Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αντιμετωπίστε τον εχθρό της ντομάτας

του Κώστα Λιονουδάκη Α΄Βοήθειεςμποστάνι, λαχανικά, καλλιέργεια, ντομάτες, έντομα, Tuta absoluta

Αν τα φύλλα της ντοματιάς σας ξηραίνονται στις άκρες και οι καρποί έχουν τρύπες, ένα είναι το πιθανότερο: σας έχει επιτεθεί η Tuta absoluta, ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο έντομο, που μπορεί να επιφέρει ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής του φυτού.

Photo: Russell IPM@Flickr
Photo: Russell IPM@Flickr

Συγκεκριμένα η Tuta absoluta είναι ένα μικρό καφέ-σταχτί πεταλουδάκι, προερχόμενο από τη Λατινική Αμερική, που πριν λίγα χρόνια βρέθηκε στη χώρα μας ενώ έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Πέραν της ντομάτας, όπου αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό τόσο στην υπαίθρια όσο και στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια, προσβάλλει τα φυτά της μελιτζάνας, της πατάτας και της πιπεριάς.

Δραστηριοποιείται κυρίως τη νύχτα, πετά σε χαμηλό ύψος και γεννά αυγά που γίνονται κάμπιες που προσβάλλουν κυρίως τα φύλλα δημιουργώντας μικρές αρχικά στοές που επεκτείνονται. Σε έντονες προσβολές, την περίοδο του καλοκαιριού, το σύνολο της φυλλικής επιφάνειας μπορεί να καταστραφεί μέσα σε λίγες μέρες. Προσβάλλει και τους καρπούς της ντομάτας δημιουργώντας τρύπες κοντά στον ποδίσκο, με αποτέλεσμα οι προσβεβλημένοι καρποί να μην τρώγονται και να μην είναι εμπορεύσιμοι.

Για τη βιολογική καταπολέμηση του εντόμου και περιορισμό της δράσης του πρέπει να προβαίνουμε στις παρακάτω ενέργειες:

  • Καταστρέφουμε τα υπολείμματα προηγούμενων καλλιεργειών τομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας, πατάτας, καθώς και τα ζιζάνια του στίφνου και του τάτουλα, όπου φιλοξενείται επίσης η Τuta absoluta.
  • Αποφυγή νέων φυτεύσεων ντομάτας δίπλα σε καλλιέργεια ήδη προσβεβλημέvων φυτών - ντομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας, πατάτας.
  • Χρησιμοποιούμε υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό από τα φυτώρια.
  • Χρησιμοποιούμε φερομονική παγίδα που συλλαμβάνει μαζικά τα αρσενικά έντομα tuta τόσο για την παρακολούθηση αλλά και για τον περιορισμό αύξησης των πληθυσμών.
  • Σκονίζουμε ή ψεκάζουμε με βιολογικό σκεύασμα Βάκιλου Θουριγγίας τα φυτά κάθε 15 μέρες για την αντιμετώπιση των καμπιών.
  • Φερομονικές παγίδες για Tuta absoluta και Bάκιλο Θουρηγγίας θα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα.

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Α΄Βοήθειες'