Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πού θα πάμε για μπακαλιάρο;

της Θάλειας Τσιχλάκη μπακαλιάρος, εστιατόρια

Μπορεί των φρονίμων τα παιδιά να μαγειρεύουν πριν πεινάσουν αλλά των μη φρονίμων μερικές φορές την περνάνε καλύτερα γιατί τρώνε έξω. Αν ξέχασες τελείως να αγοράσεις μπακαλιάρο ή αν δεν θυμήθηκες χθες να βάλεις τον μπακαλιάρο στο νερό για να ξαρμυρίσει, μη χολοσκάς. Το φρόντισαν κάποιοι άλλοι πριν από σένα και μάλιστα με πολύ μεράκι. Χθες επικοινώνησα με τα αγαπημένα μου στέκια ψαροφαγίας, ανέκρινα ιδιοκτήτες και μαγείρους και έμαθα πώς θα φτιάξουν τον μπακαλιάρο σήμερα το μεσημέρι. Οπότε το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μερικά τηλεφωνήματα καθώς η ημέρα επιβάλει να έχεις κάνει κράτηση πριν βγεις στους δρόμους κι αν είναι δυνατόν κάνε την όσο πιο νωρίς γίνεται. Ζήτω ο μπακαλιάρος, ζήτω και το στοκοφίσι!

Άργουρα
Ο σεφ-ιδιοκτήτης Νίκος Μιχαήλ ήταν κατηγορηματικός: «Θα σερβίρω τον κλασικό μου παστό μπακαλιάρο με ρίγανη στο κουρκούτι και σκορδαλιά με πατατούλες και δίπλα του βρούβες, θα έχω όμως και φρέσκο επίσης με κουρκούτι και σκορδαλιά.»
Αγησιλάου 49-51, Καλλιθέα - Τζιτζιφιές, τηλ. 217 7173 200

Άριας (Restaurant)
Η συνταγή για τη σκορδαλιά είναι της γιαγιάς Μαριέττας, έρχεται απευθείας από την Κύθνο και την θέλει δυνατή στο σκόρδο και με ψωμί για να την νιώθεις έντονα στο στόμα. Ο μπακαλιάρος όμως είναι παστός, μαδημένος και πλασμένος σε κροκέτα, που καθώς τηγανίζεται σε άφθονο ελαιόλαδο βγαίνει σαν τραγανός απ' έξω λουκουμάς.
Λεωφ. Βάρης- Κορωπίου και Ρεθύμνου 2, τηλ. 210 9658629

Βαρούλκο (Varoulko seaside)
Η πρόταση του Λευτέρη Λαζάρου διαφέρει ως προς την οπτική αλλά και την τεχνική. Σήμερα θα σερβίρει έναν τηγανητό μπακαλιάρο με κόκκινο αγιολί, με ντομάτα και σκόρδο και μια κροκέτα μπακαλιάρου με χοντρο-σπασμένη πατάτα, κάππαρη, ελιές, σχοινόπρασο (τσάιβς) και σκόρδο.
Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο - Πειραιάς, τηλ. 210 5228400

Θαλασσινός
Η Ντίνα Λουκή, οικοδέσποινα της γνωστής ψαροταβέρνας πίσω από το Ωνάσειο, και ο σεφ Ξενοφώντας Κατσιμαγκλής βάλθηκαν να πιάσουν το φουλ του μπακαλιάρου κι έτσι, εκτός από τον κλασικό τηγανητό μπακαλιάρο με την καρυδάτη σκορδαλιά, θα σερβίρουν και καλαματιανό μπακαλιάρο με κουνουπίδι και σάλτσα ντομάτας, μπακαλιάρο ταρτάρ με κόλιανδρο και εσπεριδοειδή και μπακαλιάρο της κατσαρόλας «μπιάνκο», δηλαδή λεμονάτο με πατάτες.
Λυσικράτους 32 και Ηρακλέους, Καλλιθέα-Τζιτζιφιές, τηλ. 210 9404518

Κόλλιας
Στον Κόλλια τέτοιες μέρες κρατάνε την παράδοση. Το μενού έχει μπακαλιάρο τηγανητό με κουρκούτι και σκορδαλιά, έτσι απλά για να μην ψαχνόμαστε.
Λεωφ. Συγγρού 303 και Δημοσθένους, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9408620

Μαριάνο
Στο αντιπαριανό αυτό μεζεδοπωλείο ο ιδιοκτήτης προτείνει μπακαλιάρο τηγανητό με κουρκούτι ή τηγανητό με αμύγδαλο αλλά χωρίς κουρκούτι. Και οι δυο συνοδεύονται με σκορδαλιά και σταμναγκάθι.
Αγίου Γεωργίου 59 και Διονύσου, Χαλάνδρι, τηλ. 210 682 4224

Παράμαλο
Ο παλιός ιδιοκτήτης του «Τσαφ» της Χαλκίδας βρίσκεται πια σε αυτή την όμορφη ταβέρνα της Νέας Κηφισιάς. Για σήμερα υπόσχεται να σερβίρει μπακαλιάρο φούρνου με κόκκινη σάλτσα και τον παραδοσιακό τηγανητό μπακαλιάρο με κουρκούτι και σκορδαλιά.
Πάρνηθος 13, Νέα Κηφισιά, τηλ. 210 6205927

Τραβόλτα
Το τι μπορεί να κρύβει αυτό το τόσο απλό: «ο παστός μας μπακαλιάρος θα είναι τηγανητός με κουρκούτι και σκορδαλιά και ο φρέσκος μας ψητός στη σχάρα, με σκορδαλιά και οι δύο», δεν μπορώ να το απαντήσω με βεβαιότητα για αυτό αφήνω τους ιδιοκτήτες του Τραβόλτα, τον Βαγγέλη και το Σπύρο Λιάκο, να σας το εξηγήσουν στο πιάτο.
Αγ. Παύλου 33 και Αρκαδίας, Μπουρνάζι, τηλ. 210 5719222

Ψάριστον
Όταν όλοι οι άλλοι μαγειρεύουν τον κλασικό παστό μπακαλιάρο (Gadus morhua), ο Βασίλης Ακρίβος ψάχνει πώς να μας τρελάνει με τα περίεργά του. Για αυτό σήμερα ψήνει τον άλλο μπακαλιάρο, τον black cod του Βόρειου Ειρηνικού (Anoplopoma fimbria), και τον σερβίρει με πουρέ από αβοκάντο και σκόρδο. Θα έχει βέβαια και τον παστό μόνο που θα είναι ωμός, απλά ξαρμυρισμένος με λάδι και λεμόνι.
Kαλαβρύτων 16, Νέο Ηράκλειο, τηλ. 210 2850746

Πρόσφατα άρθρα της Θάλειας Τσιχλάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'