Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ημέρες γαστρονομίας: φέτος πάμε Πελοπόννησο!

του Δημήτρη Μπούτου Ημέρες Γαστρονομίας, εκδηλώσεις, φεστιβάλ

Εκλεκτά τοπικά προϊόντα, νόστιμες δοκιμές, αφιερώματα στον γαστρονομικό μας τουρισμό και πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις επ' αυτών: έφτασε ο καιρός για τη μεγάλη γιορτή της ελληνικής γεύσης, τις φετινές «Ημέρες Γαστρονομίας». Το Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, ανοίγει τις πόρτες του για τρεις συνεχείς ημέρες, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, 22, 23 και 24 Μαΐου. 

Όσοι συγκροτούν τον καμβά της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας, μικροί και μεγάλοι παραγωγοί, καταξιωμένοι και ανερχόμενοι σεφ, γευσιγνώστες και όσοι αναζητούμε συγκινήσεις στο ποιοτικό, αυθεντικά ελληνικό φαγητό, ας αναμένουμε ένα άκρως ενδιαφέρον τριήμερο. Οι ημερομηνίες τούτης της συνάντησης δεν επελέγησαν τυχαία - ο Μάιος σηματοδοτεί για τη χώρα την έναρξη της τουριστικής περιόδου, άρα ιδού μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την προβολή της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας σε ξένους φιλοπερίεργους επισκέπτες.

Στους θεσμούς του φεστιβάλ συγκαταλέγεται και εκείνος του «Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού», παράδειγμα για το πώς οι φορείς κάθε περιοχής, οι κοινότητες και οι σχετιζόμενοι με τη γαστρονομία της μπορούν να συνεργαστούν και να ενδυναμώσουν την ανάπτυξή της. Για φέτος, «Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός» ανακηρύχθηκε η Πελοπόννησος, ικανός πρεσβευτής της μεσογειακής δίαιτας μα και πηγή ανεξάντλητης έμπνευσης για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα.

Με την επιλογή της οι δυνατότητες δεν θα μπορούσαν παρά να εκτείνονται πέραν της βασικής έκθεσης, όπου πρωταγωνιστεί η «αφρόκρεμα» των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το πρωινό του Σαββάτου, 23 Μαΐου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Θέματά του, η παρουσίαση καινοτόμων δράσεων και πρωτοβουλιών για τον γαστρονομικό τουρισμό της Πελοποννήσου, η ανάδειξη του γαστρονομικού πολιτισμού και των σύγχρονων υπερτροφών της περιοχής, αφιέρωμα στον Πελοποννησιακό αμπελώνα με τη συμμετοχή διακεκριμένων οινολόγων και ειδικών, παρουσίαση των καινοτόμων δικτύων επιχειρηματιών και κοινοτήτων της γεύσης της περιοχής, panel συζήτησης για τον γαστρονομικό κινηματογράφο της Πελοποννήσου από δημιουργούς και σκηνοθέτες και άλλα τέτοια ζουμερά και ενδιαφέροντα.

Ως προς τις παράλληλες συζητήσεις και εκδηλώσεις: Αφιέρωμα στο San Sebastian, Sustainable Food Practices για ένα διαφορετικό μοντέλο διατροφής, παραγωγής και κατανάλωσης, αφιέρωμα στο Food Blogging με τίτλο “Η τέχνη της αφήγησης”, Δικτύωση και καλές πρακτικές στην Ελλάδα της Κρίσης, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και workshops για τη σχέση αρχιτεκτονικής και γαστρονομίας καθώς και βιωματικά εργαστήρια για παιδιά στο πλαίσιο της γειτονιάς της γεύσης της «Μικρόπολις», τα πρωινά των τριών ημερών στο Μουσείο Μπενάκη. Οι bostanistas δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μια τέτοια γιορτή. Στηρίζουμε και ως τότε παρακολουθούμε τα νέα της διοργάνωσης.

Τέλος, επανέρχεται το Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας (AICFF) με πάνω από 30 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, video art από όλο τον κόσμο ενώ ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα καταλαμβάνουν και οι γαστρονομικές ταινίες για την Πελοπόννησο.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες για τις επιμέρους δράσεις του φεστιβάλ μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα imeres-gastronomias.gr καθώς και τη σχετική σελίδα στο facebook.

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'