Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Καπνιστό χούμους με μαυρομάτικα φασόλια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα κρητικά: κατσικάκι με άγριες αγκινάρες

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςκρητική κουζίνα, κατσικάκι, αγκινάρες

Ένας εκπληκτικός μεζές της εποχής είναι οι άγριες αγκινάρες. Δεν έχουν καμία σχέση με τις αγκινάρες που όλοι ξέρουμε, εφόσον τρώμε μόνο το κοτσάνι και όχι το μπουμπούκι, μετά απο λεπτομερές καθάρισμα από τις σκληρές ίνες. Όπως καταλαβαίνετε, είναι αρκετά δύσκολο να τις καθαρίσουμε, όμως αν ποτέ πέσουν στα χέρια σας, προτείνω να τις δοκιμάσετε.

Τώρα που είναι Σαρακοστή τις τρώμε συνήθως βραστές με ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι. Στο σπίτι μας είναι νωρίς ακόμη για να νηστέψουμε οπότε τις παντρέψαμε με κατσικάκι μικρό και νόστιμο. Αν τώρα δεν έχετε άγριες αγκινάρες, μπορείτε να βάλετε τις κανονικές. Μην ξεχνάτε όμως ότι τις βάζουμε λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος, για να μείνουν τραγανές και να μη λιώσουν, ίσα να πάρουν το άρωμα του φαγητού μας. Κλείνοντας, κάτι ενδιαφέρον που διάβασα για την άγρια αγκινάρα, είναι οτι αποτελεί πηγή βιοκαυσίμων και είναι και μια αρκετά φθηνή πρώτη ύλη για βιολογική κτηνοτροφία.

Κατσικάκι με άγριες αγκινάρες

Υλικά

  • 1 κιλό άγριες αγκινάρες
  • 2 κιλά κατσίκι (μπροστινό μέρος) κομμένο σε μερίδες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φύλα δάφνη
  • μαύρο πιπέρι
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • 2 μεγάλες ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλη κουταλιά πελτέ ντομάτα
  • ζωμό λαχανικών ή νερό
  • αλάτι

Σε μια κατσαρόλα με πολύ νερό ζεματίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν. Σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κατσίκι με το ελαιόλαδο να ροδίσει καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη δάφνη, το πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, συνεχίζουμε με τη ντομάτα και τον πελτέ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον ζωμό, αλατίζουμε και αφήνουμε το φαγητό μας να μαγειρευτεί περιμένοντας καρτερικά. Προς το τέλος προσθέτουμε τις αγκινάρες, ανακατεύουμε ελαφρά να δέσουν οι γεύσεις και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ένα δεκάλεπτο μέχρι να μαλακώσουν λίγο αλλα προσοχή όχι να λιώσουν.

Συνοδεύεται άριστα με πολλές, πολλές πατάτες τηγανισμένες στο ελαιόλαδο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'