Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πρωινό για τον ξενύχτη

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςαυγά, πατάτες, πρωινό

Λίγες ώρες ύπνου, μάτια μισόκλειστα, στομάχι σφιγμένο. Για τον ξενύχτη ο δυνατός καφές δεν φτάνει, ψάχνει κάτι να τον χορτάσει και μαζί να τον τονώσει. Η Αναστασία Λαμπρία τον φρόντισε με ενισχυμένη μακαρονάδα, υπάρχει όμως και πιο σύντομος δρόμος: πατάτες και αυγά αλλά με κόλπο που τα μπλέκει ωραία. Τελευταία το έχω καθιερώσει σαν πρωινό Κυριακής όποτε προκύπτουν εξοντωτικά σαββατόβραδα κι εντός εβδομάδας όταν η μέρα προβλέπεται δύσκολη. Οι πατάτες τρίβονται σε ψιλές λωρίδες και τηγανίζονται ζουληγμένες, ροδίζουν και από πάνω στρώνονται τα αυγά, ο κρόκος σπάει και τις ποτίζει. Hash browns η επίσημη ονομασία του, με προέλευση βορειοαμερικάνικη, καθιερωμένο εκεί ως πρωινό γεύμα ή συνοδευτικό σε μπέργκερ και μπιζόλες.

Photo: stml@Flickr
Photo: stml@Flickr

Πρωινό για δύο ή μεσημεριανό για έναν:

  • 2 πατάτες καθαρισμένες
  • 2 αυγά
  • μισό φτλιζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Πλένω καλά τις πατάτες και τις ξεφλουδίζω. Παίρνω τον κόφτη τύπου μαντολίνο και τις κόβω σε λεπτές λωρίδες (juliennes). Εναλλακτικά, τις περνάω από τον πιο χοντρό κόφτη του τετράπλευρου τρίφτη. Σε ένα μπολ μετά, τις αλατίζω ελαφρά και ανακατεύω με το χέρι.

Σε άνετο, αντικολλητικό κατά προτίμηση, τηγάνι ρίχνω το λάδι και το ζεσταίνω ώσπου να κάψει. Με τις χούφτες ρίχνω τις τριμμένες πατάτες και τις πιέζω με μεταλλική σπάτουλα να ενωθούν και να τηγανιστούν σαν μεγάλος κεφτές. Περιμένω μέχρι να καψαλιστεί κατά τα γούστα μου η μια πλευρά και αναποδογυρίζω για την άλλη. Επαναλαμβάνω μέχρι να τελειώσουν οι πατάτες.

Αν δεν τις θέλουμε ενωμένες, τις τηγανίζουμε σκόρπιες μέχρι να ροδίσουν. Θα είναι εξίσου νόστιμες, σαν τραγανά τσιπς. Μόλις τελειώσω με τις πατάτες, ρίχνω στο τηγάνι τα αυγά. Με κουτάλι τα βρέχω από πάνω με το καυτό λάδι και τα τηγανίζω μέχρι να σφίξουν, όχι να καούν, θέλω ο κρόκος να παραμείνει μελάτος - υπάρχει λόγος.

Στο πιάτο πια, ένα στρώμα πατάτες, τα αυγά από πάνω και ζούληγμα του κρόκου με το πηρούνι να μπερδευτούν. Και λίγο ψωμί από δίπλα για τον ξενύχτη, παρακαλώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'