Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πέντε αστέρια: της Κυριακής τα πρωινά

του Δημήτρη Μπούτου Κάντο μόνος σουπρωινό

Όπως και να το δεις, το πρωινό είναι υπόθεση της Κυριακής. Μεσοβδόμαδα ένας καφές και κάτι φαγώσιμο στα γρήγορα, συνήθως από τον πλησιέστερο φούρνο, είναι τα μόνα που λαχανιαστά προλαβαίνεις. Μα τα σαββατοκύριακα, η λασκάδα της μέρας από τη μια, το αργά το πρωί/νωρίς το μεσημέρι ξένοιαστο ξύπνημα από την άλλη ανοίγουν την όρεξη και φτιάχνουν τα κέφια για κάτι παραπάνω. Πρώτη λύση τα αυγά, εδώ είναι μαζεμένες οι ιδέες μας. Σήμερα θες πρωινό ενισχυμένο, γλυκό ή αλμυρό δεν έχει σημασία, αρκεί δίπλα στον δυνατό, πρώτο καφέ να στέκεται κάτι νόστιμο και χορταστικό. Οι bostanistas έχουν (και πάλι) τη λύση:

photo: marthastewart.com
photo: marthastewart.com

Πρωτοκαθεδρία στα γαλλικά φιλιά, έτσι καθιέρωσε η Αναστασία Λαμπρία να λέμε εντός bostanistas τα french toasts. Τα ετοίμασε πρώτη με τον κλασικό τρόπο, με μέλι ή σιρόπι από γλυκό του κουταλιού ή ζάχαρη.

Επανέρχεται για να τους προσθέσει αρώματα, λεμόνι και τζίντζερ, και να συνοδεύσουν τους επαναληπτικούς καφέδες του πρωινού. 

Photo: diethood.com
Photo: diethood.com

Κι επειδή είναι ιδεώδη για καθυστερημένα ξυπνήματα, όσο μεσημεριάζει γίνονται πιο αλμυρά: με τριμμένη φέτα, και θυμίζουν κάτι από προσεγμένο ψωμοτύρι ή πιπεράτα με κρεμμυδάκι και κόλιανδρο και από δίπλα κέτσαπ με κάμποση καπνιστή πάπρικα.

Έρχεται η ώρα της τηγανίτας, η πιο χορταστική απόκριση στις πρωινές λιγούρες. Η Ευφροσύνη Κάτσουνα πριν λίγο καιρό μας έδειξε πώς φτιάχνουν στην Κρήτη τις κουταλίτες, μικρές χρυσαφένιες μπουκιές σε μέγεθος κουταλιάς με θυμαρίσιο μέλι.

Σε δυτικότροπα κόλπα, τα γνώριμα σε όλους πια pancakes, μόνο που η Αμάτα Σκουλούδη έχει τρικ έξυπνο για να αφρατέψουν: μερικά κομμάτια μπανάνας στο μίγμα τους, που και τα φουσκώνουν και τα νοστιμεύουν.

Πρωινό στο βαζάκι - εδώ χρειάζεται λίγη φροντίδα παραπάνω αλλά αξίζει τον κόπο. Ο Κώστας Τσαούσης βγάζει τα υλικά στον πάγκο: γιαούρτι ξινούτσικο, ξηροί καρποί, νιφάδες βρώμης, υπερ-φρούτα (μύρτιλλο, κράνα, σταφίδες) και λίγο γλυκό του κουταλιού για γλυκό φινάλε. Τα βάζει σε στρώσεις στο ατομικό βαζάκι, έτοιμο το πιο χορταστικό και θρεπτικό πρωινό! Παραπλήσια εκδοχή του και πιο σύντομη εκείνη της γκρανόλας, επίσης με γιαούρτι, μέλι και φρέσκα φρούτα, πάλι στο βάζο.

Photo: digestmiami.com
Photo: digestmiami.com

Δεν αφήνουμε χωρίς φροντίδα κρυωμένους και γριπιασμένους (κάθε σπίτι και από ένας). Είναι μεν άρρωστοι και καταβεβλημένοι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διαβιούν ως σε στρατόπεδο, έτσι τους υπερασπίζεται η Αναστασία Λαμπρία και με πλατιά μακαρόνια, αυγά, λίγο γάλα, αλατοπίπερο και τυρί φτιάχνει τα ζυμαρικά των καταπονημένων για να ευχαριστηθούν και να τονωθούν.

Για το επόμενο στάδιο, της αντιβίωσης, η Ευφροσύνη Κάτσουνα στήνει το πιάτο που θα ζωηρέψει τους κρεβατωμένους: αυγό φρέσκο τηγανητό, κεφαλογραβιέρα, λίγο απάκι και ελιές μαύρες τηγανητές (όχι πως τους υγιείς μας αφήνει ασυγκίνητους).

Τέλος, για όσους σηκωθούν με λίγο κέφι παραπάνω και θέλουν να ευχαριστήσουν τους επόμενους, έχουμε μπισκότα έτοιμα στα πεταχτά, πανεύκολα. Η Λεονί Σταφυλά τα χρονομέτρησε: από το ξεκίνημα της ετοιμασίας μέχρι την πρώτη μπουκιά δεν πέρασαν πάνω από 20 λεπτά! Μαλακά, σοκολατένια, εθιστικά.

Αλλά και τα λευκά, με μαύρη ζάχαρη και δάκρυα σοκολάτας τα έχουμε δοκιμάσει ξανά και ξανά, πετυχαίνουν ακόμα και με μάτια κλειστά.

Μια ιδέα είναι μόνο τα παραπάνω, με την ετικέτα πρωινό θα βρείτε όλες τις προτάσεις των bostanistas συγκεντρωμένες για ωραία ξυπνήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'