Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τάρτα λεμόνι και στη νηστεία

της Ρένιας Κοτσινονού Συνταγέςλεμονόπιτα, νηστεία, νηστίσιμα, βρώμη, φυτικό βούτυρο

Η περίοδος της νηστείας μπορεί να ακούγεται μονότονη γευστικά όμως κρύβει μεγάλο μαγειρικό ενδιαφέρον. Αν για μία εβδομάδα (έστω) ξεχάσεις πως στο ψυγείο υπάρχουν γάλα, βούτυρο και αυγά έχεις την πολύ καλή ευκαιρία να πειραματιστείς με ό,τι φτιάχνεις και τον υπόλοιπο χρόνο κάνοντάς το ελαφρύτερο και σαφώς πιο υγιεινό. Προχθές θέλησα να ξεφύγω από τα τυπικά σαρακοστιανά γλυκίσματα (όχι άλλο χαλβά και μουστοκούλουρα) και αποφάσισα να δοκιμάσω το αγαπημένο μου επιδόρπιο, την τάρτα λεμονιού, σε εκδοχή νηστίσιμη. Αυγά πουθενά, ούτε στη βάση ούτε και στην κρέμα, νιφάδες βρώμης στη ζύμη για να γίνει τραγανή και λίγο φυτικό βούτυρο (αναγκαίο για να ενωθούν τα υλικά της βάσης). Όχι απλώς πέτυχε, η κλασική μου συνταγή στο τεφτέρι της κουζίνας αντικαταστάθηκε απευθείας αφού η νηστίσιμη τάρτα με ξετρέλανε με την κριτσανιστή της βάση και την ανάλαφρη λεμονόκρεμα.

Photo: thesubletkitchen@Flickr
Photo: thesubletkitchen@Flickr

Τάρτα λεμονιού νηστίσιμη

Υλικά

Για τη βάση της τάρτας:

  • 3/4 της κούπας αλεύρι
  • 1 και 1/3 της κούπας νιφάδες βρώμης
  • 1/3 της κούπας φυτικό βούτυρο
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

Για την κρέμα:

  • 5 και ½ κ.σ. κορν φλάουρ
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • ελάχιστο κ.γ. αλάτι
  • 1-2 βανίλιες σε σκόνη
  • ½ κούπα χυμό λεμονιού
  • ξύσμα λεμονιού
  • ½ κούπα νερό και 2 και ¼ της κούπας νερό ακόμη
  • 1 κ.σ. φυτικό βούτυρο

Για τη ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε την καστανή ζάχαρη, το φυτικό βούτυρο, τη βρώμη και το αλεύρι μέχρι να ενωθούν. Το μίγμα θα πρέπει να είναι ελαφρώς υγρό και ανάγλυφο. Αλείφετε με λίγο βούτυρο ένα στρογγυλό ταψάκι, βάζετε μέσα τη ζύμη και την πατάτε με τα χέρια για να σχηματίσετε βάση όσο το δυνατόν ομοιόμορφη. Βάζετε πάνω στη ζύμη λαδόκολλα και από πάνω της φασόλια, για να μη φουσκώσει. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για περίπου 15-17 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Όσο ψήνεται η βάση, ετοιμάζετε τη γέμιση. Βάζετε σε ένα μπολ το κορν φλάουρ, τη μισή κούπα νερό, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι και τα ανακατεύετε. Ρίχνετε τον χυμό του λεμονιού και χτυπάτε το μίγμα μέχρι να γίνει κρεμώδες και λείο. Παράλληλα αδειάζετε το υπόλοιπο νερό (2 & ¼) σε κατσαρόλα, το ζεσταίνετε και όταν βράσει ρίχνετε μέσα το μίγμα με το λεμόνι, ανακατεύοντας συνεχώς.

Photo: thesubletkitchen@Flickr
Photo: thesubletkitchen@Flickr

Το αφήνετε πάνω στο μάτι σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να πήξει, για περίπου 5', ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αποσύρετε την κατσαρόλα από το μάτι και ρίχνετε μέσα το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να ενωθεί με το υπόλοιπο μίγμα. Αφήνετε να κρυώσει για 10' και κατόπιν ρίχνετε τη γέμιση πάνω στη βάση. Περιμένετε να σταθεροποιηθεί πριν την κόψετε.

[Η Ρένια Κοτσινονού είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr]

Περισσότερα άρθρα της Ρένιας Κοτσινονού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'