Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Nivosoap: αληθινά σαπούνια απ' την Κρήτη

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόνταΚρήτη, χειροποίητα σαπούνια, έλληνες παραγωγοί, Nivosoap

Συχνά-πυκνά επανερχόμαστε στο bostanistas στα ποιοτικά, φυσικά σαπούνια. Πώς να μη σταθείς όταν, πριν ακόμα καλοανοίξεις τη συσκευασία, σου γαργαλάνε τη μύτη φίνα αρώματα και ψάχνοντας λίγα πράγματα για τις πρώτες ύλες τους βλέπεις μόνο αιθέρια έλαια, φυσικές ρητίνες και αποστάγματα.

Τέτοια είναι και τα σαπούνια του μικρού κρητικού σαπουνοποιείου από το Ηράκλειο, ονόματι Nivosoap, φρέσκο ακόμα στην αγορά και σε ιδέες, με ονομασία εμπνευσμένη προφανώς από το ρήμα “νίβω” (πλένω το πρόσωπο ή/και τα χέρια μου με νερό). Ιθύνων νους ο Χρήστος Αστερίου και όλη η παραγωγή, από τον πρώτο βρασμό ως το τύλιγμα στα ωραία τους κουτιά, συνοψίζεται στο τρίπτυχο “δημιουργικότητα, ποιότητα, ομαδικότητα”. Όχι μόνο στα λόγια: το μικρό αυτό εργαστήριο, υπεύθυνο και συνεπές ως προς τα καλούδια του, είναι επίσημο μέλος των soapmakers.eu, ένα εύχρηστο ευρετήριο για χειροποίητα σαπούνια από όλη την Ευρώπη - μα και άλλα είδη σωματικής φροντίδας. Είναι το νέο μου παιχνίδι, με 35 χώρες στις λίστες του χαίρεσαι να ψάχνεις τάσεις, αρώματα, ιδέες πρωτότυπες και να παραγγέλνεις ό,τι ζηλεύεις και σου επιτρέπει η τσέπη σου.

Στα των Nivosoap, η σειρά Pathos, η πιο εκλεκτή της γκάμας. Το πρώτο της μέλος έχει βασικό συστατικό τον καφέ, που παραλαμβάνεται νωπός ακόμα, καβουρδίζεται έτσι ώστε να μένουν εντός όλα τα αρώματα και συμπληρώνεται με αιθέριο έλαιο από άνθη νερατζιάς, που εξισορροπεί την ένταση της αρχικής μυρωδιάς. Αφυπνιστικό, το δίχως άλλο. 

Σειρά Fresco: δροσιά και πάλι δροσιά. Κεντρικά συστατικά εδώ όλα τα φρέσκα του κρητικού κήπου, για το εικονιζόμενο, το αγγούρι σε εκχύλισμα. Πολύτιμο συμπλήρωμα η αλόη κάνοντάς το υδατικό και καταπραϋντικό.

Περίπλοκη αλλά εξίσου φίνα η σειρά Mystic και το πρώτο της δείγμα, σανδαλόξυλο και ζεόλιθος. Εντυπωσιακό στο άκουσμα, γήινο και καθησυχαστικό στην οσμή ενώνοντας μυρωδιές ηφαιστειακές από Θράκη και Κυκλάδες (ζεόλιθος) και κάτι από Ινδία (σανδαλόξυλο).

Πιο νοσταλγικό, το Nostos: ελαιόλαδο και άρωμα λεμονανθού. Αφρώδες αλλά όχι υπερβολικά, με τρόπο φυσικό, και μόλις πέσει στο νερό γεμίζει ο τόπος μυρωδιές από ανοιξιάτικες αυλές και φορτωμένα λεμονόδεντρα - έξοχο! 

Το καλύτερο όμως έρχεται με τα συστατικά τους, με λίγο ψάξιμο παραπάνω: 99.95% αυτών φυσικής προέλευσης και το 74.30% από βιολογική καλλιέργεια. Για τον αρωματισμό τους εργάζονται αρωματοποιοί από Ιαπωνία, Ινδία, Γαλλία και Λατινική Αμερική και το μικρό εργαστήριο του Ηρακλείου απολαμβάνει την αποκλειστικότητά τους και το πρώτης τάξης αποτέλεσμα.

Για τους γνωρίζοντες λίγα παραπάνω, τίποτα το ερασιτεχνικό στην προσπάθεια του σαπουνοποιείου: συμμόρφωση απόλυτη με τις Ορθές Πρακτικής Παραγωγής (ISO 22716) και ελεγμένοι από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Ως προς τα ευεργετήματα των συστατικών, είναι άκρως κατατοπιστικός ο κατάλογος της καλαίσθητης ιστοσελίδας nivosoap.gr.

Περισσότερες πληροφορίες εκεί και στη σχετική σελίδα στο facebook.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'