Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σπιτικό παστέλι: με σουσάμι, αμύγδαλο ή φιστίκι;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μπατόν σαλέ λαδένια για όλες τις ώρες

της Μαρίας Τσέκου Συνταγέςμπατόν σαλέ, μπισκότα, ελαιόλαδο, μπατόν σαλέ νηστίσιμα, μπατόν σαλέ χωρίς βούτυρο, εύκολα μπατόν σαλέ

Πολύ καιρό τώρα ψάχνω να βρω μια γρήγορη και απλή συνταγή για μπατόν σαλέ. Κάτι που να γίνεται εύκολα, να μη χρειάζεται να φροντίσεις ιδιαίτερα για αγορά πρώτων υλών, να μπορεί να γίνει αλμυρό και, αν είσαι σε απόγνωση και δεν υπάρχει γλυκό στο σπίτι, να αλλάζει με λίγη ζάχαρη, στο πι και φι, και να γίνεται κάτι σαν κουλουράκι. Η συνταγή βρέθηκε και δεν σας κρύβω ότι τα φτιάχνω πολύ συχνά καθώς, εκτός από νόστιμα και γρήγορα στην παρασκευή τους, είναι και νηστίσιμα. Νομίζω πως θα μας φανούν χρήσιμα για να κόψουμε την πείνα μας, να συνοδεύσουμε το κρασί ή το καφεδάκι. Μπατόν σαλέ, λοιπόν, για όλες τις ώρες!

Photo: Susu K@Flickr
Photo: Susu K@Flickr

Υλικά

  • 1 ποτήρι κρασί λευκό (250 γρ.)
  • 1 ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (220 γρ.)
  • 1 και ½  κ. γλυκού αλάτι (κοφτό)
  • 700-800 γρ. αλεύρι (περίπου)
  • 3 καρότα μεγάλα (200 - 250 γρ. περίπου)

Τα πράγματα είναι απλά και γρήγορα. Η γνωστή ευρύχωρη λεκάνη κάνει την εμφάνισή της στον πάγκο και ξεκινάμε. Τρίβουμε τα καρότα στο χοντρό μέρος του τρίφτη και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη. Ανακατεύουμε το κρασί με το ελαιόλαδο και το αλάτι. Τώρα προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και σιγά-σιγά το αλεύρι.

Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή, ίσως χρειαστεί να αυτοσχεδιάσετε με την ποσότητα του αλευριού λόγω της ύπαρξης του καρότου στη συνταγή. Αυτό που θέλουμε είναι μια ζύμη εύπλαστη, λεία και απαλή που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης. Μπορούμε να πλάσουμε και να φουρνίσουμε άμεσα τα μπατόν σαλέ μας αλλά εγώ θα σας πρότεινα να αφήσετε περίπου 30' λεπτά τη ζύμη να ξεκουραστεί. Στρώνουμε ένα ταψί μεγάλο με χαρτί ψησίματος (μάλλον θα χρειαστεί και δεύτερο) και ξεκινάμε να πλάθουμε μικρά μπαστουνάκια.

Photo: Susu K@Flickr
Photo: Susu K@Flickr

Τα ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Μην τα παραψήσετε! Ξεκινάμε τις δοκιμές άμεσα, καθώς έχουμε φουρνίσει τα υπόλοιπα, και περιμένουμε υπομονετικά να ψηθούν. Μην αναρωτιέστε αν φτιάξατε πολλά, κανείς δεν θα φάει μόνο ένα!

Σημείωση:
Το κρασί που θα επιλέξετε καλό θα είναι να έχει απαλή και ευχάριστη γεύση για καλύτερο αποτέλεσμα. Την εκδοχή με τη ζάχαρη θα την πούμε στη συνέχεια...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίας Τσέκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες