Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κοτόπιτα: στην εξοχή και στην πόλη

της Αλέκας Κυφιώτη Συνταγέςπίτα, κοτόπιτα, κοτόπουλο, τυριά

Έφτιαξα αυτή την κοτόπιτα την Πρωτομαγιά. Την έκοψα σε κομμάτια, την τύλιξα σε μεμβράνη και την πήραμε μαζί μας στον περίπατο που κάναμε στο βουνό για να πιάσουμε τον Μάη. Είναι μια νόστιμη πίτα, πλούσια σε υλικά, που “στέκεται” μόνη της, σε γεμίζει, σε χορταίνει και δεν χρειάζεσαι τίποτα. Γι' αυτό και έχει μεγάλη επιτυχία ως πρώτο πιάτο μαζί με μια πράσινη φρέσκια σαλάτα σε ένα δείπνο. Συνήθως χρησιμοποιώ φτερούγες για να φτιάξω κοτόπουλο και ζωμό. Δύο πακέτα φτερούγες σε 1½ λίτρο νερό δίνουν έναν πλούσιο ζωμό και το ξεκοκαλισμένο ψαχνό τους είναι υπεραρκετό για μια πίτα. 'Ολα αυτά, φυσικά, όταν δεν έχει περισσέψει κοτόπουλο από την προηγουμένη, το οποίο, βεβαίως, είναι επίσης νόστιμο καθώς αναμειγνύεται με μυρωδικά και τυριά. Σ' αυτή την περίπτωση ο ζωμός φτιάχνεται με βιολογικό κύβο.

Photo: cookwithme.com
Photo: cookwithme.com

Kοτόπιτα με κεφαλογραβιέρα

  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το λάδωμα των φύλλων της πίτας
  • 2 φλυτζάνια ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 φλυτζάνια βραστό κοτόπουλο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
  • αλάτι,πιπέρι
  • 125 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
  • 125 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλό σιμιγδάλι
  • 1 φλιτζάνι ζωμός κότας
  • 4 αυγά ελαφρά χτυπημένα

Σωτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο ελαιόλαδο. Όταν γυαλίσουν, προσθέτουμε το κοτόπουλο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Αφήνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά 5 με 7 λεπτά. Μεταφέρουμε το μείγμα του κοτόπουλου σε ένα μπολ. Κρατάμε στην άκρη 6 κουταλιές της σούπας από τα τυριά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα στο κοτόπουλο. Ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Με το υπόλοιπο λάδι αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 35-38 εκατοστών. Απλώνουμε τρία φύλλα στο ταψί τα οποία έχουμε προηγουμένως αλείψει με λάδι. Πασπαλίζουμε με δύο κουταλιές από τα τυριά που έχουμε κρατήσει και απλώνουμε άλλα τρία φύλλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Συνήθως είναι 12 σε κάθε πακέτο. Πάνω στο τελευταίο φύλλο απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα του κοτόπουλου. Τυλίγουμε τα φύλλα γύρω-γύρω δημιουργώντας ένα στεφάνι.

Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με τον ζωμό και τα αυγά τα οποία έχουμε προηγουμένως χτυπήσει ελαφρά. Περιχύνουμε με το μείγμα ομοιόμορφα την επιφάνεια της πίτας και κουνάμε το ταψί να πάει παντού. Ψήνουμε περίπου μια ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα.

Αφήνουμε την πίτα να σταθεί για κανένα μισάωρο περίπου και σερβίρουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αλέκας Κυφιώτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'