Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σπιτικό παστέλι: με σουσάμι, αμύγδαλο ή φιστίκι;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ο Καίσαρας και ο ντάκος

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςπαξιμάδια, μαρούλι, κοπανιστή, καρύδια

Σας προτείνω τη δική μου, ελληνική εκδοχή της πολύπαθης «Σαλάτας του Καίσαρα» που επινοήθηκε στις ΗΠΑ το 1924 από τον Caesar Cardini, έναν Ιταλο-Μεξικάνο σεφ που εργάστηκε στο San Diego και στην Tijuana. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κόρης του, η θρυλική πλέον σαλάτα ήταν έμπνευση της στιγμής, καθώς ο καλός μάγειρας άδειαζε το ψυγείο του από διάφορα υπόλοιπα, όπως μαρουλόφυλλα που δεν «κρατούσαν» άλλο. Τηγάνισε μερικά κομμάτια μπαγιάτικο ψωμί, πρόσθεσε παρμεζάνα και μια γρήγορη μαγιονέζα με μπόλικο λαδολέμονο, μερικές σταγόνες σάλτσα Worcestershire και η σαλάτα δημιουργήθηκε. Στα καλά εστιατόρια είναι μια εξαιρετική χορταστική σαλάτα αλλά τα φαστφουντάδικα την έχουν δυστυχώς τελείως εκφυλίσει.

Ιδού η δική μου, ελληνική εκδοχή:

Μαρούλι με παξιμάδι, καρύδια και κοπανιστή (εμπνευσμένη από τη σαλάτα του Καίσαρα)

Υλικά - για 4 ως 6 άτομα

Για τη σάλτσα:

  • 3 κ. σούπας χυμό λεμόνι ή περισσότερο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ. γλυκού ξύδι βαλσάμικο
  • 2/3 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ. γλυκού ψιλό ξύσμα λεμόνι
  • 1/3 φλιτζανιού κοπανιστή ή περισσότερη

Για τη σαλάτα:

  • 1½ φλιτζάνι μικρά κριθαρένια παξιμάδια θρυμματισμένα σε κομμάτια σαν το νύχι του αντίχειρα
  • φρέσκα εσωτερικά φύλλα από ένα μικρό μαρούλι κομμένα σε κομμάτια 1½ εκ.
  • 1 μάτσο φύλλα ρόκας κομμένα σε κομμάτια 1½ εκ.
  • ½ φλιτζ. καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη καβουρντισμένη για 1 με 2 λεπτά στο καυτό γκριλ
  • ξύσματα τυριού Parmigiano Reggiano (προαιρετικά)

Χτυπήστε μαζί όλα τα υλικά της σάλτσας ανακατώνοντας καλά για να ενσωματώσετε την κοπανιστή. Σε απλωτή γαβάθα ανακατώστε καλά τα παξιμάδια με τη μισή σάλτσα. Αφήστε τα να μείνουν για περίπου 5 λεπτά, να ποτιστούν. Βάλτε στη συνέχεια στη γαβάθα το μαρούλι, τη ρόκα και την καρυδόψιχα και περιχύστε με την υπόλοιπη σάλτσα. Ανακατώστε καλά, δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση με επιπλέον λεμόνι ή κοπανιστή.

Προσθέτοντας ψιλοκομμένο βραστό ή ψητό στήθος κότας, θα μετατρέψετε τη σαλάτα σε ένα πλήρες, ελαφρύ γεύμα. Βάλτε πάνω ξύσματα παρμεζάνα, αν θέλετε, και σερβίρετε αμέσως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'