Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γαύρος σε φύλλο κρούστας και σάλτσα βουτύρου με σαφράν

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα έξι που απαγορεύονται

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςρεβιθοκεφτέδες, ρεβίθια, φούρνος, δίαιτα

«Νιώθεις κουρασμένη; Δεν ξυπνάς εύκολα το πρωί; Θέλεις να χάσεις και κάποια κιλά;». Η φίλη που έκανε τις ερωτήσεις έμοιαζε να παίζει σε  διαφήμιση αλλά επέμενε. «Κάνε για τρεις εβδομάδες τη "διατροφή των έξι απαγορεύεται" και θα δεις πόσο πιο καλά θα νιώσεις». Κάπως έτσι χτύπησε τη φλέβα της περιέργειάς μου και τσίμπησα! Και νά 'μαι τώρα, με τα 6 “όχι” κολλημένα στο ψυγείο, για να μην ξεχαστώ, να προσπαθώ να οργανώσω την καθημερινότητά μου. Απαγορεύονται: Το τσιγάρο (δεν με νοιάζει, δεν καπνίζω). Ο καφές (βολεύομαι με ντεκαφεϊνέ που επιτρέπεται). Άμυλο και δημητριακά, δηλαδή ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες κλπ (εντάξει, τρεις βδομάδες είναι, θα περάσουν). Αλκοόλ (ζηλεύω λίγο αλλά το καταφέρνω). Γαλακτοκομικά (χωρίς τυρί; Αρχίζουν και ζορίζουν τα πράγματα). Ζάχαρη, μέλι και οποιοδήποτε γλυκαντικό (βασανίζομαι!).      

Photo: foodpeoplewant.com
Photo: foodpeoplewant.com

Τι επιτρέπεται; Όλα τα υπόλοιπα: κρεατικά, ψαρικά, αυγά, λαχανικά, φρούτα, καστανό ρύζι και όσπρια. Και το λάδι, ευτυχώς. Ξεκινώ με τα ρεβίθια που μ’ αρέσουν, λοιπόν, σε μια εκδοχή ψευτο-φαλάφελ.

Ρεβιθοκεφτέδες στον φούρνο

  • 1 φλιτζάνι ρεβίθια μουσκεμένα από το προηγούμενο βράδυ
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 καυτερή πιπερίτσα, καθαρισμένη από τα σπόρια
  • 1 κουταλάκι κύμινο
  • 1 αυγό
  • αλάτι και πιπέρι

Η παρασκευή τους απλή, ακόμη και για παιδιά. Βάζω όλα τα υλικά στο μούλτι και τα πολτοποιώ. Προσοχή, τα ρεβίθια μπαίνουν όπως είναι, μουσκεμένα αλλά ωμά, ενώ το αυγό θα τα βοηθήσει να κρατήσουν τη συνοχή τους καθώς δεν έχουν ούτε ψωμί ούτε αλεύρι.

Photo: mayihavethatrecipe.com
Photo: mayihavethatrecipe.com

Αφήνω τη «ζύμη» για μισή ώρα στο ψυγείο να σφίξει λίγο. Με λαδωμένα χέρια πλάθω μικρά μπιφτεκάκια και τα αραδιάζω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνω περίπου ένα εικοσάλεπτο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C.

Τα σερβίρω με λίγο καστανό ρύζι (όσπρια και ρύζι, η πλήρης τροφή) και λίγη σάλτσα με ταχίνι (λίγο ταχίνι με λεμόνι και λιωμένο σκόρδο και αραιωμένο με λίγο νερό).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'