Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σκορδάκια φρέσκα κι επαναστατημένα

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςσκόρδα, αυγά, Κέρκυρα, Ισπανία

Κάθε εποχή έχει τις χάρες τις και τις λιχουδιές της αλλά ετούτη η εποχή το παρακάνει: φράουλες, σπαράγγια, αγκινάρες, αρακάς και πάει λέγοντας. Τα δε λουλούδια δεν προλαβαίνω να τα χαίρομαι αλλά θα μιλήσω αλλού γι' αυτά. Μια από τις λιγότερο γνωστές λιχουδιές της εποχής είναι τα φρέσκα σκορδάκια, κυρίως γιατί τα χαίρονται μόνο εκείνοι που έχουν περιβόλια. Εδώ, στην Κέρκυρα, για δυo-τρεις εβδομάδες τα βρίσκεις και στη λαϊκή αγορά... όχι στα οργανωμένα και νοικιασμένα περίπτερα αλλά στα καλάθια που απλώνουν πάνω σ’ έναν μουσαμά οι γριούλες από τα χωριά, οι φίλες μου που με μαθαίνουν έναν σωρό πράγματα. (Τις λέω γριούλες μάλλον για να χαρακτηρίσω το είδος, γιατί σίγουρα μερικές είναι νεώτερες μου).

Σκορδάκια φυτρώνουν και άγρια στις εξοχές τέτοια εποχή, διάφορα είδη Allium. Έχουν όμορφα άσπρα δαντελλωτά λουλούδια με πολύ έντονη μυρωδιά σκόρδου. Για αυτό τον λόγο, κι ενώ τα αγαπώ πολύ, δεν τα περιλαμβάνω στο μαγιάτικο στεφάνι μου, που μοσκοβολάει πασχαλιές, τριαντάφυλλα και βότανα μυρωδικά. Ενώ είναι φαγώσιμα, τα δικά μας εδώ έχουν πολύ σκληρά κοτσάνια, έτσι δεν τα μαγειρεύω, απλώς σκορπάω τα ανθάκια τους στις σαλάτες της εποχής,

Τα φρέσκα σκορδάκια έμαθα να τα τρώω στην Ισπανία, όπου συμβαίνει το εξής περίεργο: τα ματσάκια πουλιούνται σε όλα τα μανάβικα και τα σουπερμάρκετ όλο τον χρόνο. Δεν έχουν εποχή. Ενώ, αντιθέτως, κρεμμυδάκια φρέσκα, που εμείς έχουμε όλο τον χρόνο, εκεί δεν βρίσκεις ούτε για δείγμα. Λένε «φρέσκα κρεμμύδια» και πουλάνε με τα φύλλα τους κάτι στο μέγεθος καρυδιού, που τρώγεται μόνο το άσπρο μέρος, τα φύλλα είναι σκληρά και άνοστα. Ένας πολύ κοινός ζεστός μεζές στη Μαδρίτη είναι το Huevos revueltos con ajitos, στην κυριολεξία «Αυγά επαναστατημένα με σκορδάκια». Εκεί, βλέπετε, η λέξη για το ανακάτεμα είναι η ίδια με την επανάσταση ή, σωστότερα, την εξέγερση. Μιλάμε για scrambled eggs, δηλαδή, που στην Ισπανία δεν είναι πρωινό αλλά μεζελίκι, με έναν σωρό συστατικά ανάλογα με την περίσταση και μπόλικο κόκκινο πιπέρι. Έτσι χαίρομαι τα φρέσκα σκορδάκια περισσότερο κι εγώ, παρόλο που τα βάζω και στα λαδερά και στις σαλάτες, γιατί έτσι παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και απολαμβάνεις την ιδιαιτερότητά τους. Είναι ευκολότατα και γίνονται στη στιγμή.

Σκορδάκια φρέσκα με αυγά
(μεζές για 4)

Υλικά

  • 2 αυγά ολόκληρα κι έναν κρόκο, ανακατεμένα αλλά όχι χτυπημένα
  • 1 ματσάκι σκόρδα φρέσκα ψιλοκομμένα
  • λάδι ποιότητος σαλάτας
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή πιμεντόν/πάπρικα

Οδηγίες
Τσιγαρίζετε τα σκορδάκια αλατισμένα σε καυτό λάδι για ένα λεπτό μέχρι να μυρίσουν, προσθέτετε τα αυγά και ανακατεύετε κανένα-δυο λεπτά συνέχεια μέχρι να δέσουν, περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με τα γούστα σας.

Εμένα μ’ αρέσουν ζουμερά, στον άντρα μου στεγνά. Τρίβετε πάνω το πιπέρι και σερβίρετε ζεστά με ψωμάκι φρέσκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'