Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Κερκυραϊκό μπουρδέτο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα Μελομακάρονα της Φροσούλας

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη ΣυνταγέςΧριστούγεννα, μελομακάρονα

Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, η μακαρίτισσα η μητέρα μου κάθε τέτοια εποχή ετοίμαζε τα μελομακάρονα του σπιτιού μας ανακατώνοντας τα υλικά με την παλάμη της μέσα στη μεγάλη πήλινη λεκάνη που είχαμε για τέτοιες δουλειές. Είναι θαύμα πώς έχει σωθεί και δεν έσπασε εκείνη η κόκκινη λεκάνη, γυαλωμένη από μέσα μόνο και στολισμένη με μια ακανόνιστη λευκή πινελιά. Την έχω να την θαυμάζω και συχνά φτιάχνω μέσα το ανοιξιάτικο «ξυνό», που θέλει τέτοιο σκεύος για να πετύχει.

Photo: mydailyjoys.com
Photo: mydailyjoys.com

Η μητέρα μου ήταν μαγείρισσα καλή αλλά όχι παθιασμένη. Μεθοδική και εξαιρετικά οργανωμένη νοικοκυρά, έφτιαχνε τα φαγητά και τα γλυκά που ήξερε πως άρεσαν στον πατέρα μου, κυρίως, και σπάνια πειραματιζόταν ή ένοιωθε την ανάγκη να δοκιμάσει κάτι απλά από έμπνευση. Τα μελομακάρονά της – που τη συνταγή σας δίνω πιο κάτω — είναι κριτσανιστά κι όχι μουσκεμένα στο μέλι. Έτσι τα συνηθίσαμε στο σπίτι μας κι έτσι μου αρέσουν. Η πολύπλοκη γεύση τους, στη γήινη απλότητά της, γίνεται βαθύτερη όσο μένουν.

Επειδή πρόσφατα έγραψα στο Gourmet της Ελευθεροτυπίας για τα χαρούπια, ένας αναγνώστης από το Φόδελε της Κρήτης, μου έστειλε μέιλ λέγοντας πως στα μέρη του για τα μελομακάρονα χρησιμοποιούν το πικρουλό μέλι που γίνεται όταν οι μέλισσες πάρουν νέκταρ από τα άνθη της χαρουπιάς. Μάλιστα μου έστειλε με κούριερ ένα βαζάκι τέτοιο μέλι που έχει κρατήσει χρόνια πολλά, από τον πατέρα του, μια και πλέον δεν βγάζει κανείς, όπως μου είπε. Αυτό το μέλι που είχε την καλοσύνη νε μου στείλει ο κύριος Μακρυδάκης θα βάλω στα μελομακάρονα που θα φτιάξω μεθαύριο. Εσείς χρησιμοποιήστε ρικόμελο, που ταιριάζει επίσης, ή και από κωνοφόρα.

Μυρωδάτα Μελομακάρονα (για 60-70 μελομακάρονα μικρά)

  • 1 ¼ φλιτζανιού ελαφρύ ελαιόλαδο ή ανάμικτο ελαιόλαδο με ηλιέλαιο
  • 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι φρεσκοστιμμένο
  • 3-4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ φλιτζάνι μπράντι
  • 1 ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

Για το σιρόπι:

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 μεγάλο κομμάτι φλούδα πορτοκάλι
  • 1 μεγάλο κομμάτι φλούδα λεμόνι

Για το πασπάλισμα:

  • 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα ή μίγμα καρύδια και αμύγδαλα
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα

Σε μεγάλη γαβάθα χτυπήστε με μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και προσθέστε τον χυμό πορτοκάλι. Σε άλλη γαβάθα ανακατέψτε μαζί 2 φλιτζάνια από το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και αδειάστε το μίγμα σιγά-σιγά στη γαβάθα με το λάδι, δουλεύοντας διαρκώς με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα. Προσθέστε το μπράντι, το σιμιγδάλι, τα ξύσματα, το γαρίφαλο και την κανέλα και δουλέψτε να ενσωματωθούν. Αδειάστε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε, προσθέτοντας αλεύρι όσο χρειάζεται, για να πάρετε μαλακιά ζύμη. Σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε 30 λεπτά.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180° C. Με κουτάλι της σούπας παίρνετε κομμάτια ζύμη και δώστε της σχήμα οβάλ, περίπου 5 εκ. σε μήκος. Με τα δόντια πιρουνιού πατήστε ελαφρά από πάνω, να κάνετε σχέδιο. Τοποθετήστε σε λαμαρίνα και ψήστε 20-25 λεπτά, να ροδίσουν ελαφρά. Μεταφέρετε σε σχάρα να κρυώσουν μια νύχτα.

Την επομένη κάντε το σιρόπι: Σε μικρή κατσαρόλα βάλτε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό και τα ξύσματα να σιγοβράσουν 5-10 λεπτά. Χαμηλώστε πολύ τη φωτιά, ίσα να κρατιέται το σιρόπι ζεστό. Με τρυπητό κουτάλι βουτάτε στο σιρόπι 2-3 μελομακάρονα μαζί. Πρέπει να μουσκέψουν αλλά να μη μαλακώσουν πολύ, παραμένοντας τραγανά.

Μεταφέρετε τα μελομακάρονα σε πιατέλες, σε μία στρώση. Σε μικρή γαβάθα ανακατέψτε το καρύδι με το γαρίφαλο και την κανέλα και με το μίγμα πασπαλίστε τα μελομακάρονα. Αφήστε να κρυώσουν εντελώς και βάλτε σε αεροστεγές δοχείο. Διατηρούνται τουλάχιστον 3 εβδομάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'