Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ογκρατέν δια χειρός υπουργού

της Αλέκας Κυφιώτη Συνταγέςκουνουπίδι, τυρί, μπεσαμέλ

Ο νέος αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, ο Γιάννης Τσιρώνης, γιόρτασε τα πρώτα “υπουργικά” του γενέθλια στις 28 Φεβρουαρίου. Ήταν μια από τις σπάνιες φορές που δεν περάσαμε μαζί την ημέρα των γενεθλίων του. Ο Γιάννης γιόρτασε στο υπουργείο με την οικογένειά του και τους συνεργάτες του. Όμως δεν ξέχασε τους παλιούς του φίλους. Δυο μέρες μετά μάς κάλεσε για να μαγειρέψει το αγαπημένο του κουνουπίδι στον φούρνο με μπεσαμέλ και τυριά, αυτό που μας φτιάχνει εδώ και χρόνια από τότε που ανακάλυψε τη συνταγή από μια συλλογή συνταγών σε καρτέλες. «Έχω ενισχύσει την αρχική συνταγή με περισσότερο τυρί και μπεσαμέλ γιατί μου αρέσει πιο πολύ» μου εμπιστεύτηκε. «Αυτό το πιάτο κάνει αυτούς που δεν τρώνε κουνουπίδι να το φάνε. Το έφτιαξα για πρώτη φορά στα γενέθλιά μου κι έκτοτε έχει γίνει πια θεσμός».

Photo: ecuadorjoannansilmin.blogspot.gr
Photo: ecuadorjoannansilmin.blogspot.gr

Κουνουπίδι ογκρατέν

Υλικά

  • 1 μεγάλο κουνουπίδι, περίπου 800 γραμμ., αφού το έχουμε καθαρίσει
  • 400 γραμμ. ντοματάκια ψιλοκομμένα από κονσέρβα
  • 100 γραμμ. ζαμπόν
  • 75 γραμμ. τριμμένο τυρί γκούντα
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 125 ml γάλα
  • 250 ml ντοματοχυμό
  • αλατοπίπερο
  • 2 κουταλιές του γλυκού φρεσκοκομμένος φρέσκος μαϊντανός. Ο φρέσκος βασιλικός ταιριάζει επίσης θαυμάσια σ' αυτό το φαγητό, αρκεί να τον βρούμε τέτοια εποχή.

Καθαρίζουμε το κουνουπίδι, το χωρίζουμε σε μπουκετάκια και το πλένουμε πολύ καλά. Το βράζουμε σε αλατισμένο νερό τόσο όσο να κρατάει, το στραγγίζουμε και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί.

Στη συνέχεια φτιάχνουμε μια μπεσαμέλ αφού πρώτα στραγγίξουμε τα ντοματάκια και κρατήσουμε τον ντοματοχυμό τους. Αν ο ντοματοχυμός είναι λιγότερος από 250 ml, προσθέτουμε νερό. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και αφού λιώσει ρίχνουμε μέσα το αλεύρι. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο-λίγο τον ντοματοχυμό και το γάλα. Σιγοβράζουμε για 10' τη σάλτσα ενώ ανακατεύουμε συνέχεια.

Προσθέτουμε αλατοπίπερο κατά βούληση και τον μαϊντανό. Απλώνουμε εδώ κι εκεί μέσα στο ταψί τα ντοματάκια και το ζαμπόν κομμένο σε λωρίδες και περιχύνουμε με την μπεσαμέλ.

Πασπαλίζουμε το ταψάκι με τυρί και το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15' στους 250 °C μέχρι να πάρει όμορφο, ξανθό χρώμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αλέκας Κυφιώτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'