της αναφέρει ότι ένα ελαιόλαδό της (ιδιωτική ετικέτα) έχει έντονα αρνητικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, πράγμα που, αν ισχύει, το υποβιβάζει ως υποδεέστερο, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό που ισχύει από το 1991, από την κατηγορία “Εξαιρετικό Παρθένο” σε απλό “Παρθένο”. Η εταιρεία δεν απαντά στον περίεργον αυτόν καταναλωτή και συνεχίζει να διαθέτει την ίδια παρτίδα χωρίς καμμία αντίδραση, ανενόχλητη.

Photo: florence-on-line.com
Photo: florence-on-line.com

Μετά από τρεις μήνες, ο καταναλωτής επανέρχεται και κάνει δεύτερη έγγραφη αναφορά - καταγγελία στην εταιρεία (Ιανουάριος 2015) χωρίς να προσφύγει, όπως θα έπρεπε ίσως, στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, ελπίζοντας σε κατανόηση από την πλευρά της εταιρείας. Και πάλι η εταιρεία φαίνεται να αδιαφορεί και δείχνει σαν να μην έχει πάρει κανένα μήνυμα. Ο επίμονος καταναλωτής, μετά από δύο ακόμη μήνες (24.02.2105), προσφεύγει τελικά στην αρμόδια ελεγκτική αρχή (ΕΦΕΤ) καταγγέλλοντας ότι το συγκεκριμένο ελαιόλαδο, κατά την αξιολόγηση που ο ίδιος έχει κάνει, έχει έντονα αρνητικά χαρακτηριστικά (κακές οσμές και γεύση) και έτσι, αν ισχύει, το ελαιόλαδο αυτό δεν μπορεί να φέρει στην ετικέτα την ένδειξη “Εξαιρετικό Παρθένο” ελαιόλαδο. Για τον σκοπό αυτό προσκομίζει και σφραγισμένο δείγμα φιάλης ώστε να διευκολύνει το έργο των αρχών στον έλεγχο. Ο ΕΦΕΤ απαντά τάχιστα (2.3.2015): «Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο αίτημά σας, να πάτε εσείς σε πιστοποιημένο πάνελ γευσιγνωσίας και να μας προσκομίσετε γνωμάτευση που να τεκμηριώνει το αίτημά σας. Nα περάσετε να παραλάβετε το δείγμα (σφραγισμένη φιάλη) που μας προσκομίσατε, διότι δεν είναι δυνατή η αξιολόγηση του(!).»

Ο πείσμων καταναλωτής πήγε και πήρε πίσω το σφραγισμένο δείγμα και το πήγε στο πιστοποιημένο πάνελ γευσιγνωσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, στην πλατεία Κάνιγγος, για τη σχετική γνωμάτευση (45 ευρώ παρακαλώ). Η απάντηση ήρθε με το έγγραφο υπ’ αρ. πρωτ. 31413/103/19.3.2015 και η γνωμάτευση, που πλήρως επιβεβαίωνε τους ισχυρισμούς τους, κοινοποιήθηκε αμέσως από τον καταναλωτή και στην γερμανική εταιρεία LIDL. Παράλληλα το κοινοποίησε και στον ΕΦΕΤ με το  αίτημα περί άμεσης απόσυρσης του ελαιολάδου “Χρυσαφένιο” του LIDL, αφού με τον πλέον έγκυρο τρόπο αποδείχτηκε ότι δεν πρόκειται για ένα Εξαιρετικό Παρθένο αλλά για απλό Παρθένο ελαιόλαδο και τυχόν συνέχιση της κυκλοφορίας του συνιστά πλέον τύποις και ουσία καθαρή εξαπάτηση των καταναλωτών.

Ο ΕΦΕΤ απαντά μετά από έναν μήνα απλώς ότι το θέμα έχει σταλεί στην Περιφ. Διεύθυνση Αττκής του ΕΦΕΤ δια τα περαιτέρω.  Αυτά μέχρι τις 31.03.2015. Για λόγους που μόνο λίγοι δεν καταλαβαίνουν, μέχρι σήμερα (μέσα Μαΐου) το ίδιο ελαιόλαδο με την ελαττωματική παρτίδα LOT 1412016 (Λήξης Μάρτιος 2016...) εξακολουθεί και κυκλοφορεί είτε από αδράνεια ή αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών αρχών του ΕΦΕΤ σε όλα τα καταστήματα της εταιρείας LIDL. Έτσι, ξεκάθαρα μας δείχνουν πώς μια μεγάλη εταιρεία μπορεί να αντιμετωπίζει καταναλωτές και αρχές και να αδιαφορεί πλήρως για το ελεγκτικό σύστημα της χώρας που δραστηριοποιείται. Μακάρι να μην είναι έτσι και τα πράγματα να είναι ίσως διαφορετικά. Αλλά το Χρυσαφένιο τους είναι στα ράφια ακόμα μετά από 7 μήνες...

Από πού αντλούν τη βεβαιότητα για αυτήν την αντικανονική συμπεριφορά οι ελεγκτικές μας αρχές του ΕΦΕΤ; Δηλαδή σκοπεύουν να μας δώσουν απάντηση ότι έδωσαν εντολή απόσυρσης μετά από 4 ή 6 μήνες αφού εξαντληθούν τα αποθέματα του συγκεκριμένου ελαιολάδου; Δεν θα μας πτοήσουν ούτε έτσι όμως, καμία ανοχή από εδώ και πέρα γιατί υπερέβησαν όρια ανοχής και υπομονής. Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν παρόλο το μεγάλο κόστος (45+5 = 50 ευρώ ανα δείγμα) και τα ελαιόλαδα που, πιστοποιημένα πλέον, δεν είναι Εξαιρετικά Παρθένα θα αναρτώνται σε ειδική ιστοσελίδα για ενημέρωση των ανυποψίαστων καταναλωτών. Ας παραδειγματιστούμε από την Ιταλία. To Υπουργείο Γεωργίας, με δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού Maurizio Martina, ανακοίνωσε ότι σάρωσαν με ελέγχους τα ιταλικά ελαιόλαδα και απέσυραν προβληματικά ελαιόλαδα αξίας 11.132.000 ευρώ με σκοπό να προστατευθεί η φήμη του ιταλικού ελαιολάδου!

O EΦΕΤ ξέρει πολύ καλά ότι υπάρχουν και άλλες εννέα (9) ετικέτες Εξαιρετικών Παρθένων ελαιολάδων που έχουν πιστοποιημένα ελαττώματα από το Υπουργείο Ανάπτυξης, ναι! με... γνωματεύσεις, και πρέπει άμεσα να φύγουν από τα ράφια η να αλλάξουν ετικέτα αφού είναι απλά Παρθένα ή και Λαμπάντε ένα από αυτά (δηλαδή μη βρώσιμο!).  Ας ανακοινώσει εκείνος πλέον - όχι εμείς - τα ονόματά τους και τις προβληματικές παρτίδες ώστε να μην πάρει η μπάλα και τους ευσυνείδητους παραγωγούς και εταιρείες. Ακόμα και ελαιόλαδα των καλύτερων ΠΟΠ περιοχών μας βρέθηκε ότι έχουν υποβαθμιστεί με τις ευλογίες (αδιαφορία) προφανώς και του Agrocert, ο οποίος θα έπρεπε να φυλάει Θερμοπύλες για το δήθεν πολυτιμότερό μας αγροτικό προϊόν. Ένα ελάχιστον παράδειγμα: Στην Ιταλία σήμερα ,το ΠΟΠ Τοσκάνη πωλείται χύμα 20 ευρώ το λίτρο (Olivenews.gr) αφού εκεί οι ίδιοι οι παραγωγοί δεν επέτρεψαν να υποβαθμιστεί  ποιοτικά και το κράτησαν ψηλά.

Κύριοι του ΕΦΕΤ, κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να σας υποκαταστήσει, κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά σας. Σε εσάς πρέπει να βασιζόμαστε είτε έτσι είτε αλλιώς. Το ελληνικό ελαιόλαδο ήδη κουτσαίνει και δεν έχει άλλα περιθώρια για ψεύτικες ετικέτες και μύθους. Θέλει προσπάθεια, πόνο, κούραση, ιδρώτα. Μπουχτήσαμε από τα ευχολόγια, προοπτικές και ελπίδες.

Σημείωση:
Ένα μεγάλο μπράβο και δημόσια συγχαρητήρια στα Χημικά Εργαστήρια του Υπουργείου Ανάπτυξης που συνεχίζουν μια μοναδική ίσως πορεία εδώ και χρόνια, με δράση ανεπηρέαστη, όπως αποδείχτηκε, ταχύτητα και επαγγελματισμό που σπάνια συναντάμε σε δημόσια υπηρεσία.

*Διαβάστε περισσότερα γύρω από τα σεμινάρια ελαιολάδου από τον Βασίλη Φραντζολά στο oliveoilseminars.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Βασίλη Φραντζολά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'