Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Μπακαλιάρος: όλα για το κουρκούτι και το «κρατς»!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Νόστιμα νηστίσιμα VIII: ρολά με αμύγδαλα

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςνηστεία, νηστίσιμα, σαρακοστιανά, Σαρακοστή, ρολά, αμύγδαλα

Μοιάζουν περισσότερο με μπισκότα παρά με τα κάθε λογής τυλιχτά - μπακλαβαδάκια - μια και δεν έχουν σιρόπι. Διατηρούνται μέρες, αν καταφέρετε να τους αντισταθείτε...

Κριτσανιστά ρολά με αμύγδαλα και λεμόνι

Για περίπου 85 κομμάτια:
Υλικά

  • 250 γραμμ. αμυγδαλόψιχα (όχι ασπρισμένη)
  • ¼ -1/3 φλιτζανιού ζάχαρη (ανάλογα με το γούστο σας)
  • ξύσμα από 3 λεμόνια, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 κουτ. γλυκού σκόνη κανέλα
  • ½ κιλό φύλλο λεπτό, του μπακλαβά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ελαφρύ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, για το φύλλο
  • λικέρ λεμόνι ή μπράντι για να πασπαλίσετε τα ρολά
  • άχνη ζάχαρη, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 °C. Απλώστε σε λαμαρίνα τα αμύγδαλα και καβουρντίστε τα για μερικά λεπτά, μόλις να αρχίσουν να μυρίζουν. Κρατήστε ζεστό τον φούρνο.

Σε μίξερ χοντροαλέστε τα αμύγδαλα και ανακατώστε τα με τη ζάχαρη, το ξύσμα και την κανέλα. Απλώστε λαδόχαρτο σε 2 λαμαρίνες του φούρνου. Με καλό μαχαίρι κόψτε σε 4 κομμάτια το ρολό του φύλλου, χωρίς να το ανοίξετε. Ανοίξτε τώρα το πρώτο από τα τέσσερα μικρά ρολά και καθεμιά από τις λουρίδες που θα πάρετε κόψτε την στα τέσσερα, για να πάρετε παραλληλόγραμμα κομμάτια.

Βάλτε δύο κομμάτια το ένα πάνω στο άλλο, αλείψτε ελαιόλαδο ελαφρά, με το δάχτυλο ή μικρό πινέλο, και τοποθετήστε 2 κουτ. γλυκού από το μείγμα του αμύγδαλου στη μία άκρη, κάνοντας μια γραμμή και αφήνοντας περίπου 2 εκ. κάτω και στα πλάγια.

Γυρίστε ρολό πιέζοντας ελαφρά τις άκρες, τοποθετήστε στη λαμαρίνα και συνεχίστε με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση. Ψήστε μαζί και τις 2 λαμαρίνες, περίπου 10 λεπτά, ή όσο χρειάζεται για να ροδίσουν ελαφρά, αλλάζοντας θέση τις λαμαρίνες (βάζοντας την κάτω, επάνω) ύστερα από περίπου 6 λεπτά. Αφήστε να κρυώσουν ελαφρά, πιτσιλίστε με λικέρ ή μπράντι και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.

Παραλλαγή: Ρολά αλμυρά

Ανακατέψτε τα αμύγδαλα με 1 ½ φλιτζάνι τριμμμένη παρμεζάνα ή σκληρή μυζήθρα. Μη βάλετε κανέλα αλλά προσθέστε μπούκοβο ή χαλέπικο πιπέρι. Αλείψτε με γάλα και πασπαλίστε με σουσάμι προτού να τα ψήσετε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'