Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αυτό το κέικ είναι για όλους

της Αμάτας Σκουλούδη Συνταγέςκέικ, γιαούρτι, σοκολάτα

Αυτό το κέικ είναι για όλους - εξηγούμαι: όλοι μπορούν να το φτιάξουν, είναι τόσο απλό που ως και ένα παιδάκι θα τα κατάφερνε, όλοι θα δοκιμάσουν έστω μία φέτα, γιατί είναι ανάλαφρο, με γιαούρτι, δίχως ίχνος βουτύρου, άρα δελεαστικό ως και για τους πλέον προσεκτικούς, είναι μισό-μισό άρα θα κερδίσει σοκολατομανείς και μη.

Υλικά για ένα κέικ αρκετό για 8:

  • 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • μισή κ.γ. αλάτι
  • 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 αυγά
  • λίγη βανίλια σε σκόνη
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • μισό φλιτζ. ελαιόλαδο
  • μισό φλιτζ. γιαούρτι
  • 90 γραμμ. λιωμένη, καλή σοκολάτα

Λιώνουμε αρχικά τη σοκολάτα σε μπεν μαρί: πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει τοποθετούμε ένα μεταλλικό μπολ που εφάπτεται ακριβώς στο πάνω μέρος της και μέσα του λιώνει η σοκολάτα. Μόλις είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τη φωτιά αλλά αφήνουμε το μπολ πάνω στην κατσαρόλα με το βραστό νερό, θέλουμε τη σοκολάτα ρευστή και ζεστή για τη συνέχεια.

Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ελαφρώς ένα στρογγυλό σκεύος για κέικ με διάμετρο περίπου 20 εκατοστών (έχει σημασία η σχετική ακρίβεια, γιατί τα υλικά είναι μετρημένα για αυτές τις διαστάσεις). Το αλευρώνουμε κιόλας.

Όλα τα στερεά υλικά - εκτός βανίλιας - τα αδειάζουμε σε άνετο μπολ, τα ανακατεύουμε με κουτάλι και αφήνουμε κατά μέρος. Σε ένα δεύτερο σπάμε και αδειάζουμε τα αυγά, τη βανίλια και ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός. Αν διαθέτουμε τα μεγάλα, αβανταδόρικα, επαγγελματικά μίξερ για κέικ, η δουλειά μας γίνεται πιο εύκολη. Όσο τα αυγά αφρατεύουν προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη, ένα λεπτό ανακατέματος είναι αρκετό. Προσθέτουμε κατόπιν το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ώσπου να προλύψει μείγμα ομοιόμορφο. 

Μετά από δύο λεπτά προσθέτουμε το μισό μίγμα των στερεών υλικών, από το δίπλα μπολ, το γιαούρτι και αμέσως μετά τα υπόλοιπα στερεά. Το ανακάτεμα συνεχίζεται μέχρι να σχηματιστεί ζύμη παχύρρευστη, δεν θα σφίξει πολύ.

Τη μισή από αυτή την αδειάζουμε ως έχει στο σκεύος που ετοιμάσαμε. Στην υπόλοιπη αδειάζουμε την ήδη λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύουμε να πάρει το χρώμα της και αδειάζουμε και αυτή.

Με μια σπάτουλα ή ένα μεγάλο μαχαίρι φροντίζουμε για το αισθητικό (μα και γευστικό) μέρος του κέικ: ανακατεύουμε της δύο ζύμες και τις ενώνουμε ώστε να αποκτήσουν όψη όμοια με το κέικ της φωτογραφίας. Τίποτα πολύπλοκο, ένα ζικ-ζακ με το μαχαίρι είναι αρκετό.

Σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο ψήνουμε το κέικ για 35 με 40 λεπτά, ώσπου να βυθίσουμε οδοντογλυφίδα και να βγει καθαρή. Μετά το ξεφούρνισμα και πριν το κόψιμο το αφήνουμε για 10 με 15 λεπτά εκτός φούρνου να κρυώσει καλά και μετά το συνοδεύουμε με ό,τι μας κάνει κέφι: παγωτό, με όση λιωμένη σοκολάτα περίσσεψε ή, η δική μου αδυναμία, κάμποσες φρέσκες φράουλες.

* Η Αμάτα Σκουλούδη είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr

Περισσότερα άρθρα της Αμάτας Σκουλούδη

*Φωτογραφίες και διασκευή συνταγής από το forloveofthetable.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'